26.06.2016   5 kommenttia

Toffe


Minä matkailu avartaa

Nimimerkki:

Toffe

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo Toffe

Kuka olet?

Katja Tamminen Turusta, 4:n lapsen ja 12 lapsenlapsen mummo. Pidän matkailusta, koska sieltä saa uusia ideoita leipomiseen, eli myös makumatkailua harrastan leivonnan lisäksi.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Leivontaa aloitin jo, kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini. Kauan kesti löytää hyvä pullaohje, sitä tuli tehtyä monia ohjeita. Siitä tuo leivonta alkoi ja lapsille tuli tehtyä jos millaista kakkua linnoista volkkareihin asti.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Jos löytyy joku jännä ohje, niin menee melko nopeasti kokeiluun. Mutta saatan pitää pari, kolme viikkoa paussiakin. Mutta sitten kun leipominen alkaa, niin on vaikea lopettaa ja siinä voi mennä 2-3 viikkoa kun saatan leipoa putkeen… Onneksi on myös ystäviä jotka pyytävät leipomaan heille kakkuja.

Lastenlasten juhliin ja muihinkin perhejuhliin tulee leivottua melkein kaikki. Ja usein tulee taas omasta päästä joku idea. Kaikki alkaa vaikka yhdestä raaka-aineesta, joka mulla on ja sitten vain aineet yhteen ja kokeiluun. Onneksi nykyään kirjoitan reseptin ylös jo tekovaiheessa, jotta saan saman tehtyä uudestaan.

Kain ylläri synttärin tarjottavat..

Minun valmistamia synttäritarjottavia

Suosikkiraaka-aineesi?

Auts… Jos puhutaan täytekakuista niin silloin on kerma. Mutta pidän monista kermalikööreistä, joita käytän usein leivontaan.

Suosikkiosa-alueesi leivonnassa?

Marengit, täytekakut, voileipäkakut, kuivakakut ja piirakat. Kyllä muutkin menee, mutta pikkuleivät olen jättänyt tekemättä nykyään.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Siitä on jo noin 30 vuotta aikaa. Päätin tehdä sacherkakun ja ei siinä tullut tarkemmin luettua mitä ohje sisälsi, haalin vain aineet kokoon.

Ja siitä sitten alkamaan kakun tekoon 10-vuotishääpäiväksi. Harmi, ettei kakusta ole enää kuvaa (silloin en tietokonetta edes osannut käyttää). Kakku onnistui täysin kympisti. Yllätysvieras tuli ja ei muuta kuin kahvia keittämään. No voi ei, en pidä liian makeista kakuista, olisi siis jo tekovaiheessa pitänyt huomata moinen… Vieraamme piti siitä todella (makealle oli perso) ja ei muuta kun vieras lähti kotiin, niin sai loppukakun perheelleen viemisenä! Sitä kakkua en siis ole tehnyt enää koskaan jälkeenpäin…

Pakko kertoa vielä toinen! On tullut paljon kokeiltua eri ohjeita tiramisukakulle ja syy siihen on, että Sisiliassa sain juhlissa tiramisukakkua, joka suli suuhun. Sitten vaan muistelemaan ja muokkaamaan reseptejä ja omat sävellykseni mukaan. Sain siinä syntyneestä tiramisuohjeesta juuri sen makuisen ja yhtä kostean kuin maistamani siellä juhlissa. Ei siitä silloin mikään kaunis versio tullut, mutta onnistunut joka tapauksessa.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Nyt vastaan tähän, että Sisiliassa tiramisu; ei liian makeaa ja kosteaa. Mutta on paljon, paljon muitakin…

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Onhan niitä tullut tehtyä, uunin kanssa ei kyllä ole ollut ongelmia. Mutta muistan kerran, kun unohdin pullataikinan teossa voin kokonaan, nuo luomukset menivät kyllä roskiin. Ihmettelen itsekin, miksen sitä huomannut edes siinä leipoessani; tekevälle sattuu.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Tässä jokusen kerran olen koittanut saada onnistumaan äitini tekemää sieni-jauhelihapiirakkaa uunipellillä. Muistan, että sen maku oli taivaallista. Sain maistaa sitä yli 50 vuotta sitten ekan kerran ja jahka onnistun niin se resepti iskee tänne.

Jos sinun pitäisi kuvailla leivonnan merkitystä itsellesi yhdellä sanalla, mikä se olisi?

Idearikasta.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Joskus olisi kiva tavata kinuskiyhteisöä seurustelun merkeissä.

SugarCone kysyi sinulta: Mikä on paras lapsuuden leivontamuisto?

Äidin kanssa leipomisemme, kun pullataikina oli valmiina ja äiti opetti minulle pullan letityksen; hän teki isoja pitkoja ja minä pieniä. Kuin myös äidin ja isän kanssa leivoimme pipareita jouluksi. Äiti teki taikinan, isä kauli ja minä painelin muotilla taikinaa ja äidille jäi vielä tuo pellille laitto ja paistaminen. Yhteistuumin teimme paljon pipareita.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Onko sinulla joku niksi, jonka olet oppinut äidiltäsi tai isoäidiltäsi? Minulla on pullataikinan teossa: sulatan hiivan suolaan, jolloin siitä tulee nestemäistä!

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Kyllä se on tuo rommikakku, sitä tulee tehtyä joulun alla yli 20 kappaletta lahjaksi, kun muutamat ostavat sen minulta.

Silloin aikojen alussa poikani harrastivat kilpauintia ja oli joulumyyjäiset tulossa, niin tein sinne pari rommikakkua. Sitten tammikuun puolenvälin aikoihin sain puhelun tuntemattomalta. Siinä hän kysyi, että sinäkö se olet, jaa mitä olet tehnyt. Hän kysyi, että teinkö rommikakun myyjäisiin, juu teinhän minä… Hänen miehensä ei suostu viettämään 50-vuotisjuhliaan, jollei saa tätä rommikakkua pöytään. Annoin reseptin ja sanoin, että jollei hän pysty tekemään, niin soittaa mulle uudestaan, niin voin tehdä sen. Huomautin, että kostutus siis tapahtuu heti, kun kakku tulee uunista, se on tärkein juju kakussa.

Toinen palkinto tällä kakulla on myös Suomalaisesta Joulusta, jotka tekivät kaksi versiota, minun määrälläni rommia ja heidän melkein tuplamäärällä. Soittivat sitten ja sanoivat, että minun määrä oli oikea.