09.09.2019   13 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Vegaaninen juustokakku


Tämän kakkureseptin kehittely on ollut yksi mielenkiintoisimmista prosesseista vähään aikaan. Kaikki alkoi vadelmajuustokakun reseptistä, josta lupasin kehitellä vegaanisen version. Nälkä kasvoi syödessä ja pian tajusin, että tästähän tulee ihan oma, itsenäinen resepti.

Minulla oli muutama tärkeä tavoite, jonka halusin reseptillä saavuttaa. Kakun tulisi maistua myös maidottomiin ”korvikkeisiin” tottumattomille. Siksi testautin väliversioita lähipiirillä ja sain niistä tärkeää palautetta.

Lisäksi halusin käyttää sellaisia raaka-aineita, joissa on valmiiksi miellyttävä maku. ”En ole tottunut” kaikkiin soijapohjaisiin tuotteisiin, enkä halunnut joutua kierteeseen, jossa niiden makua on peitettävä jollain muulla. Onneksi löysin Instagramista saamieni vihjeiden avulla Alpron Go On -sarjan, josta löytyi vaniljan makuinen versio. Tämä toimi todella hyvin täytteen jähmettäjänä. Oli suorastaan ihme, että niin juoksevasta seoksesta muotoutui uunissa täydellisen kiinteä kakku, joka vastaa pitkälle aitoa uunijuustokakkua.

Vinkit:

  • Katso tämän kakun valmistusvideo Kinuskikissan Instagramin profiilista löytyvistä kohokohdista.
  • Kuvan kakku on tehty hieman pienempänä 20-senttiseen vuokaan. Hyödynnä vuokien muunnostaulukkoa reseptien skaalauksessa.

Vegaaninen uunijuustokakku

  • Pohja:
  • 360 g digestivekeksejä *)
  • 150 g maidotonta margariinia **)
  • Täyte:
  • 250 g (n. 4 dl) cashewpähkinöitä
  • 1 luomusitruunan kuoriraaste
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 1 prk (250 ml) makeutettua kaura- tai soijakermaa ***)
  • 3 dl (300 g) Alpro Go On -vaniljarahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljatahnaa (tai 1 vaniljatangon siemenet)
  • n. 225 g pensasmustikoita ****)

*) Useimmat digestivet ovat vegaanisia. Voit tehdä pohjan myös Oreoista (niin ikään vegaanisia) seuraavalla suhteella: 400 g Oreoita, 100 g margariinia.
**) Esim. laktoositon Sunnuntai tai maidoton Flora.
***) Esim. Kaslink Aito tai Alpro. Jos käytät makeuttamatonta kasvikermaa, lisää hieman sokeria.
****) Voit käyttää muitakin marjoja, esim. pakastetut tai tuoreet vadelmat käyvät hyvin.

  • Laita cashewpähkinät likoamaan huoneenlämpöiseen veteen jo leipomista edeltävänä päivänä tai vähintään muutamaa tuntia aiemmin, jotta niiden rakenne ehtii pehmentyä.
  • Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet, jotka ulottuvat vuoan reunan korkeudelle. Vinkki: saat leivinpaperit pysymään reunoissa kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata margariini ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja noin 4,5 cm:n verran reunoille.
  • Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista mehu. Valuta pähkinät siivilässä ja laita tehosekoittimeen yhdessä kerman ja sitruunamehun kanssa. Anna koneen käydä, kunnes rakenne on aivan sileää. Yhdistä loput aineet mustikoita lukuun ottamatta sähkövatkaimella sekoittaen (tai tehosekoittimessa, mikäli siihen mahtuu).
  • Kaada täytettä vuokaan ja ripottele samalla joukkoon pensasmustikoita. Laita pinnalle loput mustikat. Kulhon pohjalle kannattaa jättää vähän omaan suuhun kaavittavaa, sillä täyte on tosi herkullista. 😉
  • Paista 175 asteessa noin tunti. Tarkkaile pintaa paistamisen aikana. Toiset uunit polttavat herkemmin pinnasta, jolloin ylemmälle tasolle voi asettaa uunipellin suojaksi. Rakenne saa olla paiston lopuksi keskeltä hieman ”hytisevä”. Avaa luukku raolleen ja annan kakun jälkikypsyä hetken aikaa uunissa. Uunijuustokakkujen tapaan täyte kiinteytyy lopulliseen muotoonsa pikku hiljaa jäähtymisen aikana. Nosta kakku jäähtymisen jälkeen jääkaappiin ja tarjoile seuraavana päivänä.

Valmistusaika: 1 vrk tai yli

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
10 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Toivepuodin syysarvonta



Syysarvonnan palkintoina on Premium kaakaota, toffeearomia, vaniljatahnaa ja kettupillejä.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat