Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Kevät,  Makeat piirakat Nähty 1460 kertaa
 
16.06.2017
 
8 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Mansikka-raparperi-marenkipiiras


Tämä piirakka syntyi oikeastaan niistä lähdökohdista, että teki mieli tehdä jotain raparperista ja myös kokeilla italialaista marenkia. Varsinaisia marenkeja en ole koskaan tehnyt, mutta jos jotain marenkivaahtoa on tarvittu, niin olen vain vaahdottanut kananmunan valkuaiset ja sokerin, ja se on ollut sitten siinä. Näin tehtyä marenkia kutsutaan käsittääkseni ranskalaiseksi marengiksi. Nyt siis tein piirakan päälle italialaisen marengin, joka tehdään vatkaamalla kuuma sokeriliemi vaahdotettujen valkuaisten joukkoon. Näin marenki on valmiiksi kypsä, eikä sitä tarvitse enää käyttää uunissa. Tällä tavoin tehty marenki sopii hyvin juuri esim. kuorruttamiseen. Se kestää hyvin pidempääkin säilytystä, eikä vetisty niin kuin tavallinen ranskalainen marenki. Olin kyllä itsekin kovin tyytyväinen niin marengin rakenteeseen, suutuntumaan kuin säilyvyyteenkin. Eikä valmistaminenkaan ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin olin pelännyt. Hyvin onnistui ensikertalaiseltakin ja ihan käsivatkaimella. 😊
Täytteeksi piirakkaan halusin jotain kiisselin tyylistä, joten tein semmoisen raparperista ja mansikasta. En valmistanut piirakkaa minkään tietyn ohjeen mukaan, vaan katselin vinkkejä ja mittasuhteita parista lähteestä ja loput pistelin omiani. Nämä kaksi inspiraationani toiminutta reseptiä olivat k-ruoka sivustolta löytynyt ohje: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/raparperihyve-eli-marenkitorttu sekä Kulinaari -ruokablogin ohje: http://kulinaari.blogspot.fi/2017/06/raparperi-mansikkapiiras-ripauksella.html.
Itse tykkäsin, että piiraasta tuli maukas ja maku vain parani parin-kolmen päivän aikana. Välivaihekuvia ei sitten taaskaan ole, mikä nyt ei minut tuntien mikään yllätys ole. Jotenkin ne kuvat vaan taas siinä leivonnan tiimellyksessä jäi. 😅

Mansikka-raparperi-marenkipiiras
(yksi piiras, n. 28 cm:n piirasvuokaan)

Piirakkapohja:
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2-3 rkl kylmää vettä

Täytekiisseli:
300 g raparperia
150 g mansikoita (käytin pakastettuja)
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2-1 tl jauhettua kardemummaa
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin!)
1 rkl voita

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro) (myös tavallinen hienosokeri käy)
3/4 dl vettä

Aloita piirakan valmistaminen täytekiisselistä.
Huuhtele raparperin varret, kuori ohuelti ja viipaloi ne noin puolen senttimetrin paloiksi. Laita raparperit, jäiset mansikat, vesi, sokeri ja kardemumma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä, kunnes raparperit ovat pehmenneet. (Jos käytät tuoreita mansikoita, niin voit lisätä ne vasta keittämisen loppupuolella).
Siirrä kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Valmista sillä aikaa pohjataikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja sekoita. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne parissa kolmessa erässä taikinaan. Lisää lopuksi kylmä vesi (ensin 2 rkl ja tarpeen mukaan vielä yksi rkl). Muovaa taikina kiinteäksi palloksi.

Vuoraa piirakkavuoka (n. 28 cm) leivinpaperilla. Voit rypistää paperin ensin, niin se muotoutuu vuokaan paremmin. Voitele leivinpaperi kevyesti.
Kauli pohjataikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan kokoiseksi ympyräksi. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla vuoan päälle. Asettele taikinaa siistimmin vuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös painella taikinan vuokaan sormin, levyksi kaulimisen sijaan.

Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita foliopaperisuikaleet tukemaan piirakan reunoja, jotta ne eivät valahda paistamisen aikana. (Tämä taikina ei kuitenkaan kovin helposti valahda, joten tukeminen ei ole välttämätöntä).

Paista pohjaa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes se saa kevyesti väriä.

Anna pohjan jäähtyä.

Ota jäähtyneestä raparperi-mansikkaseoksesta lientä n. 3/4 dl erilleen. Sekoita liemen sekaan maissitärkkelys ja lisää seos raparperi-mansikkaseoksen joukkoon. Lisää myös kananmunan keltuaiset.
Kuumenna kiisseli kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes se saostuu. (Pulpahtamisen jälkeen voi vielä hetken keittää). Nosta kattila pois hellalta ja lisää lopuksi nokare voita.
Siirrä kiisseli kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Mittaa marenkia varten vesi ja sokeri kattilaan. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä. Älä enää tässä vaiheessa sekoita. Mittaa seoksen lämpötilaa kokoajan digitaalisella mittarilla.

Aloita samalla valkuaisten vaahdottaminen. Vaahdota, kunnes vaahto on niin jämäkkää, että se pysyy ylös alaisin käännetyssä kulhossa.

Kun sokeri-vesiseos saavuttaa 120 asteen lämpötilan, ota kattila pois hellalta ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita koko ajan vatkaimen suurimmalla nopeudella. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

Levitä jäähtynyt mansikka-raparperikiisseli piirakkapohjan päälle.
Levitä/pursota marenki kiisselin päälle. Levitä marenkia varovasti, sillä se on niin jämäkkää, että kiisseli lähtee helposti mukaan. Kiisselin jäähdyttäminen ja jämäköittäminen jääkaapissa ennen marengin levittämistä helpottaisi varmasti marengin levittämistä. Mutta onnistuu se näinkin, kun varovasti ja vähitellen marenkia levittää.

Jos haluat marengin pintaan vähän väriä, niin voit käyttää piirakkaa vielä uunissa grillivastuksen alla. Ole varovainen, ettei pala! Pintaa voi polttaa kevyesti myös kaasupolttimella, jos sellaisen omistaa.

Anna piiraan jäähtyä ja siirrä se sitten jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.

Tässä kuvassa piirakka on jo lähemmäs kolme vuorokautta vanhaa, kun en aiemmin muistanut kuvaa ottaa. Mutta hyvää oli silti vielä tai ehkä juuri siksi. 🙂