Macaronit muuntautuvat värien ja makujen kautta erilaisiin sesonkeihin. Talviseen juhlakauteen sopii vaalean täytteen ja tummien kuorten yhdistelmä. Rohkaisuksi macaron-ensikertalaisille, että kyllä näissä haastavaksikin koetuissa leivoksissa voi onnistua, mutta sooloilu kannattaa unohtaa. Ainesten määrät ovat tarkkoja – siksi vastoin yleisiä periaatteitani ne on ilmoitettu grammoissa. Noudata niitä ja lue ohje huolellisesti!
Halusin hakea koristeluun vähän uudenlaista ideaa, mutta lopulta en osannut valita, kumman teeman toteuttaisin. Tein siis molemmat! Kultaisella kimallesuihkeella viimeistellyissä glamour-macaroneissa on luksusta ja selkeä juhlan tuntu. Nämä hupaisat poro-macaronit sopivat kepeämpään tilaisuuteen, kuten pikkujouluihin.
Vinkki: Halutessasi voit kiehauttaa Baileysistä alkoholin pois. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen voivaahtoon sekoittamista.
Poro-macaronit
30 kappaletta
Macaron-kuoret:
125 g mantelijauhetta
215 g tomusokeria
15 g tummaa kaakaojauhetta
100 g huoneenlämpöistä valkuaista
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
¾ dl Baileysia
Koristeluun:
tummaa suklaata
valkosuklaanappeja
punaisia irtokarkkeja
suolarinkeleitä
Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi.
Laita valkuaiset kulhoon suolan kanssa. Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Jatka vatkaamista keskiteholla ja sekoita samalla joukkoon sokeri muutamassa erässä. Älä vatkaa kankeaksi, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi.
Siivilöi mantelijauheseos valkuaisvaahdon joukkoon muutamassa erässä välillä nuolijalla sekoittaen. Kaikkein karkein osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista) ei mene siivilän läpi, jätä se pois. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista.
Laita taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle pieniä, noin kahden euron kolikon kokoisia kiekkoja. Taikina leviää hieman pursottamisen jälkeen.
Anna kuorten kuivua pellillä noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia. Kypsennä uunissa 130 asteessa 15–20 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotuloksesta tulee tasainen. Huom! Uunien tehoissa on suurta vaihtelua varsinkin matalissa lämpötiloissa. Toiset uunit saattavat vaatia huomattavasti pidemmänkin paistoajan.
Anna kuorten jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.
Valmista kreemitäyte. Notkista pehmeä voi vatkaimella ja lisää tomusokeri muutamassa erässä. Sekoita joukkoon Baileys pieni määrä kerrallaan. Käytä kreemi samantien. Laita se pursotus- tai pakastuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Näin saat pursotettua kreemin siistimmin.
Pursota kreemiä macaron-kuoren sileälle puolelle. Paina toinen puolikas kanneksi.
Laita tumma suklaa pieneen pakastuspussiin, sulje huolellisesti pussinsulkijalla ja upota kuumaan veteen. Kun suklaa on sulanut, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko. Pursota suklaasta pisteitä valkosuklaanappien keskelle. Liimaa silmät macaron-kuorien päälle suklaasulalla. Kiinnitä punaisia karkkeja nenän paikalle. Paina koristellut kuoret täytteen päälle. Riko suolarinkeleistä paloja ja työnnä ne täytteen sisään sarviksi.
Säilytä macaronit jääkaapissa. Tarjoile mahdollisimman pian täyttämisen jälkeen!
Kiva kuulla Mauskis! Onnea matkaan. 🙂
Onnistuin viime jouluksi tekemään tällä reseptillä ekat melkein täydelliset makaronit! Nyt uudet keväiset maut kehiin 🙂
Mauskis: valmiita macaroneja tulee 30 kpl. Irtokarkkihyllystä on nuo nenät! 🙂
Tarkoittaako tuo 30 kappaletta että valmiita poroja tulee 15 kpl? Mitä irtokarkkeja nuo punaiset nenät on ja missä niitä on näkynyt?
Kristiina: oi, minäpä testaan! Ehkä muitakin pähkinäjauhoja voisi kokeilla. Esimerkiksi hasselpähkinäjauhetta, jota saa valmiiksi jauhettuna. Saako saksanpähkinäjauhoja valmiina jostain?
Hei,kokeileppa tehdä niitä macaronsseja saksanpähkinäjauhoista. Itse tein niitä. Ohje näihin ”macaronsseihin” . 125g saksanpähkinäjauhoja, 3dl tomusokeria, 3 valkuaista, 1/2 dl hienoasokeria ja elintarvikeväriä halutessaan. Tekotapa sama. Paisto 150 astetta ja n.15 min. Tulee vähän rouhevampia,mutta itse tykkään niistä paremmin.
Mauskis: Dr Oetkerilla ja Pirkalla on valkosuklaanappeja. Muistaakseni Pirkan napit ovat vähän kookkaampia, joten tässä tarkoituksessa pienemmät voisivat olla parempia. Näitä saa tavallisista ruokakaupoista – isommista nyt ainakin.
Mistäpähän löytyisi tuollaisia valkosuklaanappeja?
sininen
Sarakallio: Kuoret voi tehdä hyvin edellisenä päivänä: ). Rakenne ei kärsi. Toisten macaronien kohdalla oli vinkattu säilyttämään pelkkiä kuoria huoneenlämmössä, vaikka rasiassa. Kreemi kannattaa käyttää heti, kuten reseptissä sanotaan, sillä se sisältää voita ja se kovettuu jääkaapissa. Parasta olisi, jos macaronit pystyy täyttämään juuri ennen tarjoilua.
Heippa!
Jos tarkoituksena olisi tarjota näitä macaroneja lauantaina, voinko tehdä macaroninpuolikkaat kuitenkin jo valmiiksi perjantaina? Ja tehdä täytteen lauantaiaamuna, ja täyttää vasta sitten – lähellä tarjoilua? Miten suosittelisit, että säilytän macaronit pe-la välisen yön? Kärsiikö rakenne, jos teen ne jo näin hyvissä ajoin?
Kiitos jo etukäteen. 🙂
Kinuskikissa: ok 😊 ei kaikkea voi muistaakaan. Todellakin ohjeet on niin harmittavan erilaisia eri lämpötiloilla ( vielä riippuu jokaisen uunista ym), eri määrillä että pyöryksiin meni😊 joskus kun on aikaa pitää kehitellä oma versio, vähän vähemmän makea esim.
Huomasin että joissain ohjeissa on jopa peruna/maissijauhoa?! Mitenhän se vaikuttaisi rakenteisiin…pohdin vain 😊
mervime: lisään toisen suklaamacaron-kuvan sopivassa välissä. 😉
Kiitti Mari-johanna ja Kinuskikissa! Edelleen jos haen leivoksia-kategoriasta niin ”suklaamacaroneissa” on petteripunakuono kuva. Okei kyllä kai minä nyt tämän kommentoinnin jälkeen löydän oikean. Löytäkö kaikki muut? vappuna ei kukaan arvaa, että petterin kuvaa klikkaamalla tulee hieno j atyylikäs juhlamacaroni! Selkeämpää olisi minusta laittaa se täplikäs omaksi macaroniksi. Tai jospa kinuskikissa vaihtaa joulun jälkeen petteripunakuonon kuvan tilalle sen täplikkään? Toivoa sopii! No enää en tästä jauha. Kiitos kumminkin.Hienoja ovat kumpikin omassa juhlassaan. 🙂
mervime: olikin kyllä vaikea paikka valita, kumman otan pääkuvaksi. Olisi pitänyt tajuta ottaa yksi kuva, jossa on molemmat macaronit esillä. 🙂 Täytynee lisätä se toinenkin ohje, josta sitten vain viittaus tähän.
sokeriruusu: nyt en kyllä muista, minkä pohjalta ihan alun alkaen lähdin maracon-reseptiä työstämään. Ehkä ekasta macaron-ohjeesta jotain tarinaa. Monien kokeiluiden kautta tämä muovautui sellaiseksi, jolla onnistuin. Mutta macaronit on taitaa olla sellainen laji, että jokaisen leipurin hyppysissä ohje muovautuu tekijälleen sopivaksi. 🙂
mari-johanna
mervime: Keinot on monet 🙂 Huomaan ettei sinulla vielä taida olla leipomoa, vink vink! kun perustat oman leipomon niin voit lisätä kyseisen reseptin leipomosi suosikkeihin. Leipomon perustaminenhan ei velvoita mihinkään. Näin löydät suosikit heti helposti omalta sivultasi.
No, jos ei ole aikomus perustaa leipomoa, niin voit hakea reseptiä kirjoittamalla hakukenttään reseptin nimen tai vaikka joulu. Tai kun muistat että resepti on linkitetty leivoksiin, niin hakemalla reseptihausta leivokset- kohdan, niin tämä avautuu näytölle! 🙂
Olisiko näistä neuvoista mitään hyötyä ? 🙂
Hauskannköisiä on tietysti jouluna nuo petteripunakuonot. Mutta kysyn, miten minä löydän nuo ihanat kultatäplikkäät macaronit kun juhla on keväällä tai kesällä? Luulen nimittäin että niistä tulisi minulle vakioresepti, kun on juhlaan leivottava. Vaikea muistaa että ne löytyy petteripunakuonon kuvan takaa. Elikkä toivomus olis että voisitko laittaa ne ihan omaksi reseptiksi, jonka löytäisi aina heti niiden oman kuvan takaa? Heti tunnistaisi. Muulla lailla menee vaikeaksi. Kiitos jos suinkin mahdollista. 🙂
Tässä ohjeessasi olen aina ihmetyttänyt hirmuista tomusokeri määrää suhteessa valkuaisiin, poikkeaa aika paljonkin monista muista ohjeista. Niitä ohjeita tuli nyt luettua taannoin paljon ja kokeilin myös tätä.
Minkä vuoksi päädyit tähän määrään? Todella paljon vaan sai sekoitella tätä massaa jotta tulee juoksevammaksi.. näin kipeillä käsillä sen huomasi.
Toinen asia: jääkaapissa kun ovat olleet yhden yön oikeastaan ovat silloin paremman makuisia, rapeus säilyy mutta sisältö muhevoituu entisestään.
Että vinkiksi niille jotka haluavat niitä tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Maku asia tietenkin 😊
Kiitos rikkipippuri ja mukavia kahvitteluita teille sinne! Toivottavasti macaronit maittavat myös herrapomolle! 😀
Meidän herrapomo on täyttämässä pyöreitä ja sen kunniaksi katamme hänelle kahvituksen työpaikalla. Tuli kuin tilauksesta nuo kultatäpläiset macaronit. Kiitos! Muutkin tarjottavat tietty Kinuskikissan valikoimista. On valinnanvaraa! 🙂