07.02.2019   12 kommenttia Kategoria: Täytekakut,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Pähkinätön

Ystävänpäiväkakku (G, Ma)


Tässä kakussa kohtaavat perinteinen käsityötaide ja nykyaikainen kakkujenkoristelutekniikka. Isoäitini, Pohjanmaan mummon eli ”isun” virkkaamat pitsit ovat rakkaita aarteitani. Pitsin kuvio on jäljennetty kakkuun, jonka kuorrutteena toimii Kinuskikissan vaniljamassa. Yhteispeli toimii vaniljamassan tarttumattoman pinnan ansiosta ja pitsin saa painamisen jälkeen irrotettua siististi. Tomusokeri siivilöidään päälle ja pyyhitään siten, että se jää vain painaumiin.

Ystävänpäiväkakkuun valitsin romanttisen vaaleanpunaisen kuorrutteen, mutta talviseen kakkuun sopisi vaaleanturkoosi, keväiseen auringonkeltainen ja kesäisessä kakussa ruohonvihreä olisi häikäisevä. Visioi eri vaihtoehtoja mielessäsi ja tee oma versiosi. 🙂 Toki voit sävyttää lumivalkoista massaa myös itse pastaväreillä. Laittakaa kommenttien yhteydestä löytyvältä Galleria-välilehdeltä kuvia kakuistanne! Niitä olisi kiinnostavaa nähdä!

Inspiroidu lisää ystävänpäivästä! ❤️ Kinuskikissa on ideoinut vuosien saatossa ystävänpäivän ympärille ison määrän reseptejä kakuista pienempiin naposteltaviin ja syötäviin lahjoihin. Löydät parhaat poiminnat ystävänpäiväaiheiselta teemasivulta.

Ystävänpäivän kinuski-vadelmakakku

 • Kinuski-vadelmatäyte:
 • 5 dl kuohukermaa **)
 • 2 dl fariinisokeria
 • 3 liivatelehteä
 • 2 rkl vettä
 • 200 g suomalaisia vadelmia (tuoreita tai jäisiä)

*) Jos kakkupohjan ei tarvitse olla gluteeniton, voit käyttää samaa ohjetta, mutta korvata gluteenittoman jauhoseoksen 70 prosentilla vehnäjauhoja ja 30 prosentilla perunajauhoja.
**) Maidottomassa versiossa vastaava määrä on 3 dl Alpro soijavispiä, joka vaahtoutuu huomattavasti kuohukermaa tilavammaksi. Tee kinuskikastike tällöin suunnilleen samoilla suhteilla kuin kuohukerman kanssa toimiessa.

 • Tee kinuskikastike mieluiten edellisenä päivänä. Mittaa kattilaan 2 dl kuohukermaa sekä fariinisokeri (loput 3 dl kermaa käytetään myöhemmin). Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa, mutta älä keitä sen kauemmin. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, pelkkä nopea jäähdytys ei riitä.
 • Paista kakkupohja erillisen ohjeen mukaan 20-senttisessä vuoassa. Leikkaa se kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle ja kierrä ympärille paksu, korkea reunakalvo, joka tukee kakkua täytteen hyytymisen ajan. Reunakalvo pysyy paikoillaan, kun suljet saumakohdan teipillä. Voit hyydyttää kakun myös käyttämässäsi paistovuoassa. Kostuta alin pohjalevy maidolla. Kostuke kannattaa jakaa siten, että alimmaiseen pohjakerrokseen tulee vähiten maitoa ja ylimmäiseen eniten.
 • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Lisää kylmän kinuskikastikkeen joukkoon loput kermasta. Vatkaa vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi kinuskivaahdon joukkoon.
 • Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Painele joukkoon jäisiä vadelmia. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Nosta kanneksi viimeinen pohjalevy ja kostuta. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota reunakalvo. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kermavaahtoa kakun pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.
 • Kauli vaniljamassa leivonta-alustan tai leivinpaperin päällä levyksi. Huomioi, että levy ohentuu vielä hieman pitsin kohdalta. Aseta levyn päälle pitsiliina. Upota liina massaan kaulimella painellen. Käytä kaulinta ennen kaikkea paineluun, jotta liina ei veny ja liiku kaulimisen aikana. Irrota pitsi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria. Putsaa ylimääräinen tomusokeri pinnasta kädellä pyyhkimällä siten, että se jää vain kuvio-osiin.
 • Kuorruta kakku nostamalla levy kakun päälle. Asettele levy siten, että kuvio tulee keskelle. Tasoita tämän jälkeen reunat ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta. Tarvittaessa lue tarkemmat ohjeet kaulittavalla massalla kuorruttamisesta.
 • Jos tomusokeri on ”elänyt” painaumissa kuorruttamisen aikana, pintaa voi tasoittaa kädellä pyyhkimällä. Tomusokeria voi myös tässä vaiheessa lisätä ja pyyhkiä pois viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Valmistusaika: 6 t

Vaikeusaste: Vaativampi

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
21 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat