26.11.2018   33 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

Siniristikakku


Näköjään tällaisista ”teknisemmistä” hyydykekakuista on tullut jonkinlainen jatkumo, koska tänä vuonna niitä on syntynyt jo useampia. Tällä kertaa kuvion aihe on isänmaallinen ja inspiraatio tuli Kinuskiyhteisön sisältä. Kinuskileipomo Inssi leipoo julkaisi vuosi sitten insinöörimäisen tarkasti ohjeistetun hyydykekakun, jossa oli samanlainen siniristikuvio kuin tässä. Itse toteutin kakun ilman erillisiä hyydytyksiä ja reunakalvoja, koska kokemusta oli karttunut shakkiruutukakun valmistuksesta. Olennaista on sopivan jämäkkä ja kuitenkin pursottamiskelpoinen vaahto.

Pohja:
180 g digestivekeksejä *)
75 g voita

Vaniljatäyte:
2 ½ liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
300 g vaniljarahkaa
2 rkl vettä
½ dl vaniljakreemijauhetta

Mustikkatäyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
¾ dl sokeria
300 g soseutettuja mustikoita
sinistä pastaväriä
2 rkl vettä
n. 2 ¼ dl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
isoja vaahtokarkkeja
sinistä värisokeria tai erikoishienoa Siro-sokeria ja sinistä pastaväriä
kultaisia koristerakeita

*) Resepti on merkitty munattomaksi, mutta keksit saattavat sisältää kananmunaa. Varmista siis sopivuus ennen käyttöä. Jos kakun tulee olla gluteeniton, käytä gluteenitonta vaihtoehtoa.


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai sipaise vuoan sisäreunaan öljyä helpottaaksesi kakun irrottamista. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita molempien täytteiden liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valmistele kumpikin täyte liivatetta ja vaniljakreemijauhetta vaille valmiiksi. Näin ”jähmettävät” ainekset saadaan lisättyä mahdollisimman yhtäaikaisesti.

Vatkaa vaniljatäytteen kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokerit ja vaniljarahka. Vaahdota myös mustikkatäytteen kerma. Lisää sokeri, soseutettu mustikka ja pastaväriä, kunnes sävy on mahdollisimman sininen (mustikan violetin peittääksesi saatat joutua tekemään sävystä hieman Suomen lippua tummemman).

Kuumenna kummankin täytteen vesi erikseen ja sulata niihin liotetut liivatteet. Huolehdi, että liivatevedet eivät ehdi jäähtyä. Lisää täytteisiin liivatevesi ja lopuksi vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe viimeistelee täytteen pursottamiseen sopivaksi. Saatat joutua hieman vähentämään tai lisäämään kreemijauhetta riippuen esimerkiksi kermavaahdon paksuudesta, mustikoiden mehukkuudesta jne. Vaniljatäyte saa jäädä hieman löysemmäksi, mutta mustikkatäytteen täytyy olla napakkaa.

Laita täytteet pursotuspusseihin. Mustikkatäytteen pursotukseen kannattaa käyttää pyöreää, 13-millistä tyllaa, jos sellaisen omistat. Vaniljatäytepussiin voi leikata vähän isomman aukon. Sulje pussien toiset päät pussinsulkijalla.

Pursota sinisellä täytteellä rengas pohjan päälle. Mitoita renkaan etäisyys reunasta siten, että se on hieman lähempänä vuoan reunaa kuin keskipistettä. Pursota sinisen renkaan päälle vielä toinen sininen rengas. Täytä sitten renkaan molemmat puolet vaniljatäytteellä. Vaniljatäytteen pintaa voi kevyesti tasoittaa. Pursota tämän jälkeen yksi yhtenäinen kerros sinistä täytettä. Pidä huoli, että erotat, missä alkuperäinen sininen rengas kulkee. Pinnan voi jälleen tasoitella kevyesti lastalla. Jatka pursottamalla päällekkäin vielä kaksi sinistä rengasta samaan kohtaan edellisten kanssa. Täytä jälleen renkaan molemmat puolet valkoisella täytteellä ja tasoita pinta lastalla.

Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun koristelua varten voit tehdä terälehtiä vaahtokarkeista ja värisokerista (tai värjätä sokeria pastavärillä). Tarkemmat ohjeet koristeluun löydät auringonkukkakakun kohdalta.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
26 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Joulukuun kinuskiarvonta



Joulukuun arvonnassa on palkintona kaksi Meiran tuotesettiä. Käy osallistumassa!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit