Kategoria: Pullat ja munkit,  Taikinat,  Vappu 27.04.2009   77 kommenttia
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Vappumunkit ja -rinkilät


munkit1munkit2

Vappuherkuttelijan taivas on sisältä pehmeät, pinnasta rapeat ja ihanan sokeriset munkit. Omiin vappuperinteisiini munkit eivät ole aikuisvuosina kuuluneet, mutta lasten myötä tällaisetkin elämykset tulevat taas eteen. Lapsuudesta kyllä muistan äidin munkit ja nyt jatkan samaa perinnettä omille lapsilleni. Reseptikin on sama. Yhdeksi munkin mittaiseksi hetkeksi kaksikymmentä vuotta häviää olemattomiin. Munkkiohje on muuten täysin identtinen pullaohjeen kanssa - munkithan ovat uppopaistettuja pullia.

Voit paistaa munkit kookosrasvassa tai kasviöljyssä - mieluiten rypsiöljyssä. Kookosrasvasta munkit saavat enemmän makua. Rypsiöljy on terveellisempi vaihtoehto (sikäli kuin munkit ja terveys voivat esiintyä samassa lauseessa) ja sillä on hyvät paisto-ominaisuudet.

Muistathan olla varovainen kuuman rasvan/öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi varmuuden vuoksi lähettyvilläsi. Mikäli rasva syttyy palamaan, tukahduta se kannella. Älä koskaan yritä sammuttaa palavaa rasvaa vedellä!

ilmapallot

Munkkivinkkejä:

  1. Sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta.
  2. Munattomat/maidottomat munkit leivot jättämällä munan pois ja käyttämällä maidon tilalla vaikka simaa.
  3. Munkkien kuorruttaminen: Tee tomusokerista, vedestä ja punaisesta elintarvikeväristä berliininmunkeista tuttu kuorrute. Tai kokeile jotain hivenen erilaista: käytä makutomusokereita (kts. mansikka- ja suklaamunkit). Sitruunan makuinen kuorrute puolestaan syntyy sitruunamehusta ja tomusokerista (lisäksi keltaista väriä). Mokkakuorrute puolestaan vahvasta kahvista ja tomusokerista. Sekoita kuorrute suunnilleen tässä suhteessa alla olevalle taikinamäärälle: 3 dl tomusokeria, 2 rkl nestettä.
  4. Täyttäminen: Pursota valmiin munkin sisään hillosydän täytetyllalla. Käytä sileää hilloa/marmeladia, sitruunatahnaa tai vaniljakreemiä.
  5. Käytä munkkien sokeroimiseen sokerin sijasta karkkimurskaa. Tarkoitukseen sopivat kovat hedelmäkarkit ja tikkarit. Laita karkit pakastuspussin sisään ja tao murskaksi esimerkiksi lihanuijalla.
  6. Sekoita pinnalle tulevan sokerin joukkoon kanelia tai piparkakkumaustetta (2 rkl maustetta / 1 ¼ dl sokeria).
  7. Paistorasvan voi käyttää uudelleen yksi tai kaksi kertaa. Siivilöi jäähtynyt rasva ja säilö jääkaapissa.
  8. Pakasta munkit jäähtyneinä, ilman sokerointia. Munkit ovat parhaimmillaan tuoreeltaan, joten voit myös pakastaa pullat raakoina. Näin tuoreet munkit ovat aina käden ulottuvilla.



15 kappaletta

Munkit

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt (à 50 g) hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Paistaminen:

7 - 9 dl rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria


1. Taikinan valmistus

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kanssa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita jauhoja joukkoon noin desilitra kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

munkit_15

2. Taikinan kohotus

Kohota taikinaa 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

munkit_21

3. Pullien/rinkilöiden leipominen

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se noin 15 osaan. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä. Jos sinulla ei ole paistomittaria, kannattaa jättää pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.

Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, käytä jotain seuraavista konsteista:

  1. Leivo taikinapalasta peukalon paksuinen pötkö (esimerkkipaksuus 1,5 cm ja pituus 28 cm). Nipistä saumakohta tiukasti umpeen kummaltakin puolelta rinkilää.
  2. Puhkaise sormilla aukko pullan keskelle ja pyörittele rinkilää isommaksi sormiesi avulla. (Tämä on nopeampaa, mutta rinkilöitä on vaikeampi saada tasapaksuisiksi. Toisaalta ei ole vaaraa saumakohdan katkeamisesta.)
  3. Kauli taikinasta paksu levy ja ota siitä isolla ympyrämuotilla kuvioita. Leikkaa keskelle aukko pienemmällä muotilla.

munkit_3 munkit_5_6
munkit_81 munkit_9

4. Munkkien kohotus

Anna munkkien kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

5. Paistaminen

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, tee kokeilu pienellä taikinapalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2 - 4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Ylimääräisen rasvan imeyttäminen onnistuu pyöreän munkin tapauksessa seuraavasti. Aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.

munkit_10 munkit_11

6. Sokeroiminen

Pyörittele munkki sokerissa heti, kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin tuoreeltaan. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle. Vaihda sokeri välillä, sillä rasvaisena se tarttuu munkkiin huonommin.

munkit_13 munkit_14

7. Lopuksi

Älä kaada paistoöljyä viemäriin, vaan laita se tiiviiseen astiaan ja heitä sekajätteen mukana pois. Nauti vappusiman kera. Iloista Vappua!

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

142 arvostelua, keskiarvo 4.25 tassua
Loading...Loading...