27.07.2019   3 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sokeroidut viipurinrinkelit


Sain keväällä yhteydenoton Etelä-Saimaa-lehdestä, josta kyseltiin, voisinko uudistaa kuuluisaa perinneherkkua, viipurinrinkeliä. Viipurinrinkelillä onkin pitkä ja kunnioitettava historia aina 1300-luvun viipurilaisista luostariajoista saakka. Rinkelit olivat aikanaan arvostettu herkku, jota tarjottiin jopa kuninkaille ja tsaareille.

Klassikon muokkaamisessa on tärkeää säilyttää alkuperäisen reseptin ydin, eihän tavoite ole luoda uutta leivonnaista, vaan jalostaa vanhaa. Halusin vaalia viipurinrinkelin hauskaa muotoa, jota on helppo skaalata pikkurinkeleistä isoksi kranssiksi. Syöminenkin on mukavaa, kun rinkelistä voi murtaa paloja.

Itse rinkelitaikina on vahvasti sukua pullalle, muskottikukka antaa siihen omaleimaisen aromin. Taikinaohje minulta löytyi valmiina, sillä olin tutkinut asiaa jo kirjoittaessani kirjaa Kinuskikissan helpot suosikit.

Uudeksi elementiksi muotoutui rinkeleiden pinnan viimeistely ensin voisulalla ja sitten kanelisokerilla. Kuori antoi rinkeleille sekä uutta makua että rapeutta, joka toimi hyvin yksiin pehmeän pullasisuksen kanssa. Idea saattoi tulla alitajuisesti kaneliässistä, jotka leivotaan niin ikään tangoiksi ja kieritellään sitten kaneli-sokeriseoksessa. Näin sain molemmat lempimausteeni klassikkoon: kardemumman taikinaan ja kanelin pintaan.

n. 12 kappaletta (halkaisija 18 cm)

Taikina:
150 g voita
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
½ tl jauhettua muskottikukkaa
3 munaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
75 g sulatettua voita
2 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 ½ rkl kanelia


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, muskottikukka ja munat. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä tai yleiskoneen taikinakoukulla vaivaten. Lisää voisula, kun jauhojen kokonaismäärästä on jäljellä noin kolmannes. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sulata pinnalle tuleva voi. Yhdistä sokerit ja kaneli.

Jaa taikina saman kokoisiksi paloiksi. Leivo pöytää vasten rullaten paloista pitkiä ja ohuita, noin sormen paksuisia tankoja (pituus 90 cm). Järjestä pöydälle erilliset paikat voitelulle ja sokeroinnille (pöydän voi suojata pitkällä leivinpaperipalalla). Sivele tangon pintaan ensin joka puolelta voisulaa ja kierittele sen jälkeen kanelisokerissa. Käytä vain pienehkö määrä kanelisokeria kerrallaan, sillä rasvaisena sokeri muuttuu paakkuiseksi.

Nosta tanko pellille leivinpaperin päälle ja taivuta puoliympyräksi. Kierrä tangon päät toistensa ympärille ja taivuta rinkelin reunojen yli. Työnnä päät ulkokautta rinkelin alle, tarvittaessa nyppäise ylimääräinen häntä pois.

Anna kohota 20-30 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä. Halutessasi voit sivellä pinnalle voisulaa ennen tarjoilua.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
17 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat