12.02.2012   46 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Ystävänpäivä

Vanilja-bestis


Tätä kakkua suunnitellessani jäin pohtimaan, kuinka juustokakun perinteistä keksipohjaa voisi uudistaa jollain helpolla tavalla. Juustokakkujen yksi valttikortti on nopea valmistaminen ilman uunia ja siitä halusin pitää kiinni. Keksipohja on toki herkullinen, mutta ainahan vaihtelu virkistää. Näin laskiaisen lähestyessä ajatukset johtivat pullaan ja pullapohjakokeilu oli mielestäni onnistunut. Olisi kiva kuulla, mitä te muut olette mieltä!

Kakun vaniljatäyte on pyörinyt mielessäni jo pitkään. Pehmeän ja täyteläisen vaniljakerroksen päälle tuli isosti raikasta mansikkaa. Mansikan tilalla voi käyttää monia muitakin makuja: omia lempimarjoja tai vaikka soseutettuja säilykehedelmiä. Näin kakusta voi tehdä eri sesonkeihin sopivia muunnelmia.

Kakun kanssa muuten tuli todistettua harvinainen, mutta valitettava "liivatteen toimimattomuusilmiö". Joskus tänne blogiinkin tulee kysymyksiä ja kummasteluita, kun juustokakun täyte tai kiille ei hyytynytkään luvatulla tavalla. Näin kävi nyt minulle mansikkatäytteen kanssa. Liivatemäärä oli riittävä täytteen määrään (noin 7 dl) nähden, mutta hyytyminen hyvin heikkoa ja kakku pysyi vaivoin koossa. Jospa tuo epäonni sattui tällä kertaa minun kohdalleni ja te säästyisitte siltä ainakin tällä erää. Pidän peukkuja!

Vinkki 1: Täytettä tulee reilusti 24 cm vuokaan. Voit kasvattaa vuoan tilavuutta korkeussuunnassa vuoraamalla reunat leivinpaperilla tai reunakalvolla tai käytä hieman isompaa vuokaa.

Vinkki 2: Laktoositon vaihtoehto mascarponelle on (laktoositon) maustamaton tuorejuusto.

Vanilja-mansikkajuustokakku

Pullapohja:
200 g pullasiivuja
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Vanilja-mascarponetäyte:
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
250 g mascarponejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
½ dl vettä

Mansikkatäyte:
6 liivatelehteä
500 g mansikoita (tuoreita tai pakastettuja)
2 dl vettä
2 rkl sokeria

Koristelu:
n. 30 g valkosuklaata


Aloita tekemällä vanilja-mascarponekiisseli.

Mittaa kattilaan sokeri ja perunajauhot ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon maito ja keltuaiset. Kuumenna liedellä vispilällä sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa.

Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja vaniljasokeri. Anna mascarponekiisselin jäähtyä. Tee sillä välin pohja.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan suojaksi reunakalvo tai voitele öljyllä, jotta saat kakun irtoamaan siistimmin vuoasta.

Asettele vuoan pohjalle pullasiivuja vieri viereen sopivan kokoisia paloja leikkaamalla. Sekoita maitoon vaniljasokeri ja kostuta siivut vaniljamaidolla.

Laita vanilja-mascarponetäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt kiisseli. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata veteen liivatteet. Sekoita täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia ennen mansikkatäytettä.

Laita mansikkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Soseuta mansikat.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja sulata sokeriveteen liivatteet. Lisää joukkoon mansikkasose ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan vaniljatäytteen päälle.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Laita suklaasula pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreä tylla (1-2 mm).

Merkitse kiilteen pintaan veitsellä hennosti viiltäen sydämen rajat. Pursota cornelli lace -kuvioinnilla sydämen ulkopuolelle jäävä alue.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
48 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit