Kategoria: Pullat ja munkit,  Taikinat,  Vappu 27.04.2009   75 kommenttia

Vappumunkit ja -rinkilät


munkit1munkit2

Vappuherkuttelijan taivas on sisältä pehmeät, pinnasta rapeat ja ihanan sokeriset munkit. Omiin vappuperinteisiini munkit eivät ole aikuisvuosina kuuluneet, mutta lasten myötä tällaisetkin elämykset tulevat taas eteen. Lapsuudesta kyllä muistan äidin munkit ja nyt jatkan samaa perinnettä omille lapsilleni. Reseptikin on sama. Yhdeksi munkin mittaiseksi hetkeksi kaksikymmentä vuotta häviää olemattomiin. Munkkiohje on muuten täysin identtinen pullaohjeen kanssa - munkithan ovat uppopaistettuja pullia.

Voit paistaa munkit kookosrasvassa tai kasviöljyssä - mieluiten rypsiöljyssä. Kookosrasvasta munkit saavat enemmän makua. Rypsiöljy on terveellisempi vaihtoehto (sikäli kuin munkit ja terveys voivat esiintyä samassa lauseessa) ja sillä on hyvät paisto-ominaisuudet.

Muistathan olla varovainen kuuman rasvan/öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi varmuuden vuoksi lähettyvilläsi. Mikäli rasva syttyy palamaan, tukahduta se kannella. Älä koskaan yritä sammuttaa palavaa rasvaa vedellä!

ilmapallot

Munkkivinkkejä:
(osittain lähteenä käytetty Maku-lehteä)

  1. Sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta.
  2. Munattomana ja/tai maidottomana teet munkit jättämällä munan pois ja käyttämällä maidon tilalla vaikka simaa.
  3. Munkkien kuorruttaminen: Tee tomusokerista, vedestä ja punaisesta elintarvikeväristä berliininmunkeista tuttu kuorrute. Tai kokeile jotain hivenen erilaista: käytä makutomusokereita (kts. mansikka- ja suklaamunkit). Sitruunan makuinen kuorrute puolestaan syntyy sitruunamehusta ja tomusokerista (lisäksi keltaista väriä). Mokkakuorrute puolestaan vahvasta kahvista ja tomusokerista. Sekoita kuorrute suunnilleen tässä suhteessa alla olevalle taikinamäärälle: 3 dl tomusokeria, 2 rkl nestettä.
  4. Täyttäminen: Pursota valmiin munkin sisään hillosydän tätä varten olemassa olevalla täytetyllalla. Käytä sileää hilloa, vaniljakreemiä tai kehitä täyte vaikka sitruuna- tai mokkakiisselistä. Kuorrutus täytteen mukaan.
  5. Käytä munkkien sokeroimiseen sokerin sijasta karkkimurskaa. Tarkoitukseen sopivat kovat hedelmäkarkit ja tikkarit. Laita karkit pakastuspussin sisään ja tao murskaksi esimerkiksi lihanuijalla.
  6. Paistorasvan voi käyttää uudelleen yksi tai kaksi kertaa. Siivilöi jäähtynyt rasva ja säilö jääkaapissa.
  7. Pakasta munkit jäähtyneinä, ilman sokerointia. Munkit ovat parhaimmillaan tuoreeltaan, joten voit myös pakastaa pullat raakoina. Näin tuoreet munkit ovat aina käden ulottuvilla.12-18 kappaletta

Taikina:
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Paistaminen:

700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria


1. Taikinan valmistus

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

munkit_15

2. Taikinan kohotus

Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

munkit_21

3. Pullien/rinkilöiden leipominen

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.

Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, leivo taikinanpalasta peukalon paksuinen pötkö (esimerkkipaksuus 1,5 cm ja -pituus 28 cm). Nipistä saumakohta tiukasti umpeen kummaltakin puolelta rinkilää. Sisäaukon suuruus on oltava tässä vaiheessa 5-6 cm. Nopeampi keino tehdä rinkilöitä on tökätä pullan läpi sormi ja heiluttaa sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi (tällä tavalla rinkilöistä ei ehkä tule aivan yhtä kauniita ja tasapaksuja, mutta toisaalta ei ole vaaraa saumakohdan ratkeamisesta).

munkit_3 munkit_4
munkit_5 munkit_5_6
munkit_6 munkit_7
munkit_81 munkit_9

4. Munkkien kohotus

Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

5. Paistaminen

Laita laakeaan (teräs/valurauta)kattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa "liikkua" ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit onkia öljystä myös haarukalla.

Imeytä paistetun munkin pinnalta ylimääräinen rasva seuraavasti. Aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.

munkit_10 munkit_11

6. Sokeroiminen
Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle.

munkit_13 munkit_14

7. Nauti!
Tarjoile siman kera! Iloista Vappua!

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

98 arvostelua, keskiarvo 4,37 tassua
Loading...Loading...