Elintarvikevärien kirjo saattaa hämmentää aloittelevaa ja välillä pidemmällekin ehtinyttä kakkuharrastajaa: on kimallejauhetta, tomuväriä, suihketta, efektisävyä, pastaväriä ja näiden nimeämisessä erilaisia käytäntöjä. Ruokakauppojen ja apteekkien myymillä väreillä ei pitkälle pötkitä. Tosiharrastajan värit löytyvät koristelutarvikkeisiin erikoistuneista verkkokaupoista. Tässä pyrin vastaamaan siihen, miten erilaiset värit eroavat toisistaan ja miten niitä voi käyttää. Blogissani yritän käyttää johdonmukaisesti samoja termejä, mutta alla väärinkäsitysten välttämiseksi mainittu rinnakkaiset termit.


Pastavärit

pastavari1 pastavari2

Pastavärit ovat monikäyttöisiä perusvärejä, joita voi käyttää niin marsipaanin kuin muidenkin kaulittavien kuorrutteiden läpivärjäämiseen, maalaamiseen, koristeiden viimeistelyyn, kermavaahdon ja jopa suklaan värjäämiseen *). Pastavärit ovat tehokkaita värjääjiä eli pienelläkin määrällä saa jo mukavan värin.

Koostumukseltaan pastavärit vaihtelevat merkistä riippuen. Wiltonin värit ovat juoksevampia ja geelimäisiä, kun taas toiset Sugarflair Coloursin värit ovat paksumpia. Koostumuseron olen huomannut vaikuttavan lähinnä kermavaahdon värjäämisessä, jossa paksumpi väriklimppi voi olla vaikeampi saada sekoittumaan vaahtoon. Myös värien voimakkuus voi vaihdella jonkin verran merkistä riippuen.

Maalatessa värejä voi laimentaa vedellä tai vaalentaa valkoisella värillä. Värejä voi myös sekoittaa toisiinsa.

*) Suklaakonvehdeissa tai suklaakoristeissa, jotka edellyttävät suklaan temperoinnin onnistumista, kannattaa suosia tomuvärejä tai suklaavärejä, jotka eivät sisällä lainkaan vettä. Pastavärejä voi käyttää suklaan värjäämiseen esimerkiksi kakun pinnan koristelussa, jossa suklaasulalla pursotetaan kuvioita (”spritsaukset”).


Valkoinen väri

valkoinen_vari

Valkoinen väri on hyödyllinen, kun haluaa tehdä valkoisesta (käytännössä luonnonvalkoisesta) marsipaanista kirkkaanvalkoista tai taittaa sen kellertävyyttä tietyn toisen värisävyn aikaansaamiseksi. Rakenteeltaan Wiltonin valkoinen sijoittuu pasta- ja nestemäisten värien välimaastoon. Valkoinen on niin peittävää, että sitä voi käyttää värillisellekin pinnalle. Se myös kuivuu hitaasti ja saattaa jäädä märän näköiseksi. Tätä ilmiötä voi ehkäistä sekoittamalla väriin hieman kirkasta alkoholia.


Nestemäiset värit

kultamaali

Nimensä mukaisesti nämä värit ovat koostumukseltaan pastavärejä juoksevampia. Ne soveltuvat erityisesti maalaamiseen: joko ison, kakun päällisosan peittävän maalauksen tekemiseen tai koristeiden maalaamiseen. Voi käyttää myös pastavärien tapaan esimerkiksi marsipaanin värjäämiseen. Huom: nämä värit ovat eri asia kuin ruokakauppojen myymät, nekin nestemäiset, väriaineet.


Apteekin värijauheet

apteekin_varit

Perinteiset apteekin värijauheet käyvät esimerkiksi kakun täytteen värjäämiseen. Väriä kannattaa sekoittaa pieneen tippaan vettä, jotta se sekoittuu tasaisemmin. Tummien sävyjen aikaansaamiseksi väriä saa käyttää todella paljon. Kannattaa siis heti sekoittaa mahdollisimman ”voimakas” väriliemi, jotta vesi ei muuta liikaa täytteen rakennetta. Kermavaahdon värjäämisessä suosittelen näitä värejä varauksella: muutamalla lukijalla väri oli lähtenyt ”valumaan” kermapursotuksista. Marsipaanin ja muiden massojen värjäämisessä voi käyttää samaa vesitippakonstia. Mieluiten marsipaanin kanssa kuitenkin pastavärejä, koska väri-vesiseos vaikuttaa marsipaanin rakenteeseen. Apteekin värit voivat olla käyttökelpoisia maalaamisessa – sellaisenaan tai vesitippaan sekoitettuina.


Ruokakauppojen värit

kaupan_vari

Ruokakaupoistakin saa nykyään nestemäisiä värejä. Näiden etu apteekin väreihin nähden on, että ne ovat valmiiksi nestemäisessä muodossa. Muuten samat seikat pätevät: kaupan värien kanssa kannattaa tyytyä hailakampiin sävyihin. Vaarana on, että marsipaani tai kermavaahto löystyy liikaa, kun nestemäistä väriä sekoitetaan joukkoon isoja määriä. Kaupan värejä voi käyttää maalaamiseen ja koristeiden viimeistelyyn.


Tomuvärit

tomuvari

Tomuvärit (saatetaan viitata yleisesti nimellä jauhemaiset värit tai jauhevärit) sopivat ensisijaisesti maalaamiseen ja koristeiden viimeistelyyn. Niitä tupsutellaan koristeisiin pensselillä. Tomuvärejä voi käyttää marsipaanin, sokerimassan ja kermavaahdon värjäämiseen. Tomuvärejä suositellaan myös suklaan värjäämiseen (itse asiassa näitä myydään myös suklaavärien nimellä). Itse pidän kaulittavien kuorrutteiden, kermavaahdon ja suklaan värjäämisessä enemmän pastaväreistä: läpivärjäämisessä tomuvärit eivät ole läheskään yhtä tehokkaita.


Kristallipulverit

kritallipulveri

Kristallipulverit (myös nimellä kimallepulverit/jauheet) ovat tomuvärien tapaan jauhemaisia, mutta niillä voi aikaansaada kimaltelevan pinnan. Ne on tarkoitettu ensisijaisesti valmiiden koristeiden viimeistelyyn. Kristallipulveria ei kannata tuhlata marsipaanin tai kermavaahdon värjäämiseen: kristalliefekti hukkuu sekoittuessaan muuhun aineeseen.

Kristallipulvereista voi tehdä kimaltelevaa ”maalia” sekoittamalla joukkoon muutaman tipan kirkasta alkoholia. Seoksella voi maalata tarkkojakin yksityiskohtia kakun pinnalle tai koristeisiin.


Efektisävyt

efektisavy

Efektisävyt ovat melko uusi tulokas värimarkkinoilla. Ne ovat kristallipulverin sukulaisia, mutta hohtavat enemmän kuin värjäävät. Efektisävyt siftaavat tiettyyn sävyyn eli niitä myydään eri väreinä. Jos kuitenkin haluaa selvästi värillisen pinnan, kannattaa käyttää värillistä massaa ja lisätä pintaan efektisävyä saman sävyistä hohdetta vahvistamaan.


Suklaavärit

Tomuvärejä saatetaan myydä suklaavärien nimellä, koska niillä voi värjätä suklaatakin. Varsinaiset suklaavärit ovat rasvaliukoisia värejä, jotka eivät sisällä vettä, esim. sävytetty kaakaovoi.


Kimallesuihkeet/sprayt

suihkeet

Suihkeilla voi luoda kakun tai koristeiden pinnalle hohtavan pinnan. Suihkeita myydään kultaisena, helmiäisenä, pronssisena ja lukuisissa muissa väreissä.


Glitterit ja hileet

glitterit

Glitterit ja koristehileet ovat tyypillisesti kermapursotusten tai kakunkuorrutteen päälle ripoteltavia pienenpieniä (usein kimaltelevia) koristehippuja.


Muut

koristelugeeli kyna
nonparellit sokerihelmet

Kakkujen ja koristeiden viimeistelyyn on tarjolla muitakin syötäviä tuotteita: esimerkiksi elintarvikekyniä ja koristelugeelejä. Oma lukunsa ovat myös erilaiset koristerakeet, nonparellit ja sokerihelmet.