Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Suklaakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Suklaakakku

26.5.2010


Tällä ohjeella tiedän täyttäväni monen toiveen, sillä munattomia, maidottomia ja muita ”-ttomia” reseptejä on kovasti pyydelty.

Yksi syy siihen, minkä takia korkkasin erityisruokavalioiden sarjan vasta nyt, on agarin kanssa haaskaamani aika. Agaria käytetään liivatteen asemasta ja lähdinkin soveltamaan tavallista juustokakkua agar-kakuksi. Kaupasta ostamani agar-hiutaleet osoittautuivat huonoksi valinnaksi: ohjeen mukaisesta keittelystä huolimatta hiutaleisuus tuntui valmiissa kakussa. Oli myös hankalaa tietää, miten kauan hiutalelientä oli keitettävä – hiutaleiden piti pehmetä riittävästi, mutta liemen liika keittely saattoi johtaa paksuun ja huonosti sekoittuvaan massaan. Apteekin agar-jauhe oli hienon rakenteensa puolesta helpompi, mutta ensimmäinen kokeilu ei hyydyttänyt kakkua kunnolla ja kun lisäsin jauheen määrää, tuli kakkuun kammottava sivumaku. Myös kokkareisuus oli ongelma. Agarin suhteen jään siis hetkeksi aikaa nuolemaan haavojani. Muita vegaanileivonnaisia on varmasti tulossa ja ”pelkät” munattomat ja maidottomat leivonnaiset tuntuvat suorastaan helpoilta haasteilta tämän jälkeen.

Kannustan toki muitakin kuin ruokarajoitteisia kokeilemaan tätä reseptiä. Väitän, ettei tietämätön voisi aavistaa, että kakku on mitenkään ”erityinen”. Toki kasvisvispin tilalla voi käyttää tavallisia vaahtoutuvia maitotuotteita. Suklaan jähmettävän vaikutuksen ansiosta liivatteita ei tarvita. Jos tekee kakkua vieraille, kannattaa varmistua, miten tarkkaa suklaan maidottomuus on. Monet ruokakauppojen suklaat saattavat sisältää maitojäämiä.

Ruokosokeria innostuin käyttämään ajatellen ystävääni, jolta sokerit on periaatteessa kielletty. Ruoko- ja intiaanisokereita oli suositeltu ”vähiten pahoina” vaihtoehtoina. Viehätyin ruokosokerista luettuani, että se on tavallista sokeria puhtaampaa, sillä sitä ei ole käsitelty kemikaalisesti ja siinä on jäljellä sokeriruo’on vitamiinit ja kivennäisaineet. Minusta ruokosokerissa on myös miellyttävä, siirappimainen makuvivahde.


Pohja:

150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:

6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata (esim. Plamil)

Koristelu:
mansikoita
suklaarouhetta


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla – näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.


Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.


Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 12 henkilölle 175

Avainsanat

Suklaakakku

Ainesosat

MansikkaSuklaa

Kategoriat

Helpot ja nopeatJuusto- ja hyydykekakutRippijuhlat

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMaidotonMunatonVegaaninen

Tykkäsitkö?

(52)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (175)

mari-johanna11.6.2019 21:29

Laura: Anteeksi, taisin aamulla kirjoittaa hieman epäselvästi.
Tarkoitintietenkin sitä, että mikäli liivateseos olisi ollut liian kuumaa soijavispi vaahdon sekaan lisättäessä, niin silloin se olisi voinut aiheuttaa kyseisen reaktion.
Niin, voihan tietenkin lämpimällä kesäsäälläkin olla osuutensa… mutta jotenkin kuitenkin yhtyisin tuohon Emon kommenttiin mystisistä sattumista, koska suklaan osuus on kyllä melkoisen suuri ja sen pitäisi riittää.
Peukut pystyyn täältä kakullesi!

Kinuskiemo11.6.2019 21:17

Laura: Toisella kerralla on jotain mystistä täytynyt tapahtua, joko kerman tai suklaan kanssa. Mutta nyt täällä peukut pystyssä onnistumiselle! 🙂

Laura Sumuvirta11.6.2019 20:37

Tein täysin ohjeen mukaan. Tosiaan ensimmäisellä kerralla kakku ei lässähtänyt, nyt toisella kerralla lässähti. Molemmilla kerroilla tein samoilla aineksilla. Lisäsin nyt 3 liivatetta ja katsotaan mitä tulee..

Kinuskiemo11.6.2019 17:19

Laura: Noin isolla suklaamäärällä täytteen pitäisi kyllä jähmettyä! En itse menisi lisäämään liivatetta joukkoon. Tulee tönkköä, jos on kaksinkertainen jähmettäjä mukana. Teitköhän tuon lässähtäneen kakkusi täysin ohjeen täyteaineksilla?

Laura Sumuvirta11.6.2019 14:26

Mari-johanna: en lisännyt. Tein Soijavispiin ja lisäsin suklaan siihen. Edellisellä kerralla kakku ei lässähtänyt, mutta silloin ei ollut yhtä kuuma. Kauravispiin vaihtaminen ei onnistu, koska kakun täytyy olla gluteeniton. Liivatetta lisäisin, jotta voin olla varma, että kakku pysyy kasassa, en ole koskaan kuullut, että liivate aiheuttaisi mihinkään kakkuun lässäyttävän efektin.

mari-johanna11.6.2019 08:26

Laura: Lisäsitkö siis liivatetta tähän kakkuun,ymmärsinkö oikein?
Mikäli teit niin, siinä tapauksessa lässähtämisen syy on varmasti nyt siinä.
Koska kakku on vegaaninen,tähän ei liivatetta käytetä ollenkaan, vaan suuri määrä suklaata hoitaa jähmettäjän roolin loistavasti.Pelkkä kaura vispin vispaaminen vaahdoksi sitten suklaan sulatus ja niiden yhdistäminen ja kakku kylmään odottamaan.
Onnistuu varmasti!!

Laura Sumuvirta10.6.2019 21:56

Moikka! Tein kakkua viikonloppuna ja jostain syystä se lässähti kun otin jääkaapista. Teen tätä juhliin, ja haluaisin varmistaa, että kakku pysyy kasassa. Missä suhteessa ja mihin nesteeseen lisäisit liivatteen tähän kakkuun?

Kinuskikissa24.5.2019 20:24

yazz: kyllä, mutta katso täältä vertailu eri vispimerkkien vaahtoutuvuudesta, ne eivät ole yks yhteen käytettävissä:

http://www.kinuskikissa.fi/makuraati-testaa-kasvivispit/

yazz23.5.2019 18:21

Voiko käyttää kauravispiä jos ei tarvitse olla gluteeniton?

Kinuskikissa25.10.2018 21:15

Merja 👍

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Suklaakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Suklaakakku

26.5.2010


Tällä ohjeella tiedän täyttäväni monen toiveen, sillä munattomia, maidottomia ja muita ”-ttomia” reseptejä on kovasti pyydelty.

Yksi syy siihen, minkä takia korkkasin erityisruokavalioiden sarjan vasta nyt, on agarin kanssa haaskaamani aika. Agaria käytetään liivatteen asemasta ja lähdinkin soveltamaan tavallista juustokakkua agar-kakuksi. Kaupasta ostamani agar-hiutaleet osoittautuivat huonoksi valinnaksi: ohjeen mukaisesta keittelystä huolimatta hiutaleisuus tuntui valmiissa kakussa. Oli myös hankalaa tietää, miten kauan hiutalelientä oli keitettävä – hiutaleiden piti pehmetä riittävästi, mutta liemen liika keittely saattoi johtaa paksuun ja huonosti sekoittuvaan massaan. Apteekin agar-jauhe oli hienon rakenteensa puolesta helpompi, mutta ensimmäinen kokeilu ei hyydyttänyt kakkua kunnolla ja kun lisäsin jauheen määrää, tuli kakkuun kammottava sivumaku. Myös kokkareisuus oli ongelma. Agarin suhteen jään siis hetkeksi aikaa nuolemaan haavojani. Muita vegaanileivonnaisia on varmasti tulossa ja ”pelkät” munattomat ja maidottomat leivonnaiset tuntuvat suorastaan helpoilta haasteilta tämän jälkeen.

Kannustan toki muitakin kuin ruokarajoitteisia kokeilemaan tätä reseptiä. Väitän, ettei tietämätön voisi aavistaa, että kakku on mitenkään ”erityinen”. Toki kasvisvispin tilalla voi käyttää tavallisia vaahtoutuvia maitotuotteita. Suklaan jähmettävän vaikutuksen ansiosta liivatteita ei tarvita. Jos tekee kakkua vieraille, kannattaa varmistua, miten tarkkaa suklaan maidottomuus on. Monet ruokakauppojen suklaat saattavat sisältää maitojäämiä.

Ruokosokeria innostuin käyttämään ajatellen ystävääni, jolta sokerit on periaatteessa kielletty. Ruoko- ja intiaanisokereita oli suositeltu ”vähiten pahoina” vaihtoehtoina. Viehätyin ruokosokerista luettuani, että se on tavallista sokeria puhtaampaa, sillä sitä ei ole käsitelty kemikaalisesti ja siinä on jäljellä sokeriruo’on vitamiinit ja kivennäisaineet. Minusta ruokosokerissa on myös miellyttävä, siirappimainen makuvivahde.


Pohja:

150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:

6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata (esim. Plamil)

Koristelu:
mansikoita
suklaarouhetta


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla – näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.


Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.


Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 12 henkilölle 175

Avainsanat

Suklaakakku

Ainesosat

MansikkaSuklaa

Kategoriat

Helpot ja nopeatJuusto- ja hyydykekakutRippijuhlat

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMaidotonMunatonVegaaninen

Tykkäsitkö?

(52)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (175)

mari-johanna11.6.2019 21:29

Laura: Anteeksi, taisin aamulla kirjoittaa hieman epäselvästi.
Tarkoitintietenkin sitä, että mikäli liivateseos olisi ollut liian kuumaa soijavispi vaahdon sekaan lisättäessä, niin silloin se olisi voinut aiheuttaa kyseisen reaktion.
Niin, voihan tietenkin lämpimällä kesäsäälläkin olla osuutensa… mutta jotenkin kuitenkin yhtyisin tuohon Emon kommenttiin mystisistä sattumista, koska suklaan osuus on kyllä melkoisen suuri ja sen pitäisi riittää.
Peukut pystyyn täältä kakullesi!

Kinuskiemo11.6.2019 21:17

Laura: Toisella kerralla on jotain mystistä täytynyt tapahtua, joko kerman tai suklaan kanssa. Mutta nyt täällä peukut pystyssä onnistumiselle! 🙂

Laura Sumuvirta11.6.2019 20:37

Tein täysin ohjeen mukaan. Tosiaan ensimmäisellä kerralla kakku ei lässähtänyt, nyt toisella kerralla lässähti. Molemmilla kerroilla tein samoilla aineksilla. Lisäsin nyt 3 liivatetta ja katsotaan mitä tulee..

Kinuskiemo11.6.2019 17:19

Laura: Noin isolla suklaamäärällä täytteen pitäisi kyllä jähmettyä! En itse menisi lisäämään liivatetta joukkoon. Tulee tönkköä, jos on kaksinkertainen jähmettäjä mukana. Teitköhän tuon lässähtäneen kakkusi täysin ohjeen täyteaineksilla?

Laura Sumuvirta11.6.2019 14:26

Mari-johanna: en lisännyt. Tein Soijavispiin ja lisäsin suklaan siihen. Edellisellä kerralla kakku ei lässähtänyt, mutta silloin ei ollut yhtä kuuma. Kauravispiin vaihtaminen ei onnistu, koska kakun täytyy olla gluteeniton. Liivatetta lisäisin, jotta voin olla varma, että kakku pysyy kasassa, en ole koskaan kuullut, että liivate aiheuttaisi mihinkään kakkuun lässäyttävän efektin.

mari-johanna11.6.2019 08:26

Laura: Lisäsitkö siis liivatetta tähän kakkuun,ymmärsinkö oikein?
Mikäli teit niin, siinä tapauksessa lässähtämisen syy on varmasti nyt siinä.
Koska kakku on vegaaninen,tähän ei liivatetta käytetä ollenkaan, vaan suuri määrä suklaata hoitaa jähmettäjän roolin loistavasti.Pelkkä kaura vispin vispaaminen vaahdoksi sitten suklaan sulatus ja niiden yhdistäminen ja kakku kylmään odottamaan.
Onnistuu varmasti!!

Laura Sumuvirta10.6.2019 21:56

Moikka! Tein kakkua viikonloppuna ja jostain syystä se lässähti kun otin jääkaapista. Teen tätä juhliin, ja haluaisin varmistaa, että kakku pysyy kasassa. Missä suhteessa ja mihin nesteeseen lisäisit liivatteen tähän kakkuun?

Kinuskikissa24.5.2019 20:24

yazz: kyllä, mutta katso täältä vertailu eri vispimerkkien vaahtoutuvuudesta, ne eivät ole yks yhteen käytettävissä:

http://www.kinuskikissa.fi/makuraati-testaa-kasvivispit/

yazz23.5.2019 18:21

Voiko käyttää kauravispiä jos ei tarvitse olla gluteeniton?

Kinuskikissa25.10.2018 21:15

Merja 👍

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa