Perinteistä raparperikakkua on ihanaa tarjota kesävieraille. Extrajujua kakkuun antaa pehmoinen marenkivaahto, joka maistuu makeasti yksiin raparperin kanssa.

Olen pitkään haaveillut tämän tapaisesta kakusta, jossa päällinen muodostuu paksusta marenkikerroksesta. Kyseessä on ns. sveitsiläinen marenki, joka valmistetaan vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri kuumassa vesihauteessa. Tämän ansiosta marenkivaahdon rakenne on pehmeä mutta kestävä. Marenki säilyy moitteettomana kakun päällä useita päiviä ja kuorruttamisen voi siis tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Marenki on pursotusvaiheessa notkeaa, mutta kovettuu pikku hiljaa pinnasta. Sisältä marenki säilyy kuitenkin ihanan pehmeänä. Samantapaiseen lopputulokseen pääset italialaisen marengin avulla. Tästä voit lukea tarkemmin mariksen mansikka-raparperipiirakan reseptistä.

Marenkivaahto on maustettu raparpereista keitetyllä punaisella siirapilla, joka antaa marengille hennon vaaleanpunaisen sävyn. Tätä tarkoitusta varten on käytetty punaista raparperilajiketta. Väri jäi kuitenkin niin hennoksi, että lisäsin mukaan vielä elintarvikeväriä. Ehkä punaisen sävy olisi ollut voimakkaampi, jos raparperit olisi liottanut yön yli. Teidän kannattaa testata tätä!