
Tämän vuoden ystävänpäiväkakuksi halusin yksinkertaisesti punaisen sydämen. Samalla tuli oiva tilaisuus testata Ebeltä oppimaani kutkuttavan kaunista brush embroidery -tekniikkaa, josta tarkemmin vaihekuvien yhteydessä. Kaksi erilaista suklaatäytettä yhdistettynä raikkaisiin vadelmiin ja pehmeään levykakkupohjaan on kyllä varsin vastustamaton yhtälö. Tällaisen täytekombinaation voisin tehdä isojenkin kemujen täytekakkuun, koska ison joukon miellyttämisessä on aina omat haasteensa: riittävän tavallista, juhlavaa, muttei kuitenkaan tylsää. Lisäksi kakku oli tosi nopeatekoinen (koristelua lukuun ottamatta) – plussa sekin, jos on paljon muitakin valmisteluita tehtävänä.
Inspiroidu lisää ystävänpäivästä! ❤️ Kinuskikissa on ideoinut vuosien saatossa ystävänpäivän ympärille ison määrän reseptejä kakuista pienempiin naposteltaviin ja syötäviin lahjoihin. Löydät parhaat poiminnat ystävänpäiväaiheiselta teemasivulta.
Vadelma-tuplasuklaakakku
12 hengen kakku
Pohja:
1 tumma levykakkupohja
Kostutus:
1 ¼ dl vaniljamaitoa (maitoa + 1 tl vaniljasokeria)
Täytteet:
2 ½ dl Flora Vispiä
75 g tummaa suklaata
75 g valkoista suklaata (suositus: Lidl:n De Luxe)
200 g (jäisiä) vadelmia
Koristelu:
sokerikreemi, jossa osa tomusokerista korvattu kaakaojauheella
500 g punaista marsipaania, kts. ohje marsipaanilla kuorruttamisesta
punaista helmiäissuihketta
pikeeri: ¼ dl valkuaista, 1 ¾ dl tomusokeria, 3 tippaa sitruunamehua/tiivistettä
Valmista tumma levykakkupohja linkistä löytyvän ohjeen mukaisesti. Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa paperista sydämen muotoinen ”kaava”. Mitoita kaava siten, että saat leikattua mahdollisimman isot ja ehjät kaksi sydäntä. Kolmannen sydänpohjan voit koota rippeistä. Aseta ensimmäinen pohjalevy (minä laitoin paloista kootun sydämen alimmaiseksi) tarjoilulautaselle ja kostuta se vaniljamaidolla. Koska käytin kakun koristelussa suihketta, suojasin tarjoilualustan jo tässä vaiheessa leivinpaperisuikaleilla. Näin täyttämis- ja kuorruttamisvaiheenkin saattoi tehdä huolettomammin.
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi ja jaa kahteen osaan. Sulata ensin valkosuklaa mikrossa ja sekoita toiseen vaahtopuolikkaaseen. Levitä seos pohjalevyn päälle. Painele täytteeseen puolet vadelmista. Vadelmat saavat olla jäisiä: painelu on näppärämpää ja vähemmän sottaavaa tällä tavalla. Nosta päälle toinen kääretorttusydän ja kostuta. Sulata sitten tumma suklaa ja sekoita se lopun vaahdon joukkoon. Levitä pohjan päälle ja painele joukkoon vadelmat.
Viimeistele täyttäminen nostamalla päälle kolmas pohjalevy ja kostuta jälleen. Tasoita reunat lastalla. Valmista sokerikreemi linkin ohjeen mukaan ja peitä kakku kreemillä.
Kuorruta marsipaanilla linkistä löytyvää ohjetta noudattaen. Tässä käytetty kaupan valmista punaista marsipaania. Suihkuta pinnalle halutessasi punaista helmiäisväriä.
Valmista pikeeri vaahdottamalla valkuaista ja 1 dl tomusokeria n. 3 minuuttia. Lisää sitten sitruunamehu ja loput tomusokerista. Vaahdota vielä tovi. Laita pikeeri samantien pursotuspussiin. Jos et käytä pikeeriä heti, suojaa tyllan suu teipillä, sillä pikeeri kovettuu nopeasti.
Tässä käyttämäni tyllakoko oli 2 mm. Mielestäni sillä sai sopivan siroa kuviota aikaiseksi.
Brush embroidery -tekniikan ideana on rikkoa pursotettu viiva vetämällä osa pikeeristä kakun pinnalle kostutetulla siveltimellä. Tämä kannattaa tehdä ennen pikeerin kuivumista, joten on paras käsitellä yksi osa kuviosta kerrallaan. Alustan ja pikeerin värierosta riippuen lopputulos voi näyttää hyvinkin erilaiselta.
Tummasta marsipaanista voi herkästi tarttua väriä pikeeriin. Tämän voi estää, jos varoo kastelemasta pensseliä yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Kakun pinta ei tietenkään saa muutenkaan lainehtia, mutta lisäksi ylimääräisen kosteuden voi antaa imeytyä pensselistä vaikka talouspaperiin. Tässä kuitenkin käytin pikeerin värjääntymistä tarkoituksellisesti tehokeinona. Itse en tehnyt tätä ehkä ihan oikeaoppisesti, sillä lisäsin pikeeriä vielä kukan keskiosaan, kun kukan ääriviivojen pikeeri ei riittänyt koko sisuksen ”maalaamiseen”.
mari-johanna: olipa kiva kommentti isältäsi! Mahtavaa! 🙂
mari-johanna
Tein tämän kakun vanhemmilleni yllätykseksi kultahää päivän vuoksi.Vadelmaa ei pakkasessa ollut joten senverran muutin että murskasin ja sokeroin mustikkaa vadelman tilalle.Itse en ole kakkua maistanut, mutta jos siis äsken sain soiton isältäni joka ei yleensä kakkuja syö eikä juuri kehu ja hän julisti kakun täydelliseksi, niin tästä varmasti voidaan päätellä että kakku on loistava! 🙂 Kiitos siis jälleen Kinuskikissalle mielettömän hyvästä ohjeesta!! Suosittelen! 🙂
vattupiirakka: kiva kuulla, kiitos että tulit antamaan palautetta! 🙂
Vattupiirakka
Ihan älyttömän maukas.Tein kaverin kihlajaisiin ja kaikki kehui. 😀
FIUFAU:
Kyllä voi.
VIELÄ yksi kysymys: Voiko vaahtismassan päälle kirjoittaa pikeerillä kuten marsipaaniin?
FIUFAU:
Kinuskikissa lupaa, että se on tarpeeksi suuri määrä. 🙂
Hei onks toi vaahtokarkkitaikinaohjeen annos kyllin suuri tälle kakulle? 🙂
Uuh ihanaa. Itse kun en pidä tummasta suklaasta juuri lainkaan, niin vaihdoin sen banda maitosuklaaseen ja hyvää oli suosittelen.
Tein tämän pienempänä versiona ja suklaakermakuorrutuksella ja samaa laitoin väliinkin vadelmien kera. Suklaa oli tummaa leivontasuklaata (70%). Lopputulos oli hienostunut 🙂 Tumma suklaa ja vatut sopii niiin hyvin yhteen!
Tästä kakustani sain paljon kehuja! Tosin valkosuklaatäytteeni ei sietänyt hyvin jääkaappia ja muuttui seuraavana päivänä ”kohmettuneeksi”. Se ehkä joutui valkosuklaan laadusta, hyvää sveitsiläistä, mutta sulattaessa aika juoksevaa. Täytyy jemmata Lidl:stä Kinuskikissan suosittelemaa valkosuklaata vastaisen varalle. Kiitos hienosta ja helposta reseptistä!
TANZKU:
Voi, onpa sinulla ollut monenlaista herkkua tarjolla juhlapäivänäsi. Ja nuo kaikki olet itse tehnyt! Olet tosi taitava. 🙂 Onnea onnistumisista ja onnittelut ripillepääsyn johdosta! 🙂
Aivan super hyvää, tein omiin rippijuhliini tästä täyttestä ja muotoilin kahdesta kääretortusta ristikakun;)<3
Voi kuinka sydämellinen kakkuohje! Teen tämän kuitenkin mansikkaisena versiona sekä kermakuorrutteella suklaarouheen kera, marsipaanikuorrutteet tuntuvat vielä hieman pelottavilta taitoihini verrattuna… 😉 Ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa! Sivusto on muutenkin aivan ihana, ja niiden myötä muun muassa vaniljakreemijauheesta tuli ystäväni!
namnam kokeilen tätä huomenna, mutta leivoksina. Vien sitten kavereille maanantaina pieniksi ystävänpäivälahjoiksi 🙂
Oi kun suloisen näköinen. Tuplasuklaa-täyte on varmasti herkullinen, kun siihen lisätään vielä raikastavat vadelmat. Tuo Brush embroidery– tekniikka soveltuu tosi nätisti tämän kakun koristeisiin. ◊
Kiitos herkullisesta ohjeesta. Muunsin kuitenkin sen verran, että marsipaanin sijaan laitoin suklaakuorrutuksen – senkin Kinuskikissan ohjeen mukaan. Tein myös piparimuffinsit. Kaikki onnistuivat loistavasti näillä ohjeilla.:)
Heissan! Veljen tyttöystävältä tuli toive että tekisin veljentytön 1v synttäreille kakun ja päädyin käyttämään tämän kakun täytettä. Rupesin kuitenkin miettimään että riittääkö tämä ohje yksinkertaisena kakkuun joka on tehty pyöreällä 24cm vuoalla vai pitääkä tehdä tuplana?
Yhdistin nämä täytteet tummaan sokerikakkupohjaan, kuorrustus oli marsipaanilla. Paras kehu tuli veljeltäni kun hän kysyi, mistä olin ostanut näin hyvän kakun 😀
Hei:) Blogisi on aivan mahtava ja inspiroiva! Ihanaa, että olet jaksanut ottaa kaikista välivaiheistakin kuvat ja kirjoittaa selkeät ohjeet:)
Ihastuin tämän kakun täytteeseen ja ajattelinkin kokeilla sitä ystäväni syntymäpäiville. Ongelmaksi kuitenkin muodostui muutama asia (joihin en saanut ahkerallakaan blogin lukemisella vastauksia:D):
1) Kakku pitäisi tehdä n.20 hengelle. Millaisen/minkä kokoisen pohjan valitsen?
2) Voinko tehdä täytteet suoraan tuplana, vai tulisiko esim suklaan suhdetta muuttaa, jotta täyte pysyy kasassa? Kannattaisiko tällainen isompi kakku täyttää vuoassa, vai uskaltaako sen kasata ilman reunojen tukea?
3) Teen kakun edellisenä päivänä ja ajattelin kuorruttaa sen kermavaahdolla tarjoilupäivänä. Tarvitsenko sokerikreemikuorrutteen kermavaahdon alle, vai voinko latoa kermavaahdon suoraan kakun päälle?
Kiitos tuhannesti, jos ennätät suinkin vastailla. Aloittelijana en osaa vielä soveltaa ollenkaan ja tarvitsen tarkat ohjeet, joiden mukaan sotkea menemään:)
Kiitos sinulle Mari!
Hei, ja kiitos upeasta ja inspiroivasta blogistasi! Tein tällä ohjeella täytekakun poikamme nimiäisiin, mutta tein täytteestä hedelmäisemmän version: suklaatäytteen tein samanlaiseksi, valkosuklaaseen lisäsin hieman mangososetta (ja yhden liivatteen) ja vadelmat korvasin säilykemandariineilla. Mielestäni kakusta tuli näinkin tosi hyvä! Pintaan laitoin ruskean marsipaanin (kaakaojauheella värjätyn), mutta pikeerikoristelut eivät valitettavasti yltäneet lähellekään Sinun tasoasi. Yksi ongelma taisi olla liian iso tylla: koska pursotuksesta tuli paksumpi, tuli kukista huomattavasti raskaamman oloiset kuin Sinun kukistasi. Kaikesta huolimatta olin tyytyväinen lopputulokseen – kiitos Sinun loistavien ohjeidesi! 🙂
makkaleena: taitaa tulla kommentti liian myöhään, mutta älä ihmeessä jätä valkosuklaata pois, siitähän se makeus ja maku tulee. 🙂
Kiitos Minna! Mukavaa, että anoppikin mykistyi. 🙂
Makkaleena: minäkään en valkosuklaasta pidä, mutta Lidl:in valkosuklaa on hyvää. Ja siitä olen myös leiponut kaikenlaista. Ihan kuin valkosuklaa maistuisi muutenkin paremmalle leivonnassa kuin ihan pelkiltään.
Tämä oli kyllä ihana kakku! Tein muutama viikko sitten. Anoppi oli aivan hämmästynyt! Tosin kakkuni oli vihreä ja koristeet tein valmiilla kimallegeelillä. 5-v tyttäreni oli erityisen ihastunut äidin piirtämään Hello Kittyyn, vaikka äiti itse ei ihan tyytyväinen ollutkaan. Lisää harjoitusta…
mietin myös tuorejuustoa valkosuklaan tilalla…hmm, noh perjantaina pitää tämä päättää synttärikakkua varten! 😀
makkaleena: en ole kokeillut, mutta uskon että se onnistuisi oikein hyvin. 🙂
oletko koskaan koittanut täytettä pelkällä tummalla suklaalla? itse kun en valkosuklaasta erityisemmin pidä, mutta ohje vaikuttaa muuten oikein hyvältä 🙂
Kiitos kaikille kommenteista!
Minna: kuulostaa ainakin hyvältä!
Riinarimpula: kiva kuulla, että innostuit kokeilemaan uudenlaista kakkua! Itse en oikein välitä toscakakuista, jotenkin niin kuivia… Mutta yritän metsästää hyvää reseptiä ja jos ohje on mieluinen, niin julkaisen sen myös blogissa.
Iina: jos tarkoitat kaulittavaa kuorrutetta, niin sokeri- tai suklaakuorrute tai vaahtokarkkitaikina voisivat tulla kyseeseen. Suklaasta ja kermasta tehty kuorrutekin sopisi, kuten edellä on todettu. Suklaan voi sulattaa vesihauteessa tai mikrossa.
Upeita kakkuja! Jotkut ne vaan osaa… 🙂 (mä en, mä en ees ymmärrä noita kaikkia termejä, vaikka luin läpi sun ohjeistuksesi) .
Tänään tein sellasen kuivakakun, johka halusin (valmiin) kaupan sokerikuorrutuksen ja vaikka tein ohjeen mukaan mielestäni, niin ei tullut hyvä.
Otin kirjanmerkkeihini tämän sivustosi, tuun varmasti uudelleenkin ihailemaan töitäsi. 🙂
Ompas paljon palautetta, ei ihan jaksanu kaikkea lukea. 🙂 Ajattelin soveltaa tätä ohjetta joulukakkuun. Vaikkapa joulukellon muoto ja lumitähtiä koristeeksi! Muutoin jouluvalmisteluni jäänevät minimiin, mutta tämä tuntuu nyt olevan ihan must! Kiitos!
Hei! Aivan ihastuttavia kakkuja… en ole mikään taitaja näissä hommissa ja ihailen suuresti mitä olet saanut aikaan. En ole missään kohdannut vielä näin upeita kakkuja – sanaton 🙂 Vau! Pitää käydä katsomassa jatkossakin mitä saat aikaan…
Ai niin unohtuipas; voinko sulattaa suklaan vesihauteessa? (:
Millä voisin korvata tuon marsipaanin? Sisko kun ei siitä tykkää, ei kyllä minunkaan varsinaista herkkua, mutta kyllähän se alas menee. 🙂
Hei,
Pakko kommentoida tätä ihastuttavaa kakkua! Tein sen valmistujais juhliini kun valmistuin suurtalouskokiksi. Ja kyllä sitä ihasteltiin! (Vaikka ei läheskään tullut noin kaunis kuin sinulla). Minulla meni kakussa se pieleen, että siitä tuli vaalenapunainen 😀 ja valkoisella olevat koristepursotukset tuli liian paksuiksi ja minulla ei ole piirustustaitoakaan sen vertaa, että sain niistä kauniit. MUTTA, minä ketä tykkään tehdä kakkuja, vaikka ne aina vähän vinksahtaakin 😀 niin sain siitä hyvän makuisin, ja sehän se pääasia on! Ohje oli hyvä ja riittoisa. Iso kiitos sinulle, kun annoit minulle inspiraation väkertää jotain muuta kuin tavallisen kermakakun! Pieni toivomus vielä lopuksi olisi, että saisiko tänne sivuille mehevän toscakakun? 🙂 Isäni rakastaa sitä ja haluaisin tehdä hänelle sellaisen.
Kiitos mansikalle tiedosta! Juuri tuota mansikan käyttöä kakussa itse mietin. Tytär on pyytänyt mansikkakakkua synttäreilleen ja tätä taidan sitten kokeilla. Ja tuon marsipaanin taidan kokeilla korvata valkosuklaalla ja kermalla. Onnistuukohan?
Tein tätä kakkua mutta korvasin vadelmat mansikalla ja marsipaanin suklaalla, tuli hyvää=)
Hemuli: helmiäissuihkeet löytyvät myymälästä. Niitä ei saa tilata postitse, sen vuoksi verkkokaupassa ei ole ollut suihkeita esillä. Annoin asiasta palautetta ja nyt valikoima näkyykin jo olevan netissä. En ole koskaan kuorruttanut pellin kokoista kakkua marsipaanilla, mutta varmasti se onnistuu. Marsipaanin nostovaiheeseen saatat ehkä joutua ottamaan toisen käsiparin avuksi. 🙂
Hei! Tätä kakkua olen käynyt täällä usein ihailemassa ja nyt kun pienen tyttäremme ristiäiset ovat piakkoin ajankohtaiset (samalla myös häämme), niin ajattelin vihdoin toteuttaa kakun. Yritin Confetin sivuilta etsiä tuota helmiäissuihketta, sitä kuitenkaan löytämättä?! Osaatko vinkata? En ole myöskään aiemmin tehnyt marsipaanipäällysteistä kakkua, joten onnistuuko marsipaanin kauliminen myös suuremman pohjan päälle (esim. uunipellin kokoinen) ? Toivottavasti ehdit antaa vinkkiä! 😀
sniii: olipa hauska kuulla näin kivat arviot kakusta! Marsipaani ei tosiaan asetu aivan yhtä kauniisti, jos levyn kaulii liian ohueksi. Mutta tekemällä oppii!
niin.. ainoa vaan että en saanut varmaan liian ohueksi kaulitun marsipaanin takia sydämen alaosaa tasaisen kauniiksi vaan siihin tuli taitos.. 🙁 mutta väliäkös sillä, sehän selvästi kuului siihen:D
tein muuten tällä ohjeella kaakkusen synttäreille mutta jätin tuon pikeerin tekemättä kun kaapissa oli valmiita erivärisiä sokeripursotteita.. tosin niitä ei pystynyt kyllä pensselillä veteleen kun kovettu samantien. mutta kirjotinkin kakkuun vaan onnea ja marsipaanista väkersin parit ruusut millä piilotin repeämän kakun reunassa (varmaan liian ohut marsipaani oli siinä kohdin) . Kakku kehuttiin maasta taivaisiin. itse en ole mikään suuri täytekakkujen ystävä mutta tämä oli kyllä maailman parasta (vaikka itse teinkin) kun oli suklaata ja mansikoita (sankarin pyynnöstä).. Nam Nam<3 taidan kyllä seuraavankin kaakun ohjeen katsastaa täältä^^ voileipäkakkujen ohjeet himottaisi kovin..^^
enny: minäkin hyödynnän äitiä näissä asioissa. Juuri eilen kävin äidin kanssa neuvotteluja ja pienellä painostuksella sain hänet kutsumaan vieraita, jotta voisin leipoa niitä varten. 🙂
Joo, onhan ne 🙂 Mutta täältä saa kyllä tosi hyviä vinkkejä niihin seuraaviin kakkuihin, joten kiitos paljon! Seuraavan kakun saankin tehdä jo ylihuomenna äitin kaverin synttärijuhliin 😉
enny: uutta kakkua vaan kehiin! Sukulaiset ja ystävät takuulla on mielissään harjoittelusta, vaikkei omasta mielestä aina niin nappiin onnistuisikaan. 🙂
Nää sun kakkus on aivan tajuttoman hienoja! Oon niin kateellinen sulle, kun osaat! 🙂 Ja oon tosi usein kattellut ja ihaillut näitä kuvia ja ottanut vinkkejä hyvistä täytteistä 🙂 Kun nyt itellekin on tullut joku innostus oppia leipomaan hienoja ja hyviä kakkuja. Ei vaan vielä oikein onnistu, mutta pakko yrittää vaan, niin eiköhän se siitä jossain vaiheessa 😀
Sepä hauska kuulla gebardi! 🙂
Kiiiiiiitos hyvästä ohjeesta!Tein 3 yo-kakkua tuoreen ylioppilaan pyynnöstä reseptilläsi ja hyvää ilmeisestikin tuli 😉 Tekisi kyllä mieli tehdä itsellekin kakku tällä reseptillä!
Jatsi: 🙂 kerro sitten miten onnistui kakun kanssa!
Tuo on hyvä ja turvallinen ratkaisu, ainakin voit sanoa että yritit 😀 Pitää myös ite metsästää suomalaisia pakastevadelmia, varmasti helpommin sanottu kuin tehty 😀 (tutkin jo yhen pakaste altaan ;D). mm taidan 1,5 kertaisena tehdä ja jos yli jää ni syötän pikkuveljelle :’D Tai kejitän jtn todella ovelaa.. ^^ Mutta saas nähdä miten käy 😀
Jatsi: juu sain! Terveydenhoitaja sanoi, että mahdollisuus on olemassa, mutta riski on äärimmäisen pieni. Eli sen perusteella voisi käyttää. Sitten taas surffaillessani löysin kuitenkin Eviran sivut, jossa sanottiin, ettei noita ulkomaisia vadelmia pitäisi syödä. Vaikea juttu! Onneksi löysin s-marketista suomalaisia pakastevadelmia, joten itse aion tehdä jatkossa niin, että käytän ensisijaisesti niitä, ja jos niitä ei ole saatavilla niin sitten käytän ulkomaisia kuten tähänkin asti. 🙂 Hm, ehkä tekisin täytteen 1,5-kertaisena. Tai sitten voit tehdä täyte-osiosta löytyvän suklaatäytteen mukaan ja laittaa joukkoon vadelmia. Tuo ohje on melkein sama kuin tämä tässä, mutta mukana on vähän vaniljatuorejuustoa ja se on skaalattu tuollaiselle 5 munan kakulle.