Tämä koristelutekniikka sai alkunsa Kultainen joulu -kakussa ja sen jälkeen olen aina välillä koristellut kakkuja tällä tavalla. Päätin nimetä tekniikan upotuskuvioinniksi, jotta viittaaminen tietyn termin kautta helpottuu. Ideana on painaa kaulimella marsipaanin pinnalle asetellut nauhamaiset kuviot kiinni marsipaanilevyyn niin, että muodostuu yhtenäinen ja tasainen pinta.

Vaihekuvissa näkyy yksi suosikkitarvikkeistani, jota ulkonäkönsä ja toimintaperiaatteensa puolesta voisi kutsua marsipaaniruiskuksi. Ruiskusta saa ulos monen muotoista ja kokoista nauhaa. Tässä hyödynsin pientä pyöreää aukkoa, jolla tuli ohutta nauhaa – kuin sileää narua. Haluan kuitenkin tähdentää, että tämä työkalu vain nopeuttaa tekemistä (ja sitäkin erityisesti sellaisissa kakuissa, joihin upotusta tulee paljon). Muissa samalla tekniikalla tehdyissä kakuissani olen ”leiponut” nauhat käsin leivonta-alustaa vasten.

Kauli marsipaani hieman normaalia paksummaksi levyksi (lue tämän linkin takaa, kuinka marsipaanikuorrute normaalisti tehdään). Sopiva paksuus on n. 3 ½ mm.

Muotoile toisesta väristä pikkurillin paksuinen pötkylä.

Työnnä pötkylä ruiskun sisään.

Laita mäntä perään. Pidä sormea suuaukon tukkeena ja paina mäntää pohjaan; näin marsipaani tiiviistyy ruiskun kärkeen.

Ruiskun avulla saat tuotettua yhtenäistä, valitsemasi muotoista ja kokoista nauhaa. Mikäli et omista ruiskua, voit muotoilla kuviot käsin.

Kun kuvio on valmis, suorita mahdolliset viimeistelyt. Esimerkiksi tässä pyöristelin sormilla kuviota tasaisemmaksi ja ”sulavammaksi”.

Kuvio valmiina kaulintaa varten.

Kauli kuvio kiinni marsipaaniin. Tavoitteena on, että kun olet saanut kuvion uppoamaan marsipaaniin, se on samalla ohentunut n. 2 ½ mm paksuksi levyksi, joka sitten siirretään kakun päälle. Huomioi kaulimisen suunta: kuvio väistämättä venyy hieman siihen suuntaan, johon kaulit. Valitse kuviosta riippuen sopivin suunta. Venymisen välttämiseksi voit yrittää kaulia vuorotellen vastakkaisista suunnista.

Upotus valmiina.

Siirrä marsipaani sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle.

Katso esimerkkejä upotuskuvioinnilla koristelluista kakuista: Kultainen Joulu, Uuden Vuoden ruusupuu, Omenapuu kukassa ja Hohtava hempeä ystävänpäiväkakku.