Karviaispensaat notkuvat jo ainakin täällä etelässä kypsistä marjoista. Tyhjensin yhden pensaan verran marjoja ja niitä tykkäävät kovasti lapsetkin syödä ihan sellaisinaan. Halusin kuitenkin hyödyntää marjasaalistani myös leivonnassa, sillä en ole karviaisista tehnyt yhtään reseptiä. Muistin Kinuskileipomo Sokeripullan julkaiseman luumupiirakan. Siinä oli jäänyt houkuttamaan raejuuston mielenkiintoinen käyttö täytteessä. Tein siis luumupiirakan tällä kertaa karviaisista. 🙂 Ja tosi hyvä tuli! Sokeria lisäsin, koska karviaiset ovat luumuja happamampia. Lopputulos jakoi selvästi mielipiteet aikuisten ja lasten kesken. Aikuiset nostivat peukkua ylös, mutta pienemmät lapset pitivät makua turhankin kirpsakkana. Jos olet kahden vaiheilla tai karviaiset eivät ole aivan makeimmillaan, ripottele marjojen päälle sokeria ennen täytteen kaatamista.

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl hasselpähkinäjauhetta
2 rkl sokeria
100 g pehmeää voita
1 muna
2 rkl maitoa

Täyte:
n. 7 dl (430 g) karviaisia
200 g raejuustoa
3 munaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria


Yhdistä kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää muna ja maito. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Levitä pohjan päälle karviaiset (ja tarvittaessa lisää päälle sokeria). Soseuta raejuusto, munat, sokeri ja vaniljasokeri sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada karviaisten päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.