28.09.2018   5 kommenttia Kategoria: Syksy,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Suklainen ruskakakku


Syksy on täällä etelärannikolla vasta tuloillaan ja maisema on yhä varsin vihreä ja kesäinen. Olen syysihminen ja oikein odotan sitä, että syksyinen väriloisto valtaa luonnon. Tässä odotuksen tunnelmassa ideoin syksyisen juhlakakun, jonka koristelu on toteutettu brush-tekniikalla.

Olen tehnyt kakun kääretorttukakkuna eli se on ikään kuin iso pystyyn nostettu kääretortun pala. Näin ollen kakussa täytekerrokset ovat hauskasti pystyssä (auki leikattu kakku löytyy reseptin lopusta). Täytin kakun kreemillä, joka sisältää tukevan rakenteen takaamiseksi voita, mutta pääosassa on maustettu rahka. Voit käyttää siinä mitä makua haluat ja näin helposti muunnella reseptiä. Toisena täytteenä on ns. pikahilloke. Keittämisen sijaan sekoitin lakkasoseen joukkoon sokeria ja vaniljakreemijauhetta, jolloin siitä tuli kääretortun täytteeksi sopiva tahna.

Lakan tilalla voit käyttää muitakin marjoja ja pelata sopivan makeuden ja rakenteen aikaansaamiseksi sokerin ja vaniljakreemijauheen määrällä. Tällöin soseeseen kannattaa ensin lisätä vaniljakreemijauhe, jotta saat oikeanlaisen paksuuden. Vasta tämän jälkeen sokeri, sillä vaniljakreemijauhe lisää makeutta jo itsessään. Sokerin määrä riippuu sitten siitä, miten happamia marjoja käytät. Esimerkiksi vadelma voisi sopia tähän hyvin.

Kakun koristelun osa teistä ehti ehkä nähdä Instagramin live-lähetyksessä keskiviikkona. Jos missasit lähetyksen, ei hätää – tein siitä koosteen IGTV:seen.

Pohjat (2 kpl):
8 munaa
3 dl sokeria
3 dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta

Appelsiinikreemitäyte:
600 g appelsiinirahkaa
275 g voita
2 dl tomusokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta

Lakkatäyte:
400 g lakkoja
1 dl sokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta

Kuorrute:
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 annos suklaamassaa tummasta suklaasta

Koristeluun:
pikeeri (värjäämisen vihreää, punaista ja keltaista pastaväriä)


Aloita valmistamalla kuorrutteeksi tuleva suklaamassa edellisenä päivänä.

Ota täytteeseen tuleva rahka ja voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin ennen valmistamista.

Voit valmistaa kumpaankin pohjalevyyn tarvittavan taikinan kerralla isossa kulhossa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Levitä puolet taikinasta pellille leivinpaperin päälle. Paistaa 200 asteessa 8-10 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Irrota leivinpaperi pohjasta. Saat estettyä pinnan repeilyn, kun esikäärit levyn heti lämpimänä rullalle ja annat jäähtyä liinalla peitettynä. Paista toinen pohja samaan tapaan.

Yhdistä rahka ja voi keskenään vatkaimella sekoittaen. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe sitoo rakennetta. Soseuta täytteeseen tulevat lakat. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljakreemijauhe.

Avaa rullalle käärityt torttupohjat ja levitä päälle kreemitäyte ja tämän päällä lakkasose. Leikkaa levyistä pituussuunnassa noin 11,5 cm leveitä suikaleita, yhteensä 4 kappaletta.

Kääri suikale rullalle ja jatka kierittämällä ympärille lisää suikaleita. Kun rulla kasvaa isommaksi, voit nostaa sen pystyyn tarjoilulautaselle ja lisätä uudet suikaleet siinä. Valmis kakku on halkaisijaltaan noin 18 cm:n kokoinen. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Kauli suklaamassa kaakaojauhetta apuna käyttäen levyksi.

Nosta kuorrute kakun päälle ja tasoita reunat. Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta. Tarvittaessa lue tarkemmin ja katso video ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen. Nosta kakku välillä jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.

Valmista pikeeri erillisen ohjeen mukaan. Jaa kolmeen yhtä suureen osaan ja värjää ne vihreäksi, punaiseksi ja keltaiseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä. Laita jokainen väri omiin pursotuspusseihinsa, joissa on pieni pyöreä tylla. Voit käyttää myös pientä pakastuspussia, jonka kulmaan leikkaat pienen aukon. Sulje pussit pussinsulkijalla ja teippaa myös tyllan päät umpeen estääksesi pikeerin kuivahtaminen, mikäli et heti ryhdy pursottamaan.

Painele lehtimuoteilla kuorrutteen pintaan kevyitä kuvioita, jotka toimivat apuviivoina pursotettaessa. Voit toki pursottaa lehdet myös vapaalla kädellä! Tee kuvioita kauttaaltaan kuorrutteen pintaan – myös kakun sivuille. Sommittele lehdet siten, että vierekkäin tulee erikokoisia ja -muotoisia lehtiä.

Pursota pikeeri lehden ääriviivoja myöten. Riko pursotusjälki levittämällä pikeeriä pensselin avulla lehden keskustaa kohti. Pursota osaan lehden reunaa uusi raja toisella värillä ja riko se samaan tapaan pensselillä levittäen. Näin saat monivärisiä lehtiä. Pensseliä voi puhdistaa välillä kostuttamalla sitä vesitilkassa.


Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
22 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin marraskuun arvonta



Marraskuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää jättikokoisen kuusimuotin, poromukeja, porolautasliinoja sekä 2019-pallokoristeet kakkuun.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit