seepra

seeprakakku-salmiakkiraidoilla-2

Galleriassa nimimerkki hirvvi julkaisi maaliskuussa mustavalkoisen seeprakakun. Kakku oli todella näyttävä ja sain siitä kipinän kehitellä salmiakilta maistuvan version. Monenlaista seepraa olen aiemminkin tehnyt, kirjasta löytyy suklaaseepra ja blogista samalla tekniikalla toteutettu polkakakku, valkosuklaa-marjaspiraali ja valkosuklainen sateenkaarikakku. Näiden kakkujen täytteissä on kuitenkin käytetty valkosuklaata. Nyt halusin tehdä version, joka on helposti sovellettavissa laktoosittomaksi ja myös maidottomaksi.

Vinkit:

  • Vaniljajogurttien mauissa ja väreissä on eroja. Esimerkiksi Valion laktoositon Eila-jogurtti on sopivan täyteläistä ja väriltään vitivalkoista. Vaniljavanukkaat ovat sävyltään kellertäviä, mutta maultaan rahkaa pehmeämpiä. Jos haluat täysin valkoisen täytteen, käytä jälkiruokarahkaa, jota myydään myös isoissa purkeissa.
  • Kakusta saa gluteenittoman vaihtamalla pohjaan gluteenittomat täytekeksit. Maidoton versio syntyy käyttämällä maidotonta margariinia, maidottomia keksejä sekä soijapohjaista vanukasta ja jogurttia.
  • Huomioi, että täyte vaatii normaalia juustokakkua pidemmän hyytymisajan.

Salmiakkikakku

Pohja:
250 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia
1 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
½ dl kaakaojauhetta

Salmiakkikiisseli:
5 liivatelehteä
2 ½ dl Apteekin salmiakki -mixeriä
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl maissitärkkelystä

Vaniljatäyte:
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia
700 g vaniljavanukasta tai vaniljan makuista jälkiruokarahkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi.

Ravista mixeripulloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu tasaisesti.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska, salmiakkimixeri ja kaakaojauhe. Painele seos vuoan pohjalle.

seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-2 seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-3

Laita täytteiden liivatelehdet (5 + 8) likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan salmiakkimixeri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Sekoita joukkoon liivatteet (5 kpl). Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila kylmään vesihauteeseen, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja.

Yhdistä vaniljajogurtti ja vanukas/rahka vatkaimella. Lisää sokeri. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kuumenna vaniljatäytteen vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet (8 kpl). Sekoita liivatevesi vaniljatäytteeseen.

seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-4 seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe

Kaada vuoan keskelle vuorotellen vaniljatäytettä ja salmiakkikiisseliä. Vaniljatäytettä voi kaataa hieman isompia annoksia kuin kiisseliä. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, nosta kaatamiskorkeutta.

seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-5 seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-6
seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-7 seeprakakku-salmiakkiraidoilla-vaihe-8

Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kakun hyytyminen kestää pidempään kuin tavallisessa juustokakussa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


Video seeprakakun valmistamisesta löytyy myös osoitteesta www.youtube.com/watch?v=38DUTCmNmO8.

Yhteistyössä Haganol

kauppa-banner