Tutustuin uuteen raaka-aineeseen leivonnassa: verigreippiin. Se on harvemmin leivonnaisissa käytetty hedelmä, mutta sopii hienosti keväiseen kevyen raikkaaseen kakkuun. Verigreipistä kakku saa myös viehkon oranssin kiilteen. Muistathan, että saat muunnettua tämänkin juustokakun helposti gluteenittomaksi vaihtamalla sopiviin kekseihin.
Pohja:
150 g digestivekeksejä
50 g voita tai margariinia
Täyte:
4 ½ liivatelehteä
1 verigreipin kuori
1 dl verigreippimehua (1 greipistä)
150 g appelsiinituorejuustoa
1 ½ dl appelsiinijogurttia
150 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 valkuaista
Kiille:
2 ½ liivatelehteä
3 dl verigreippimehua
2 rkl sokeria
Pursotus:
1 dl vispikermaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljakreemijauhetta
Koristelu:
oranssia sokerimassaa (tai sekoitus keltaisesta ja punaisesta massasta)
koristerakeita
sokerikuorrutetta
sitruunamelissaa
Lisäksi:
Iloleipurin Nonparelli-tuotesarjan sydänvuoka
Vuoraa irtopohjavuoan (sydänvuoka, jonka koko noin 24-senttistä vuokaa vastaava) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä helpottaaksesi kakun irrottamista vuoasta. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (puolita yksi lehti saksilla ennen liottamista). Pese verigreippi huolellisesti ja raasta kuori. Purista greippimehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti, rahka, sokeri, vaniljasokeri ja kuoriraaste. Vaahdota valkuaiset.
Kiehauta greippimehu ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä rauhallisesti vatkaten valkuaisvaahdon kanssa. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.
Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta desilitra greippimehusta ja sulata siihen sokeri ja liivatteet. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Yhdistä sitten lopun mehun kanssa. Kaada liivatemehu täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Mittaa kerma ja sokeri kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kiehkurainen nauha kiilteen päälle.
Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi levyksi. Ota kukkamuotilla kuvioita.
Laita kuviot rypistetyn alumiinifolion painaumiin kuivumaan pariksi tunniksi. Liimaa kukkien keskelle koristerakeita sokerikuorrutteella.
Aseta kukkasia pursotuksen päälle. Viimeistele koristelu sitruunamelissan lehdillä.
Neitileipuri
marraskuu: Kyllä käy, digestivet voi korvata ihan millä kekseillä vain, jos siltä tuntuu. 🙂
Kävisikö kakun pohjaksi maun puolesta jokin muukin kuin digestive?
mari-johanna
Marianne: Voi harmitus! 🙁 Jos teit kuten ohje sanoo, niin kysynpä mitä liivate merkkiä käytit? Kinuskikissa on tehnyt varsin mielenkiintoisen ja hyvän vertailun liivatteista. Löydät sen sivulta
http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-onko-liivatelehdilla-eroa/
Toivon todella että maku miellyttää, kun ulkonäössä nyt vähän sanomista. Mutta hei, seuraavalla kerralla toivottavasti parempi onni! 🙂
Tuli tänään tehtyä, täysin ohjeen mukaan tehty mutta kiille ei jostain syystä täysin hyytynyt, oli yön jääkaapissa. Kermavaahto uppoaa kiilteeseen joten sokerimassa kukat jäi laittamatta kokonaan. Ikinä ei oo juustokakun teko epäonnistunut mutta kerta se on ensimmäinenkin 🙂 Jospa maku olisi parempi!
Marika: kyllä kerman voi pursottaa jo edellisenäkin päivänä. Ehkä ainoa, mikä siinä voisi olla vaarana on, ottaako kerma makuja jääkaapista. Mutta näin ei kyllä ole itsellä koskaan tapahtunut. Onhan niitä kakkuja jäänyt juhlista ylikin ja niitä on syöty aina seuraavina päivinä hyvällä ruokahalulla.
Kuinka paljon ennen tarjoilua kerman voi pursottaa? Tarkoituksena tehdä kakku tänään illalla ja tarjoilla perjantaina illalla. Voiko pursottaa kerman jo aamulla vai pitääkö jättää viime tippaan ennen tarjoilua?
Noora: kiille ei tosiaan pakastuksesta tykkää, joten kiille täytyy tehdä pakastuksen jälkeen. Verigreipeissä voi olla eroja happamuudessa, syy makuerossa saattoi johtua siitäkin?
Heippa!
Uteliaisuuttani halusin kokeilla, miten kiille kestää pakastamisen. Ei kovin hyvin, sillä kiilteestä tuli samea ja rosoinen. Huomasin myös, että verigreipin kirpeys korostuu enemmän pakastamisen jälkeen. Omaan makuuni ehkä jopa hieman liikaa, mutta muut perheenjäsenet kyllä tykkäsivät! 😀
Noora: Tämä kakku ei ehtinyt pakkaseen. Mietin vain kiillettä, tosin uskoisin, että se selviää pakkasesta. Sen sijaan kermavaahto ym. koristelu kannattaa tehdä sulaneeseen kakkuun, jolloin voi olla varma priima ulkonäöstä. Itse saattaisin pelata varman päälle ja tehdä kiilteen ja koristelun, kun kakku on sulanut. Jos pakastat kiilteen kanssa, niin tulethan kertomaan, miten onnistui. 🙂
Dawn: Toistaiseksi eivät Vegegel eikä myöskään Agar-agar ole vakuuttaneet tuloksellaan Kinuskikissaa. Joskus rakenne, joskus häiritsevä sivumaku ovat ollet moitteen syynä.
Kinuskikissan ajatuksia ja tietoa liivatteen korvaamisesta löytyy esim. täältä:
http://www.kinuskikissa.fi/liivatteen-kasviperainen-korvaaja-vegegel/
http://www.kinuskikissa.fi/vinkkeja-erityisruokavalioihin/
Moikka! 🙂
Pystyykö tätä juustokakkua pakastamaan?
Kuinkahan hyvin kakku onnistuisi VegeGelillä tai jollain muulla liivatteen korvikkeella? Hurmaavan näköinen kakku!
MsWinter: juu, korvaa purkilla kevytvispiä (Flora Vispi).
MsWinter
Ihana resepti! Täytyy heti kokeilla. Voisiko täytteeseen tulevat valkuaiset kuitenkin korvata esim kermavaahdolla?
Sokeripulla
Kiitos taas reseptista! Vesi kielellä ja maku jo suussa 😀
Nallakarhu: kirpsakaksi en sanoisi, lähinnä raikkaaksi. Toki voit vielä itse säätää makeuden sopivaksi tarvittaessa sokeria lisäämällä. Mutta greipissä on toki oma erityinen makunsa, joten en ehkä laittaisi lastenjuhliin ainoaksi kakuksi. 🙂
Vanillacherryjen keittiössä
Sitrusten ystävä kiittää, ihanaa vaihtelua tutuille sitruunalle, limelle ja appelsiinille 🙂
Kuulostaa niiiiin hyvälle! 🙂 Mutta onko miten kirpsakka noin niinkuin lasten makua ajatellen? Olisi 3 v synttärit tulossa ja tuumin että olisiko tämä ollut sinne sopiva vaihtoehto. Kun aina tulee tarjottua sitä samaa hyväksi todettua… 😀
Irzu
Siis tämähän ei voi olla muutakuin tosi hyvää! 😊