26.09.2015   37 kommenttia Kategoria: Jälkiruoat,  Leivokset,  Muuta makeaa,  Syksy,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Voitaikina-omenaruusut


voitaikina omenaruusut 3voitaikina omenaruusutvoitaikina omenaruusut 2

Moni varmasti jakaa kanssani tunteen omilla käsillä luomisen merkityksestä. Uskon, että tämä tarve on vain korostunut nykyihmisen monilla virikkeillä kyllästetyssä elämänmenossa. Monissa ammateissa työskentely tapahtuu yhä enemmän tietokoneiden äärellä ja niiden välityksellä. Lasten ja nuorten vapaa-ajasta kilpailevat tietokone- ja kännykkäpelit ja muut sovellukset. Tämän vastapainoksi tarvitaan paluuta konkreettisten perusasioiden äärelle.

Siksi minua ilahduttaa, että myös nuoriso on ottanut leipomisen omakseen. Kinuskikissallakin on lähes 30 000 alle 12-vuotiasta lukijaa kuukausittain. Leipominen voi tarjota ainutlaatuisen keinon nuoren ja aikuisen kohtaamiselle. Monet Kinuskit kertovat tärkeimpien leivontamuistojen syntyneen leipomisesta yhdessä mummon kanssa. Usein on leivottu jotain hyvin perinteistä, kuten karjalanpiirakoita tai pullaa. Perinnetaito on siirtynyt eteenpäin ja samalla on syntynyt kokemuksia yhdessä vietetyistä hetkistä. Leipominen yhdistää sukupolvia - tämän kokemuksen jaan myös henkilökohtaisesti. Parhaat keskustelut mummin kanssa käytiin keittiössä. Leipomisen lomassa käsiteltiin vakaviakin aiheita ja mummin tarinat menneiltä vuosikymmeniltä antoivat perspektiiviä nuorelle tytölle. Ne olivat osaltaan vaikuttamassa siihen, kuka olen tänä päivänä.

Omaa leivontakipinääni pitää yllä uusien asioiden löytäminen ja ahaa-elämykset. On hieno tunne luoda omilla käsillä jotain herkullista, mistä silmätkin nauttivat. Nuo kaikki asiat toteutuivat voitaikinaruusuja leipoessa. Ensimmäisen ruusun rullaaminen oli suoranainen elämys. Miten kauniisti omenansiivut asettautuivatkaan kuin taiottuina ruusun muotoon. Onnellisuus syntyy pienissä arjen hetkissä.

Taikasanana on omenansiivujen pehmitys, kuten omenaruusuissa. Hämmästyttävintä oli tekniikan helppous. Näitä voi siis hyvillä mielin suositella vähemmänkin leiponeelle. Ideasta minulle vinkitti ystäväni, joka oli löytänyt kuvan sosiaalisesta mediasta. Laittamalla Googleen hakusanaksi "apple rose" voi nähdä, että villitys on laajalle levinnyt. Omenaruusuja leivotaan nyt ympäri maailmaa.

Taikina:
3 kpl Myllyn Paras voitaikinalevyjä

Täyte:
1 ½ isoa punaista omenaa
1 rkl sitruunamehua (tai sitruunamehutiivistettä)
1 ½ tl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
kanelia
tomusokeria


Ota voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Valmistele sillä välin omenat.

voitaikina-omenaruusut-vaihe

Laita sitruunamehu valmiiksi mikronkestävään kulhoon. Pese omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi (paksuus noin 2 mm). Kääntele valmiita siivuja sitruunamehussa, joka estää omenan pinnan tummumisen. Sekoita omenansiivujen joukkoon lopuksi sokeri. Kypsennä siivuja mikrossa noin 650 W 3 minuuttia. Pysäytä mikro muutamaan otteeseen ja sekoittele. Siivut ovat pehmenneet tarpeeksi, kun niitä pystyy taivuttamaan rullalle. Tarkka kypsennysaika riippuu siivujen paksuudesta ja mikron tehosta.

voitaikina-omenaruusut-vaihe-2 voitaikina-omenaruusut-vaihe-3

Leikkaa voitaikinalevyt pituussuunnassa kahtia. Ohenna kaulimella niin, että taikinapalan pituus kasvaa suunnilleen kaksinkertaiseksi.

voitaikina-omenaruusut-vaihe-4 voitaikina-omenaruusut-vaihe-5

Ripottele kaulittujen levyjen pinnalle vaniljasokeri ja reilusti kanelia. Asettele levyn reunalle omenansiivuja niin, että niiden pyöreä kuorireuna tulee taikinalevyn ulkopuolelle.

voitaikina-omenaruusut-vaihe-6 voitaikina-omenaruusut-vaihe-7

Käännä voitaikinan toinen puoli kaksinkerroin omenansiivujen päälle.

voitaikina-omenaruusut-vaihe-8 voitaikina-omenaruusut-vaihe-9

Kieritä rullalle. Nosta rullat paperisiin vuokiin muffinssipellin koloihin.

voitaikina-omenaruusut-vaihe-10 voitaikina-omenaruusut-vaihe-11

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Suojaa pinta paiston aikana alumiinifoliolla, jos omenoiden kuoriosa alkaa saada väriä. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle tomusokeria.

Yhteistyössä Myllyn Paras

mp_logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
10 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat