12.05.2009   373 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä

Juhlapöydän raitakakku


Parhaimmillaan uudet reseptikehitelmät syntyvät kertalaakista, toisinaan takana on isokin määrä työtä. Tätä kakkua olen vääntänyt pitkään ja hartaasti viime kesästä saakka. Viisi kakkua tuli tehtyä ennen kuin olin lopputulokseen täysin tyytyväinen. Siinä sivussa kokeilin erilaisia juustokakun koristeluvaihtoehtoja, joista pari esimerkkiä kuvissa ja enemmän alla reseptin yhteydessä.

Kun tuoreita mansikoita on saatavilla, syntyy kakkuun upea yksityiskohta vuoan reunoja vasten asetelluista mansikkasiivuista. Siisteimmän lopputuloksen saa aikaan käyttämällä vuoan sisäreunoja myöteilevää reunakalvoa, jonka ansiosta kakkua ei tarvitse niin väkivalloin irrottaa vuoasta.

On makuasia, missä järjestyksessä kakun kerrokset valmistaa. Itsekin olen vaihdellut vadelma- ja mansikkakerrosten järjestystä riippuen esimerkiksi käyttämästäni koristelusta. Vadelmasta tulee tummempi täyte.

Kakun nimeämisessä halusin korostaa sen juhlavuutta, sillä idean kakkuun sain vuosi sitten ystäväpariskunnan hääkakusta. Työvaiheita kolmikerroksisessa kakussa on hieman tavallista juustokakkua enemmän, mutta vaivannäkö palkitaan, kun on aika nautiskella lopputuloksesta.

Vinkki 1: Voit tehdä kakun myös kaksikerroksisena jättämällä jonkin täytekerroksen pois. Vähennä täytemoussen määrästä tällöin kolmannes.
Vinkki 2: Voit korvata mansikat tai vadelmat myös mustikoilla. Niin tuoreet kuin pakastemarjat käyvät. Valkosuklaan tilalla voit käyttää muitakin suklaalaatuja tai Candy melts -nappeja.

Raitakakku

Pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Halutessasi täytteen reunoille:
tuoreita mansikoita

Täytemousse:
6 dl kuohukermaa
300 g vaniljarahkaa

Täyte 1:
⅓ täytemoussea
1 ½ liivatetta
130 g valkosuklaata
120 g smetanaa
1 rkl vettä

Täyte 2:
⅓ täytemoussea
3 liivatetta
200 g mansikoita
½ dl sokeria

Täyte 3:
⅓ täytemoussea
3 liivatetta
200 g vadelmia
½ dl sokeria

Joitain koristeluideoita:
– Tuoreita mansikoita ja niiden päälle valutettua ohutta valkosuklaanauhaa
Valkosuklaalastuja ja tuoreita mansikoita
– 3 liivatteesta ja 2 ½ dl:sta mansikkasurvosta valmistettu kiille
Cornelli lace -kuviointi tummalla suklaalla ja tai punaisella koristelugeelillä
– Pinnalle siivilöity kaakaojauhe
Kermaruusut
– 300 g tuoreita tai jäisiä pakastevadelmia ja kiille 1 dl:sta hyytelösokeria


Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit kaulimella tai tehosekoittimella ja yhdistä ne voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Tarkemmat ohjeet kuvineen löydät keksipohjaohjeesta. Digestive-keksien tilalla voit käyttää myös 200 g dominokeksejä.

Mikäli tuoreita mansikoita on saatavilla, voi kakkuun tehdä marjoista kauniin reunuksen. Leikkaa mansikat ohuiksi siivuiksi. Laita irtopohjavuokaan reunakalvo ja paina mansikat vieri viereen reunakalvoa vasten. Täytteen hyytyessä ne kiinnittyvät kakkuun.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Jaa vaahto kolmeen yhtä suureen osaan.

Täyte 1:

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita ensimmäiseen vaahtokolmannekseen suklaasula ja smetana. Kiehauta vesitilkka ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia (tai kunnes täyte on hieman hyytynyt) ennen seuraavaa kerrosta.

Täyte 2:

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita toiseen vaahtokolmannekseen liivate-mansikkasose, loput mansikkasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa jälleen noin 30 minuuttia (tai kunnes täyte on hieman hyytynyt).

Täyte 3:

Toimi kuten mansikkatäytteen kanssa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita viimeiseen vaahtokolmannekseen liivate-vadelmasose, loput vadelmasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia ennen vuoasta irrottamista.

juhlajuustokakku_1 juhlajuustokakku_2
juhlajuustokakku_3 juhlajuustokakku_4
juhlajuustokakku_5 juhlajuustokakku_6
juhlajuustokakku_7 juhlajuustokakku_8
juhlajuustokakku_9 juhlajuustokakku_10

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
27 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat