Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Säkenöivä sitruunakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Säkenöivä sitruunakakku

27.12.2016

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-2

Efektikuorrute mahdollistaa näyttävät väriyhdistelmät esimerkiksi uuden vuoden kakkuun. Leiskuvien ilotulitusten tavoin kakkukin saa räiskyä! Päädyin itse dramaattiseen mustaan, koska halusin testata salmiakkimixerin toimivuutta kuorrutteessa. Täydellinen musta, herkullisen lakritsainen kuorrute natsaa hyvin sitruunatäytteen kanssa. Musta edustaa pimeää taivasta, jolla raketit ammutaan. Jos et halua toiseksi väriksi mustaa, noudata efektikuorruteen ohjeen työvaiheita: tekeminen on hieman suoraviivaisempaa, kun voit jakaa valmiin kuorrutteen kahtia sen sijaan, että teet kaksi erillistä kuorrutetta.

Vinkki: Jos haluat kakkuun voimakkaan sitruunan maun, korvaa vesi puristetulla sitruunamehulla. Lisää sokeria tarvittaessa.

Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
1 sitruuna
400 g turkkilaista jogurttia
1 prk (340 g) lemon curd -sitruunatahnaa
(keltaista pastaväriä)
½ dl vettä

Keltainen kuorrute:

2 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
1 dl kevytkermaa
1 rkl glukoosisiirappia
¼ dl rypsiöljyä
keltaista pastaväriä

Musta salmiakkikuorrute:
2 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
1 dl Haganol salmiakkimixeriä
1 rkl glukoosisiirappia
¼ dl rypsiöljyä


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla tai sivele reunaan öljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Sekoita kermavaahdon joukkoon kuoriraaste, jogurtti ja sitruunatahna. Halutessasi voit syventää keltaisen sävyä elintarvikevärillä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Laita kakku pakastimeen 1-2 tuntia ennen kuin aloitat kuorrutteen valmistamisen. Näin pintakerros ehtii jäätyä.

Valmistele kuorrutuspaikka etukäteen vuoraamalla pelti leivinpaperilla ja asettamalla päälle kakku- tai uuniritilä, josta ylimääräinen kuorrute valuu läpi.

Laita kummankin kuorrutteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa suklaa (yhteensä 150 + 150 g) rouheeksi. Laita suklaarouheet valmiiksi eri kulhoihin. Valitse mieluiten sellaiset kulhot, joissa on kaatonokka. Mittaa toiseen kattilaan keltaisen kuorrutteen kerma ja glukoosisiirappi ja toiseen kattilaan salmiakkimixeri ja glukoosisiirappi.

Valmista kuorrutteet mahdollisimman yhtäaikaisesti, jotta ne jäähtyvät samaan tahtiin. Aloita keltaisesta kuorrutteesta kuumentamalla kermaseosta kattilassa. Älä anna kiehahtaa, vaan ota liedeltä, kun kattilasta alkaa nousta höyryä. Sulata/sekoita joukkoon liotetut liivatteet (2 kpl). Kaada kermaseos suklaarouheen joukkoon. Sekoita käsivispilällä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää öljy ohuena nauhana. Värjää pastavärillä keltaiseksi. Suojaa astia heti tuorekelmulla, jotta pintaan ei muodostu kalvoa.

Tee samoin salmiakkiseokselle: kuumenna, sulata joukkoon liivatteet, lisää suklaarouheen joukkoon, sekoita vispilällä ja lisää öljy. Suojaa kelmulla.

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe

Anna jäähtyä, kunnes lämpötila on laskenut 37 asteeseen. Tämä tapahtuu melko nopeasti, joten ole tarkkana. Ota kakku valmiiksi pakastimesta, irrota vuoasta ja laita ritilän päälle (vuoassa käytetyn leivinpaperin voi jättää kakun alle ja poistaa, kun kakku on kuorrutettu).

Kaada kumpaakin kuorrutetta vuorotellen useammassa erässä kakun päälle ja reunoille laikuiksi tai muiksi kuvioiksi. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän läpi. Sen voi halutessaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen lämmitettynä toistamiseen. Kun kuorrute on jähmettynyt, nosta kakku tarjoilulautaselle.

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe-2 sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe-3

Huom! Tähtisädetikku on kuvausrekvisiittaa. Huomioithan paloturvallisuuden!

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
6 h Vaativampi 14 henkilölle 22

Avainsanat

Lakritsi

Ainesosat

Lakritsi/salmiakkiSitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

Juusto- ja hyydykekakut

Erityisruokavaliot

Pähkinätön

Tykkäsitkö?

(5)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (22)

Kinuskiemo4.12.2018 08:56

Merituulia: Jos apteekki on lähistöllä, niin voisit kysyä salmiakkimixeriä sieltä. Meillä päin sitä myydään myös apteekissa. Ja yksi paikka on tietysti Kinuskikissan verkkokauppa, Toivepuoti. Siellä on tunnetusti nopea toimitus. Linkki Toivepuotiin löytyy heti tuosta kommenttikentän yläpuolelta. 🙂

maris3.12.2018 22:29

Merituulia: Kinuskikissan kommentin (29.12.2016) perusteella päättelisin, että jos rypsiöljyn jättää pois, niin kuorrutteesta ei tule niin kiiltävää. Eli ei mitään suurempaa katastrofia pitäisi tulla. 🙂

Tuon harmauden välttämiseen en osaa oikein muuta neuvoa antaa kuin sen, että pulloa kannattaa ravistaa hyvin ennen käyttöä. Minulla tosin ei ole kokemusta muusta kuin salmiakkimixeristä, joten en tiedä päteekö tämä muiden vastaavien valmisteiden kanssa.
Ja olettaisin, että kuorrutteeseen voi halutessaan lisätä hieman mustaa pastaväriä. Josko sillä saisi harmautta piiloon. 🙂

Räty Merituulia3.12.2018 20:42

Unohdin laittaa salmiakkikuorrutteeseen öljyä, ei kai sillä ole dramaattista vaikutusta?
Mietin myös miksi minun salmiakkikuorrutteesta tulee aina harmaata, johtuu varmaan siitä että käytän alkoholitonta salmaria koska en ikinä löydä tuota haganolin salmiakkimixeriä prismastamme. Voiko väriin vaikuttaa jotenkin vai joudunko tyytymään harmaaseen aina kun teen salmarin kanssa?

maris2.1.2018 15:54

viola.orvokki: itse en oikein muuta korvaajaa näin äkkiseltään keksi, kuin että valmistaisi kananmunattoman sitruunatahnan itse. Ainakin Kinuskileipomo nalamurulta löytyy munattomaan sitruuna curdiin ohje: http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/nalamuru/kananmunaton-sitruuna-curdi/.

viola.orvokki2.1.2018 14:06

Hei. Millä voisi korvata Lemon curd sitruunatahnan? Tahna sisältää kananmunaa, joka on allergisoivaa.

Kinuskikissa31.12.2017 09:13

Eija: laita vaan lakupaloja täytteeseen. Sen verran varoitan, että lakut eivät välttämättä juuri pehmene täytteen seassa. Eli paloja leikattaessa ne ”raahautuvat” kakkulapion mukana eivätkä siis leikkaudu poikki. Voi tulla siistempiä paloja, jos pilkkoo karkit melko pieniksi.

Eija P30.12.2017 13:37

Tein tätä kakkua viime vuonna ja hyvää oli. Mietin jos lisäisi lakupaloja täytteen joukkoon niin toimiskohan? Lapsille passais silloin vieläkin paremmin

Kinuskikissa18.7.2017 22:57

Nallakarhu: tosi kiva juttu, että testasit tummasta suklaasta. Olenkin miettinyt, miten se mahtaa toimia. Olet varmasti oikeassa, että kun tumma suklaa tahtoo muutenkin täytteissä ja kuorrutteissa jämähtää herkemmin, niin se saattaa tuossa vaatia korkeamman lämpötilan.

Nallakarhu18.7.2017 12:10

Tein kuorrutteesta tummasuklaaversion. Vähän jännitti että kuinka käy, mutta kivasti onnistui muuten, mutta ehti jäähtyä pikkuisen liikaa. Luulen että saa olla pari astetta lämpimämpää kuorrutettaessa kun käyttää tummaa suklaata, jämähtää niin nopsaa. 🙂 Tein muuten keltaisen kuorrutteen ohjeella paitsi että tummaasuklaata käytin 100g ja värin jätin tietenkin pois. Makukin toimi Nougatkakun kanssa loistavasti.

Kinuskikissa15.6.2017 14:35

kakkuhiiri14: glukoosisiirappi luokitellaan gluteenittomaksi eli sitä ei tarvitse korvata. Yhdestä kakusta tulee noin 12 palaa eli sen mukaan kerrointa. 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Säkenöivä sitruunakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Säkenöivä sitruunakakku

27.12.2016

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-2

Efektikuorrute mahdollistaa näyttävät väriyhdistelmät esimerkiksi uuden vuoden kakkuun. Leiskuvien ilotulitusten tavoin kakkukin saa räiskyä! Päädyin itse dramaattiseen mustaan, koska halusin testata salmiakkimixerin toimivuutta kuorrutteessa. Täydellinen musta, herkullisen lakritsainen kuorrute natsaa hyvin sitruunatäytteen kanssa. Musta edustaa pimeää taivasta, jolla raketit ammutaan. Jos et halua toiseksi väriksi mustaa, noudata efektikuorruteen ohjeen työvaiheita: tekeminen on hieman suoraviivaisempaa, kun voit jakaa valmiin kuorrutteen kahtia sen sijaan, että teet kaksi erillistä kuorrutetta.

Vinkki: Jos haluat kakkuun voimakkaan sitruunan maun, korvaa vesi puristetulla sitruunamehulla. Lisää sokeria tarvittaessa.

Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
1 sitruuna
400 g turkkilaista jogurttia
1 prk (340 g) lemon curd -sitruunatahnaa
(keltaista pastaväriä)
½ dl vettä

Keltainen kuorrute:

2 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
1 dl kevytkermaa
1 rkl glukoosisiirappia
¼ dl rypsiöljyä
keltaista pastaväriä

Musta salmiakkikuorrute:
2 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
1 dl Haganol salmiakkimixeriä
1 rkl glukoosisiirappia
¼ dl rypsiöljyä


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla tai sivele reunaan öljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Sekoita kermavaahdon joukkoon kuoriraaste, jogurtti ja sitruunatahna. Halutessasi voit syventää keltaisen sävyä elintarvikevärillä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Laita kakku pakastimeen 1-2 tuntia ennen kuin aloitat kuorrutteen valmistamisen. Näin pintakerros ehtii jäätyä.

Valmistele kuorrutuspaikka etukäteen vuoraamalla pelti leivinpaperilla ja asettamalla päälle kakku- tai uuniritilä, josta ylimääräinen kuorrute valuu läpi.

Laita kummankin kuorrutteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa suklaa (yhteensä 150 + 150 g) rouheeksi. Laita suklaarouheet valmiiksi eri kulhoihin. Valitse mieluiten sellaiset kulhot, joissa on kaatonokka. Mittaa toiseen kattilaan keltaisen kuorrutteen kerma ja glukoosisiirappi ja toiseen kattilaan salmiakkimixeri ja glukoosisiirappi.

Valmista kuorrutteet mahdollisimman yhtäaikaisesti, jotta ne jäähtyvät samaan tahtiin. Aloita keltaisesta kuorrutteesta kuumentamalla kermaseosta kattilassa. Älä anna kiehahtaa, vaan ota liedeltä, kun kattilasta alkaa nousta höyryä. Sulata/sekoita joukkoon liotetut liivatteet (2 kpl). Kaada kermaseos suklaarouheen joukkoon. Sekoita käsivispilällä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää öljy ohuena nauhana. Värjää pastavärillä keltaiseksi. Suojaa astia heti tuorekelmulla, jotta pintaan ei muodostu kalvoa.

Tee samoin salmiakkiseokselle: kuumenna, sulata joukkoon liivatteet, lisää suklaarouheen joukkoon, sekoita vispilällä ja lisää öljy. Suojaa kelmulla.

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe

Anna jäähtyä, kunnes lämpötila on laskenut 37 asteeseen. Tämä tapahtuu melko nopeasti, joten ole tarkkana. Ota kakku valmiiksi pakastimesta, irrota vuoasta ja laita ritilän päälle (vuoassa käytetyn leivinpaperin voi jättää kakun alle ja poistaa, kun kakku on kuorrutettu).

Kaada kumpaakin kuorrutetta vuorotellen useammassa erässä kakun päälle ja reunoille laikuiksi tai muiksi kuvioiksi. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän läpi. Sen voi halutessaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen lämmitettynä toistamiseen. Kun kuorrute on jähmettynyt, nosta kakku tarjoilulautaselle.

sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe-2 sakenoiva-uuden-vuoden-kakku-vaihe-3

Huom! Tähtisädetikku on kuvausrekvisiittaa. Huomioithan paloturvallisuuden!

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
6 h Vaativampi 14 henkilölle 22

Avainsanat

Lakritsi

Ainesosat

Lakritsi/salmiakkiSitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

Juusto- ja hyydykekakut

Erityisruokavaliot

Pähkinätön

Tykkäsitkö?

(5)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (22)

Kinuskiemo4.12.2018 08:56

Merituulia: Jos apteekki on lähistöllä, niin voisit kysyä salmiakkimixeriä sieltä. Meillä päin sitä myydään myös apteekissa. Ja yksi paikka on tietysti Kinuskikissan verkkokauppa, Toivepuoti. Siellä on tunnetusti nopea toimitus. Linkki Toivepuotiin löytyy heti tuosta kommenttikentän yläpuolelta. 🙂

maris3.12.2018 22:29

Merituulia: Kinuskikissan kommentin (29.12.2016) perusteella päättelisin, että jos rypsiöljyn jättää pois, niin kuorrutteesta ei tule niin kiiltävää. Eli ei mitään suurempaa katastrofia pitäisi tulla. 🙂

Tuon harmauden välttämiseen en osaa oikein muuta neuvoa antaa kuin sen, että pulloa kannattaa ravistaa hyvin ennen käyttöä. Minulla tosin ei ole kokemusta muusta kuin salmiakkimixeristä, joten en tiedä päteekö tämä muiden vastaavien valmisteiden kanssa.
Ja olettaisin, että kuorrutteeseen voi halutessaan lisätä hieman mustaa pastaväriä. Josko sillä saisi harmautta piiloon. 🙂

Räty Merituulia3.12.2018 20:42

Unohdin laittaa salmiakkikuorrutteeseen öljyä, ei kai sillä ole dramaattista vaikutusta?
Mietin myös miksi minun salmiakkikuorrutteesta tulee aina harmaata, johtuu varmaan siitä että käytän alkoholitonta salmaria koska en ikinä löydä tuota haganolin salmiakkimixeriä prismastamme. Voiko väriin vaikuttaa jotenkin vai joudunko tyytymään harmaaseen aina kun teen salmarin kanssa?

maris2.1.2018 15:54

viola.orvokki: itse en oikein muuta korvaajaa näin äkkiseltään keksi, kuin että valmistaisi kananmunattoman sitruunatahnan itse. Ainakin Kinuskileipomo nalamurulta löytyy munattomaan sitruuna curdiin ohje: http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/nalamuru/kananmunaton-sitruuna-curdi/.

viola.orvokki2.1.2018 14:06

Hei. Millä voisi korvata Lemon curd sitruunatahnan? Tahna sisältää kananmunaa, joka on allergisoivaa.

Kinuskikissa31.12.2017 09:13

Eija: laita vaan lakupaloja täytteeseen. Sen verran varoitan, että lakut eivät välttämättä juuri pehmene täytteen seassa. Eli paloja leikattaessa ne ”raahautuvat” kakkulapion mukana eivätkä siis leikkaudu poikki. Voi tulla siistempiä paloja, jos pilkkoo karkit melko pieniksi.

Eija P30.12.2017 13:37

Tein tätä kakkua viime vuonna ja hyvää oli. Mietin jos lisäisi lakupaloja täytteen joukkoon niin toimiskohan? Lapsille passais silloin vieläkin paremmin

Kinuskikissa18.7.2017 22:57

Nallakarhu: tosi kiva juttu, että testasit tummasta suklaasta. Olenkin miettinyt, miten se mahtaa toimia. Olet varmasti oikeassa, että kun tumma suklaa tahtoo muutenkin täytteissä ja kuorrutteissa jämähtää herkemmin, niin se saattaa tuossa vaatia korkeamman lämpötilan.

Nallakarhu18.7.2017 12:10

Tein kuorrutteesta tummasuklaaversion. Vähän jännitti että kuinka käy, mutta kivasti onnistui muuten, mutta ehti jäähtyä pikkuisen liikaa. Luulen että saa olla pari astetta lämpimämpää kuorrutettaessa kun käyttää tummaa suklaata, jämähtää niin nopsaa. 🙂 Tein muuten keltaisen kuorrutteen ohjeella paitsi että tummaasuklaata käytin 100g ja värin jätin tietenkin pois. Makukin toimi Nougatkakun kanssa loistavasti.

Kinuskikissa15.6.2017 14:35

kakkuhiiri14: glukoosisiirappi luokitellaan gluteenittomaksi eli sitä ei tarvitse korvata. Yhdestä kakusta tulee noin 12 palaa eli sen mukaan kerrointa. 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa