Näköjään tällaisista ”teknisemmistä” hyydykekakuista on tullut jonkinlainen jatkumo, koska tänä vuonna niitä on syntynyt jo useampia. Tällä kertaa kuvion aihe on isänmaallinen ja inspiraatio tuli Kinuskiyhteisön sisältä. Kinuskileipomo Inssi leipoo julkaisi vuosi sitten insinöörimäisen tarkasti ohjeistetun hyydykekakun, jossa oli samanlainen siniristikuvio kuin tässä. Itse toteutin kakun ilman erillisiä hyydytyksiä ja reunakalvoja, koska kokemusta oli karttunut shakkiruutukakun valmistuksesta. Olennaista on sopivan jämäkkä ja kuitenkin pursottamiskelpoinen vaahto.
Pohja:
180 g digestivekeksejä *)
75 g voita
Vaniljatäyte:
2 ½ liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
300 g vaniljarahkaa
2 rkl vettä
½ dl vaniljakreemijauhetta
Mustikkatäyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
¾ dl sokeria
300 g soseutettuja mustikoita
sinistä pastaväriä
2 rkl vettä
n. 2 ¼ dl vaniljakreemijauhetta
Koristelu:
isoja vaahtokarkkeja
sinistä värisokeria tai erikoishienoa Siro-sokeria ja sinistä pastaväriä
kultaisia koristerakeita
*) Resepti on merkitty munattomaksi, mutta keksit saattavat sisältää kananmunaa. Varmista siis sopivuus ennen käyttöä. Jos kakun tulee olla gluteeniton, käytä gluteenitonta vaihtoehtoa.
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai sipaise vuoan sisäreunaan öljyä helpottaaksesi kakun irrottamista. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita molempien täytteiden liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valmistele kumpikin täyte liivatetta ja vaniljakreemijauhetta vaille valmiiksi. Näin ”jähmettävät” ainekset saadaan lisättyä mahdollisimman yhtäaikaisesti.
Vatkaa vaniljatäytteen kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokerit ja vaniljarahka. Vaahdota myös mustikkatäytteen kerma. Lisää sokeri, soseutettu mustikka ja pastaväriä, kunnes sävy on mahdollisimman sininen (mustikan violetin peittääksesi saatat joutua tekemään sävystä hieman Suomen lippua tummemman).
Kuumenna kummankin täytteen vesi erikseen ja sulata niihin liotetut liivatteet. Huolehdi, että liivatevedet eivät ehdi jäähtyä. Lisää täytteisiin liivatevesi ja lopuksi vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe viimeistelee täytteen pursottamiseen sopivaksi. Saatat joutua hieman vähentämään tai lisäämään kreemijauhetta riippuen esimerkiksi kermavaahdon paksuudesta, mustikoiden mehukkuudesta jne. Vaniljatäyte saa jäädä hieman löysemmäksi, mutta mustikkatäytteen täytyy olla napakkaa.
Laita täytteet pursotuspusseihin. Mustikkatäytteen pursotukseen kannattaa käyttää pyöreää, 13-millistä tyllaa, jos sellaisen omistat. Vaniljatäytepussiin voi leikata vähän isomman aukon. Sulje pussien toiset päät pussinsulkijalla.
Pursota sinisellä täytteellä rengas pohjan päälle. Mitoita renkaan etäisyys reunasta siten, että se on hieman lähempänä vuoan reunaa kuin keskipistettä. Pursota sinisen renkaan päälle vielä toinen sininen rengas. Täytä sitten renkaan molemmat puolet vaniljatäytteellä. Vaniljatäytteen pintaa voi kevyesti tasoittaa. Pursota tämän jälkeen yksi yhtenäinen kerros sinistä täytettä. Pidä huoli, että erotat, missä alkuperäinen sininen rengas kulkee. Pinnan voi jälleen tasoitella kevyesti lastalla. Jatka pursottamalla päällekkäin vielä kaksi sinistä rengasta samaan kohtaan edellisten kanssa. Täytä jälleen renkaan molemmat puolet valkoisella täytteellä ja tasoita pinta lastalla.
Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun koristelua varten voit tehdä terälehtiä vaahtokarkeista ja värisokerista (tai värjätä sokeria pastavärillä). Tarkemmat ohjeet koristeluun löydät auringonkukkakakun kohdalta.
Gertrud: riippuu paljon karkeista. Voit laittaa kermistä kakun päälle. Karkit laittaisin vasta tarjoilupäivänä, jollei kyseessä ole vaahtokarkit.
Mia: Keskimäärin 12 hengelle riittää. 🙂
Kuinka monelle hengelle kakku on?:)
Hei, voiko kakun päälle laittaa mitä vain karkki/marenki/marsipaanikoristeita vai sulaako ne? Voiko kakun kuorruttaa kevyesti kermavaahdolla esim edellisiltana?
Pasi T: sinun kakustasi tämä idea lähti jalostumaan eli kiitos inspiraatiosta kuuluu sinne! 🙂
Inssi leipoo
Hatun noston arvoinen kakku, upeaa! Onpa näppärä tapa tehdä lippukuvio pursottamalla, säästyy monta ylimääräistä työvaihetta, kun ei tarvitse kalvojen kanssa kikkailla. Pitänee itsekin tätä kokeilla 🙂
Hienoa kuulla, Bluefox! 😊💙
Juulia: olipa kiinnostava keksintö kerta kaikkiaan! 😊👍 Tätä täytyy soveltaa jossain yhteydessä!
Aivan ihana kakku! Tänään tehty ja kahviteltu 🙂 ohjeen kanssa onnisui todella hyvin (yllätyin jopa että ristiki muodostu) Ja lapset innostuneena kyselivät minkä värinen kieli. 😁
Näytti niin siistiltä tuo kuviointi että pakko oli kokeilla! Raitojen paikat ja paksuudet saattaa olla vähän niin ja näin mutta hyvältä maistuu, nyt kun vielä malttaisi odottaa että hyytyy.
Tulin jakamaan vinkin tuohon siniseen väritykseen, kun meidän prismassa ei ollut sinistä pastaväriä ja elintarvikeväripullo ei muuttanut väritystä riittävästi kuten arvelinkin. Onneksi kemistinä tuli mieleen (tai no, kunnia tästä kyllä menee kaverille) että mustikka on hyvä väri-indikaattori eli sen väri muuttuu pH:n mukaan. Happamassa mustikka on punaista, neutraalissa violettia ja emäksisessä sinistä. Tein pienen kokeiluerän, jotta näin että täytteestä tosiaan tulee sinistä ja sitten lisäilin varovasti ruokasoodaa mustikkatäytteeseen. Noin parilla teelusikallisella saa todella intensiivisen sinisen ilman että maku kärsii (sitä kannattaa nimittäin seurata samalla kun lisäilee). Vaniljakreemijauhe myös tasoittaa makua sitten kun sen lisää 🙂 katotaan millanen on lopputulos!
Tanteri: kiitos tarkennusta! 🙂 Nyt huomasinkin, että olin unohtanut ottaa kantaa koristeluun. Kyllä sen voi edellisenä päivänä tehdä.
Hupsis! Tarkoitin siis, että 4dl sijaan minulla oli vain 2dl kermaa jääkaapissa ja laitoin jatkeeksi vaniljarahkaa. Mustikkatäytettä oli siis aivan riittävästi! Vaniljakreemijauhetta sai laittaa hieman ohjetta enemmän, jotta täyte oli sopivan paksua.
Kiitos kaikille aktiivisesta keskustelusta, tässäpä vastauksia!
silppuriini: hyvä kuulla värivinkki! Turkoosi voisikin olla passeli kumoamaan mustikan liilaa sävyä. Täytyy itsekin kokeilla sitä. Spirulina-jauhe on minulle vieras tuote enkä valitettavasti osaa sen värjäämistehosta sanoa. Jos joku muu kokeilee, tänne kommenttia please! Vaniljakreemijauheen tarve riippuu kermavaahdon paksuudesta ja mustikoiden mehukkuudesta, kuten ohjekin sanoo. Eli jos sitä laittaa liikaa, täyte voi tulla niin paksuksi, että sitä on jopa hankala pursottaa.
Tanteri: Mustikka- ja vaniljatäytteen menekit riippuvat mm. siitä, miten paksut viivat ristiin tekee ja toki vuoan kokokin vaikuttaa. Sinulla mustikka loppui kesken ja silppuriinilla taas jäi yli. Syitä voi hakea edellä mainituista seikoista – opiksi ainakin seuraavaa kertaa varten!
Annika: vaniljakreemijauhe on pakollinen, koska se tekee täytteistä riittävän jämäköitä ristikuvion muodostamista ajatellen. Täytteiden pitää siis pysyä ”kurissa” jo täyttämisen aikana. Voit korvata vaniljakastikejauheella (blå band).
Mustikkatäytettä jäi tosi paljon yli, ja siitä tuli todella paksua. Itse sain sopivan siniseksi Wiltonin turkoosilla pastavärillä. Tuli vaan mieleen mitenhän vaikuttaisi makuun ja saisiko värin hyväksi sinisellä spirulina jauheella? Noi pastavärit kun tarttuu joka paikkaan ja värjää suun ja kädet jne. Mutta aivan törkeen hyvän makusia noi täytteet, mustikka todella maistuu mustikalle. Tulee tehtyä toisekkin!
Heippa! Itselläni kakkua tehdessä loppui kerma kesken mustikkatäytteestä(enkä jaksanut kipaista kauppaan sen takia) , joten korvasin puuttuvan 2dl ylijääneellä vaniljarahkalla (200g). Lisäksi täyte ei värjääntynyt ollenkaan siniseksi, oli enemmänkin tumman violetti. Täältäpä hoksasinkin, että en ollut ainut 🙂 Täytyy ensikerralla kokeilla eri merkkistä pastaväriä! Noh näitä sattuu, nyt kakku hyytymässä huomisia juhlia varten. Toivottavasti kakku on kaikesta huolimatta hyvän makuinen! Kannattaako koristelu jättää mielummin päivälle, jolloin kakku tarjoillaan? Meneekö vaahtokarkki huonoksi jääkaapissa, jos koristelee edellisenä iltana jo valmiiksi?
Onko vaniljakreemijauhe pakollinen tai voiko sen korvata jollakin?
Kiitos vastauksesta, nyt on kakku hyytymässä! Käytin sinisiä renkaita tehdessä apuna pienempää irtopohjavuokaa, jonka avulla sain pursotettua tasaisen ympyrän ja sain kohdistettua ylemmän renkaan samaan kohtaan. Silti huolettaa menikö ne nyt nappiin. Kärkkäiseltä löytyi tosi hyvä pastaväritahna (Städter) jolla sai hyvän värin aikaan pienelläkin määrällä. Maut oli täytteissä aivan ihanat, huomenna vien kakun töihin meidän asukkaille Itsenäisyyspäivän kaffelle 😊 🇫🇮
mari-johanna
Anna Sutinen: Säilyy mainiosti jääkaapissa kuvun alla sen vuorokauden. Pakastamaan ei kannata ryhtyä noin lyhyen ajan takia. Hyvää itsenäisyyspäivää teille sinne!
Jos teen tämän huomenna keskiviikkona aamulla valmiiksi, kannattaako pakastaa jos tarjotaan vasta itsenäisyyspäivänä torstaina? Vai säilyisikö hyvänä esim. kakkukuvun alla ilman koristeita sen reilun vuorokauden?
maris
Satu: oi, anteeksi! Tarkoitit siis tätä kakkua ja sen vaahtokarkkikoristelua! Nyt pääsin minäkin kärryille. Pitkähkö sytytyslanka minulla. 😂
Kinuskiemolle ja Kinuskikissalle kiitokset oikaisusta. 😊
Muoks. Poistin aiemman kommenttini (3.12.2018), koska se ei tätä kakkua mitenkään koskenut. 🙂
Satu: tarkoititkö noita päälle tulevia kukkakoristeen vaahtokarkkeja? Sellaisia saa lähes kaikista kaupoista nykyään. 🙂 Minivaahtokarkkeja ei ehkä ihan pienissä lähikaupoissa ole, mutta S-Marketin kokoisista löytyy niitäkin. Tuolla aiemmin olikin jo keskustelua siitä, että ruokakauppojen nestemäisillä elintarvikeväreillä ei oikein tahdo saada aikaan riittävän voimakasta sävyä. Pastaväri (esim. tuo linkattu) on siis tässä kohtaa paras vaihtoehto.
Muoks. Näköjään olimme Kinuskiemon kanssa samaan aikaan apajilla. 🙂
Satu: Uskon, että tarkoitat tätä siniristikakkua ja tämän kakun koristeen auringonkukkaa. Vaahtokarkkeja myydään yleensä ruokakauppojen karkkipisteissä ja muissakin kaupoissa, joissa karkkeja on ostettavissa. Kinuskikissalla ei ole mitään tiettyä ostopaikkaa. 😊
maris
Poistin viestin, koska vastaukseni Sadulle koski väärää kakkua. 🙂
Hei. Mistä kaupasta löysit vaahtokarkkeja mitä tulee siniristi juustokakkuun? Siihen varmaan käy myös elintarvikeväri jos ei pastaväriä ole!?
maris
Hanna: hups, kuluipas väriä paljon! Ei selvästikään ollut ihan paras vaihtoehto. 😕 Ja tosiaan, kyllähän noilla erilaisilla värisävyilläkin on varmasti tosi suuri merkitys lopputulokseen, kuten mari-johanna kirjoitti.
Minulle tuli aiemman viestisi perusteella pieni väärinkäsitys tuon käyttämäsi geelivärin suhteen. Kun puhe oli purkista, niin jotenkin päässäni yhdistelin, että sinulla purkki geelimäistä pastaväriä käytössäsi (esim. Wilton). 🙂 Sen perusteella oletin ja vastasin, että kyllä sen purkin pitäisi riittää, vaikkei se ehkä ihan niin tehokasta olekaan kuin tuo Kinuskikissan tässä käyttämä Rainbow Dustin ProGel -pastaväri.
mari-johanna
Hanna: Maris on sinua ihanasti auttanut, enkä teidän väliin halua senenempää tulla mutta tuosta kakun värisävystä lähdin lähinnä viestiä kirjoittamaan kun kerrot että suuresta väri määrästä huolimatta väri on edelleen lila.
Väreissä, siis myös näissä elintarvike väreissä, on eri sävyjä. Esim. tässä sinisessä jotkin värit taittavat enemmän lilaan kuin toiset. On lämpimiä sävyjä ja kylmiä sävyjä, mustikka itsessään taittaa lilaan, kun taas mousseen tuleva kerma taittaa aavistuksen keltaiseen. Siksi jos haluaa saman sinisen,juuri sellaisen kuin tässä, on tärkeää että on oikea värisävy.Kuten huomaat Kinuskikissa onkin linkittänyt reseptissä värin eri värillä,siitä klikkaamalla pääsee toivepuotiin suoraan kyseistä väriä tilaamaan.
Eli tämä siinä tapauksessa että haluaa olla tarkka.
Mutta varmasti sinunkin kakkusi onnistuu värisävy eroista huolimatta.
Toisaalta, kannustan kyllä sinua laittamaan vaikka heti pastavärit tilaukseen, niissä on pitkät säilyvyys ajat, ja ne ovat riittoisia. Hyvä sijoitus siis!
Itse laitoin yhden nestemäisen pikkupullon ja kolme pientä geelituubia ja väri jäi violetiksi. Dr. Oekter oli merkki. Ensi kerralla sitten voisi tilata pastaväriä
maris
Hanna: pasta-/geelivärit ovat yleisesti ottaen hyvin riittoisia, joten varmasti pärjäät purkillisella, vaikka väriä joutuisikin lisäämään vähän reilummin violetin sävyn peittämiseksi.
Itse en ole tätä kakkua tehnyt, joten en osaa yhtään arvioida, kuinka paljon väriä kuluu. Menekki riippuu paljon myös siitä, minkä merkkistä tuotetta käyttää. Purkissa olevaa geeliväriä voi kuitenkin annostella vähitellen vaikkapa cocktailtikulla tai veitsen kärjellä, kunnes täytteen väri on sopiva.
Hei. Löysinkin geeliväriä, mutta ovat hyvin pieniä purkkeja. Miten paljon tuota väriä n. suurin piirtein tarvitaan?
maris
Hanna: mietin, että jos ja kun sitä nestemäistä väriä joutuu paljon lisäämään sopivan sävyn saavuttamiseksi, niin voi olla että samalla kerma löystyy liikaa. Toisaalta täytteeseen tulee paljon soseutettua mustikkaa, joten joka tapauksessa mustikkatäyte on alkuvaiheessa löysä. Ehkä asian saa korjattua lisäämällä vain reilummin vaniljakreemijauhetta.
Eli pienellä varauksella suhtaudun nestemäiseen väriin, mutta en tässä tapauksessa täysin torppaisikaan ajatusta. Itselläni ei ole nestemäisistä elintarvikeväreistä lainkaan kokemusta, joten sen puolesta en osaa oikein arvioida. 🙂
Hei. Sopiiko tähän nestemäinen väriaine, kun ei myydä pastaväriä?
Mikä olisi esim. AgarAgarin suhde tässä siniristikakussa, jos käyttäisi sitä liivatteen tilalla?
Kiitos kaikille herttaisista kommenteista! ❤️
Nina: uskoisin, että kakku kestää hyvin myös pakastamisen.
Kestääköhän tämä kakku pakastamisen, eikai se vaikuta tuohon mitenkään? 😊
Brookie Monster
Kakun päällä oleva kukka on todella kaunis. Tällä kelpaa juhlia itsenäisyyspäivää.😊
Irzu
uuu…kuinka upee! 🙂
Ida – Googlella löytyy lettukakkuja 👍🏼
Neitileipuri
Aivan ihana kakku! 😍 Tämä on hyvä idea itsenäisyyspäivän kakuksi!😊
Voisitko tehdä crepe kakun? haluaisin niin kovasti kokeilla mut en oo löytäny suomenkielistä ohjetta! maistuu varmasti superhyvältä😋
Upea!🇫🇮 Pakko päästä kokeilemaan tätä 😊✨