Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

vaahtokarkki

25.8.2016

vaahtokarkki

Nimimerkki:

vaahtokarkki

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo pulla_hiiri

Kuka olet?

Olen 16-vuotias tyttö Etelä-Pohjanmaalta, joka aloittaa pian lukion. Opiskelun lisäksi harrastan tanssia, käsitöitä ja luen paljon. Ja tietenkin leivon silloin kun ehdin. Kirjoitan myös verkkolehteen ja vedän kerhoa ala-asteikäisille.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Olen leiponut ihan lapsesta asti, joten en oikeastaan tiedä, koska olisin varsinaisesti innostunut siitä. Se on vain aina ollut osa elämääni. Myös äitini ja mummoni ovat innokkaita leipojia, joten ehkä se kulkee myös osittain geeneissä.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Sitä on vähän hankala määritellä, kuinka usein leivon. Joskus saatan pitää kuukaudenkin taukoa enkä tee mitään. Toisinaan testaan neljääkin reseptiä yhtenä iltana. Opiskelu ja harrastukset vievät suurimman osan ajasta, joten välillä ei vain ehdi tehdä mitään, vaikka huvittaisikin.

Innostun yleensä kauniista leivonnaisten kuvista. Toisinaan taas on kiva lähteä leipomaan, kun ei ole nähnyt kuvaa, jolloin lopputulos on vielä yllättävämpi. Ihanien herkkujen kuvia tulee vastaan päivittäin, mutta valitettavasti niitä kaikkia ei millään ehdi kokeilla, vaikka kuinka haluaisi.

Suosikkiraaka-aineesi?

Ei ehkä itsellä eniten käytössä oleva, mutta silti niin ihana sitruuna on kyllä suosikkiraaka-aineeni. Siitä voi hyödyntää kuoren ja mehun, joita voi käyttää melkein mihin tahansa. Juuri tällaiset monissa resepteissä helposti käytettävät raaka-aineet ovat suosikkejani. Sitruunasta saa juuri sen kivan raikkauden jo pienelläkin määrällä.

Suosikkiosa-alueesi leivonnassa?

Ehdottomasti pienet makeat herkut! Suolaista tulee tehtyä aika harvoin, vaikka esimerkiksi itse tehty leipä on todella hyvää. Jotenkin sen leipominen tuntuu hieman tylsältä. Pidän myös kakkujen leipomisesta, mutta niitä tulee tehtyä paljon harvemmin. Uusia juttuja on aina kiva kokeilla, mutta ehkä liiankin usein tulee otettua kaapista ne moneen kertaan kokeillut reseptit. Ja tietysti pullaa tulee leivottua todella usein.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Varmaankin se, kun tein karjalanpiirakoita ensimmäistä kertaa mummoni kanssa.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Parasta leivonnaista on todella vaikea valita, sillä niitä on niin paljon! Pienet, itsetehdyt Bebe-leivokset ovat ehkä kuitenkin ne parhaiten mieleen jääneet. Ja sitruunalla maustetut ovat mukavan raikkaita perinteisiin verrattuna.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Olin ehkä kuudennella luokalla ja leivoin siskopuoleni kanssa kääretorttua. Teimme ihan perinteisen taikinan, joka onnistui hyvin. Sitten laitoimme sen uuniin ja odottelimme kypsymistä. En tainnut silloin vielä tietää, että uunin luukkua ei saisi avata paiston aikana tai muuten pohja lässähtää. Kurkkasimme uuniin muutaman kerran, ja vielä pois otettaessa kääretorttupohja näytti ihan hyvältä. Täytimme sen normaalisti ja sitten oli maistamisen aika. Ja sehän oli ihan kamalaa, sillä pohja maistui ihan kumiselta. Pettymys oli suuri, mutta ainakin olen muistanut olla avaamatta uunin luukkua kääretorttupohjan paiston aikana.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Haluaisin oppia kakun koristeiden tekemisen sokerimassasta. Olen niitä joskus yrittänyt tehdä, mutta eihän se oikein onnistunut. Jo pelkästään joidenkin yksinkertaisten kukkakoristeiden tekeminen olisi mukavaa, mutta nekin näyttävät aika haastavilta, kun en muutenkaan sokerimassaa osaa kovin hyvin käsitellä.

Jos sinun pitäisi kuvailla leivonnan merkitystä itsellesi yhdellä sanalla, mikä se olisi?

Hauskanpitoa.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Mielestäni sivusto on nyt jo todella kattava apu kaikille leipojille ja tietenkin Kinuskikissan Toivepuoti on vielä kirsikkana kakun päällä. Mutta toivoisin lisää erilaisia raaka-aine esittelyjä ja vinkkejä hieman tuntemattomampien raaka-aineiden käsittelyyn.

Kakku-koira kysyi sunulta: Mikä on vahvuutesi leivonnassa?

Ehdottomasti juusto- ja hyydykekakkujen tekeminen ja liivatelehtien käyttö, ne onnistuvat lähes aina.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Onko jokin raaka-aine, jota et ikinä haluaisi käyttää leivonnassa?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Oma suosikkireseptini on tämä Hollantilainen suklaatorttu, joka on peräisin äidiltäni. Meillä tätä kakkua tehdään perinteisesti aina jouluna, mutta se sopii hyvin myös vaikkapa synttärikakuksi. Itse olen tällaisten keskeltä hieman raakojen leivonnaisten ystävä (etenkin, jos niissä on suklaata!), joten tämä kakku on tosiaankin täydellinen valinta.

Kommentit (3)

Kinuskikissa
31.8.2016 00:10

Hei vaahtokarkki! Kiva, että olet yhteisössä mukana! Ja eritotetn mahtavaa, että joukossa on teitä nuoria leipureita. Minäpä laitan korvan taakse tuon toiveesi raaka-aineiden esittelyistä. Hollantilaisen suklaatortun resepti pääsi muuten heti ensivilkaisulta leivontalistalleni. On taatusti hyvää. 🙂 Herkullista syksyä sinulle!

Kinuskiemo
27.8.2016 14:42

Heippa vaan vaahtokarkki! 🙂 Kiva kuulla sinusta. Ja heti tulikin reippailutietoa roppakaupalla. Olet näköjään oikea tehopakkaus. Hieno homma, että sinulla riittää energiaa moneen. Lukio on tietty se tärkein ”harrastus”, mutta sen lisäksi on monta kivaa aktiviteettia. Ja leipominen se herkullisin ajanviete! Leivontataito on myös siitä upea taito, että voi kääriä omat hihansa, kun tekee mieli jotain hyvää, eikä tarvitse odotella, että joku muu kiireiltään ehtii taikinan tekoon. Veikkaan, että olet myös tärkeä ja kysytty henkilö, kun koulun myyjäisiin tarvitaan leivonnaisia tarjolle!

Leipomostasi löytyy herkku poikineen, monenlaisia kivoja ja näyttäviä tarjottavia. Houkuttelevat bebet sinulla myös lautasella tuossa kuvassa. Sitruunan raikas ja pirteä aromi ihan näkyy niistä! Nam!

Mukavaa alkavaa syksyä sinulle. Innostusta harrastuksiin ja kouluun. Täältä peukutusta lukion kokeisiin. Ja niitähän riittää!

Moikkaillaan edelleen maukkaissa merkeissä ja vaihdetaan leipomiskuulumisia! Mahtavaa, että olet meidän joukossamme! 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
27.8.2016 07:54

Hei Vaahto karkki! Olipa mukava kuulla sinun ajatuksia. Ja voi hämmästyksen ihmetys,sinulla on kyllä niin iso kasa ihania harrastuksia, että jäin oikein pohtimaan riittääkö sinulla vuorokaudessa tunnit kaikkeen? 🙂
On tosi mukavaa, että teitä nuoriakin on täällä mukana leipomassa. Ja leipominen onkin siitä mukava harrastus, että sitä voi tehdä silloin kun aika periksi antaa.
Kävin kurkkaamassa leipomosi hyllyille, vaikka olenhan siellä monesti aiemmin käynyt, ja jossain välissä harrastusten ohella olet kuitenkin ehtinyt loihtia jos jonkin moista herkkua! Nam! 🙂
Nyt haluankin toivottaa energiselle ja pirteälle Vaahtokarkille mukavaa syksyn alkua ja tsemppiä koulutyöhön! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/myllynparas-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa