Kotitekoinen sima kruunaa vapun vieton. Lapsena äiti teki aina vapuksi simaa ja parasta siinä olivat mielestäni rusinat – makua yhtään väheksymättä! 🙂 Kyselinkin siis Kinuskiemolta tätä reseptiä varten neuvoja. Valmistaminen on helppoa, aikaa kannattaa varata 4-6 päivää. Meidän sima on aina ollut perinteistä lajia ja se noudattelee pitkälti fariinisokeripussista löytyvää ohjetta. 4 litran annokseen kuluu puolikas pussillinen fariinisokeria. Lue täältä vinkki fariinisokerin säilömisestä. Loput pussista voi hyödyntää leivonnassa tekemällä esimerkiksi värikkäitä vappumunkkeja tai fariini-tädin maustekakkua.

Vinkit:

  • Käytä simaan sitruunaa oman maun mukaan. Kahdesta sitruunasta tulee selkeästi sitruunainen maku. Perinteisempi sima syntyy yhdestä sitruunasta.
  • Jos teet kerralla isomman määrän simaa, mittaa sokerit valmiiksi sankoon tai vastaavaan isoon astiaan ja kaada kiehuva vesi joukkoon.
  • Sanotaan, että sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Itselläni tämä tapahtui lämpimästä huoneilmasta johtuen jo vajaassa vuorokaudessa. Minusta sima ei kuitenkaan ollut tuossa vaiheessa vielä riittävän hapokasta, joten jatkoin siman valmistamista jääkaapin viileydessä.

Sima

4 litraa

Ainekset:

2 + 2 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
herneenkokoinen pala tuorehiivaa
1-2 sitruunaa

Pulloihin:
sokeria
rusinoita


Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi isossa kattilassa (vetoisuus 5 litraa). Lisää joukkoon sokerit. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä kylmänä.

Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoita hiivapala pieneen nestemäärään. Lisää sitten kattilaan ja sekoita huolellisesti.

sima-vaihe-3

Pese sitruunat. Kuori sitruunan keltainen pintaosa kuorimaveitsellä. Leikkaa pois valkoinen, kitkerä kuoriosa. Viipaloi sitruuna ja poista siemenet.

sima-vaihe-4 sima-vaihe-5

Lisää viipaleet ja kuoret kattilaan. Anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi kannella suojattuna.

sima-vaihe-6

Laita pulloihin teelusikallinen (per 1 litra) sokeria ja rusinoita.

sima-munkit-vaihe-5 sima-munkit-vaihe-6

Poimi sitruunaviipaleet simasta. Kaada sima pulloihin. Tarvittaessa voit siivilöidä siman, mikäli sitruunoista on irronnut hedelmälihaa.

sima-munkit-vaihe-7 sima-munkit-vaihe-8

Pullotusvaiheen jälkeen siman valmistumisaika on noin viikko viileässä, huoneenlämmössä kolmisen päivää. Älä sulje pulloja liian tiiviisti ja vapauta pulloon muodostuva paine aika ajoin avaamalla korkki.

Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Lisätietoa:

Yhteistyössä Suomen Sokeri


blogirinki_logo