26.04.2016   6 kommenttia Kategoria: Kevyet herkut,  Pullat, munkit ja donitsit,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sokerittomat ja hiivattomat vappumunkit


sokerittomat-munkit

Uskoisitko, että nämä rapisevat ihanuudet on leivottu ilman hiivaa ja sokeria? Vappumunkeilla herkuttelu on varmistettu teillekin, jotka joudutte ruokavaliossanne näitä aineksia karttelemaan.
Innostuin tästä kokeilusta saatuani toiveen sokerittomasta ja hiivattomasta reseptistä. Leivonnaiseksi valitsin haasteellisesti vappumunkit, koska niissä sokerisuus tulee niin konkreettisesti esiin ja samalla pääsin testaamaan ruokasoodan toimimista pullataikinassa.

Munkin rakenne oli tiiviimpi ja pullien pyörittely hieman haastavampaa, koska varoin laittamasta taikinaan liikaa vehnäjauhoja. Minusta lopputulos kuitenkin pehmoinen, vaikkakaan ei yhtä ilmava kuin perinteisessä munkista. Plussana, että taikina syntyi nopeasti, kun kohottamista ei tarvittu!

Sokerin tilalla käytin erytritolia (katso esim. Karppisokeri), jota saa mm. ekokaupoista ja isoista marketeista. Se on sokerin tapaan käytettävää sokerinkorviketta. Kyseessä on luonnontuote, joka on valmistettu käymisteitse rypälesokerista. Koska tuote ei sisällä sokereita eikä hiilihydraatteja, se soveltuu niin diabeetikoille kuin laihduttajille. Omaan makuuni erytritolia saa laittaa enemmän kuin sokeria. Myönteistä on maku – tuote on neutraalilla tavalla makeaa ilman mitään sivumakuja, kuten vaikka Steviassa. Sellaisenaan syötynä sokerittomuus paljastuu nopeasti, sillä erytritoli sulaa suussa hetkessä, toisin kuin oikea sokeri.

Tarjosin näitä munkkeja lapsille ihan perinteisinä vappumunkkeina. Kukaan ei havainnut mitään tavallisesta poikkeavaa, se kertoo aika paljon. Itsekin olin yllättynyt. Aito munkki on tietenkin aina aito, mutta jos siihen ei ole mahdollisuutta, uskoisin tämän olevan tosi mieluinen korvike!

Sokerittomat munkit

Taikina:
100 g voita tai margariinia
7 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl erytritolia (esim. Karppisokeri)
1 tl kardemummaa
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 ½ dl piimää
1 pieni muna

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Pinnalle:
erytritolia


Sulata voi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita kulhossa piimä, voisula ja muna. Lisää joukkoon jauhoseosta vähän kerrallaan. Sekoita taikinaa kädellä vaivaamalla, kun se muuttuu paksummaksi.

sokerittomat-munkit-vaihe sokerittomat-munkit-vaihe-2
sokerittomat-munkit-vaihe-3 sokerittomat-munkit-vaihe-4

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen tanko ja jaa se yhtä suuriin osiin. Pyörittele taikinapaloista pullia. Käytä tavallista pullataikinaa reilummin jauhoja, sillä taikina on tarttuvaisempaa.

sokerittomat-munkit-vaihe-5 sokerittomat-munkit-vaihe-6

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla talouspaperin päälle. Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin. Lue vappumunkkien ohjeesta tarkempia vinkkejä öljyssä paistamisesta.

Pyörittele munkki erytritolissa heti, kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi.

sokerittomat-munkit-vaihe-7

Valmistusaika: 90 min

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Munkit

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
14 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat