Superleivän resepti syntyi rukiisen siemenleivän ja sadonkorjuusämpylöiden yhdistelmänä. Halusin viedä siemenleivän ajatusta vielä pidemmälle ja ottaa taikinaan mukaan myös kasviksia. Nimi viittaa ”supereihin” raaka-aineisiin, jotka ovat täysipainoista ravintoa. Siemenet ja pähkinät sujahtavat leivän kautta päivittäiseen ruokavalioon.

Reseptiä voi soveltaa erilaisista kasviksista ja hakea näin vaihtelua. Itse olen raastanut kesäkurpitsan sijaan myös porkkanaa ja parsakaalia (puolet ja puolet). Parsakaalista lähtee paiston aikana erikoinen tuoksu, mutta maussa se ei dominoi. Kesäkurpitsasta irtoaa paljon nestettä, joten jos kasvikset ovat kuivempia, lisää hieman vettä. Taikina saa kuitenkin olla hyvin tönkköä rakenteeltaan. Toki myös siemeniä ja pähkinöitä voi vaihdella, kunhan yhteenlaskettu tilavuus säilyy suunnilleen samana.

Leivästä tulee matalahko, mutta kovin paksu sen ei ole hyvä ollakaan, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Yllättävän pitkän paistoajan leipä vaatiikin. Valmiit viipaleet saavat vielä viimeistelyn leivänpaahtimessa, jossa ne paahtuvat ihanan rapeiksi!