Kahvikakkuna tunnettu tiikerikakku on vanha klassikko, mutta tällä kertaa kyse onkin hyydykekakusta. Moderni oranssi-mustaraidallinen tiikeri maistuu appelsiinilta ja lakritsilta. Tekniikka, jossa täytteitä kaadetaan vuoan keskelle vuorotellen, onkin monista aiemmista makuversioista tuttu. Mikä on oma suosikkisi? 🙂
Vinkit:
- Lisäämällä salmiakkimixerin määrää suhteessa veteen, saat täytteestä enemmän salmiakin makuisen. Miedompana se maistuu enemmän lakritsilta.
- Ilman elintarvikeväriä täyte on sävyltään keltaista ja kaunis niinkin.
- Kokeile appelsiinitäytteessä myös muita rahkamakuja ja värejä.
Lakritsi-appelsiinikakku
Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita
Lakritsikiisseli:
5 liivatelehteä
1 dl Haganol salmiakki -mixeriä
3 ½ dl vettä
¾ dl tummaa siirappia
½ dl maissitärkkelystä
Appelsiinitäyte:
8 liivatelehteä
1 appelsiinin kuoriraaste
1 dl appelsiinimehua
200 g appelsiinijogurttia
400 g appelsiinirahkaa
700 g vaniljavanukasta (esim. X-tra tai Ehrmann)
2 rkl sokeria
(oranssia elintarvikeväriä)
Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin. Murskaa dominot tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet (5 + 8 kpl) likoamaan kylmään veteen.
Ravista mixeripulloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu tasaisesti. Mittaa kattilaan salmiakkimixeri, vesi ja siirappi. Sekoita maissitärkkelys pieneen määrään lientä ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Sekoita kiisseliin liivatteet (5 kpl).
Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila kylmään vesihauteeseen, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja.
Valmistele kiisselin jäähtyessä appelsiinitäytettä. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Yhdistä kuoriraaste, appelsiinijogurtti, appelsiinirahka, vaniljavanukas ja sokeri vatkaimella. Sekoita halutessasi joukkoon oranssia elintarvikeväriä.
Kun lakritsikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet (8 kpl). Sekoita liivatemehu appelsiinitäytteeseen.
Kaada vuoan keskelle vuorotellen appelsiinitäytettä ja lakritsikiisseliä. Appelsiinitäytettä voi kaataa hieman isompia annoksia kuin kiisseliä. Loppua kohden annosta voi pienentää, jotta saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, kaada ylempää.
Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kakun hyytyminen kestää pidempään kuin tavallisessa juustokakussa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo & Koti -lehdessä syyskuun 2015 numerosssa.
Okei, kiitos. Menee testiin. Katsotaan miten onnistuu 🙂
appelsiiniaurinko: itse en ole kaikkiin maidottomiin vaihtoehtoihin tutustunut, mutta valitsisin jonkin rakenteeltaan appelsiinirahkaa vastaavan tuotteen. Vanukas, jogurtti yms. Maustaisin sitä appelsiininkuoriraasteella. Makeutusta tarpeen mukaan.
Hei, ajattelin tehdä tämän kakun kesän rippijuhliin. Juhlijoihin kuuluu useampi maitoallergikko. Muuten ainekset saa maidottomina mutta milläköhän appelsiinirahkan voisi korvata? Voiko esimerkiksi vanukasta laittaa senkin edestä?
Kyllä, seurasin reseptiä tarkkaan, enkä tiedä mikä meni vikaan. Sain appelsiinitäytteestä sopivan juoksevaa vasta lisäämällä siihen 3dl kuumaa vettä, jonka jälkeen kaataminenkin onnistui. Noh, saatiin hyvät naurut kakun ulkomuodosta, ja ainakin maku oli kohdallaan!
Paula: appelsiinitäytteessä on niin raskaat ja olomuodoltaan juoksevat ainekset, että liivatetta tarvitaan reilusti sen hyydyttämiseen. Valmistusvaiheessa lienee tapahtunut jotain häikkää, jos täyte hyytyi noin reippaasti jo ennen vuokaan kaatamista. Olihan liivatteet kunnolla sulatettu kiehuvankuumaan appelsiinimehuun? Ja aloit samantien kaatelemaan täytettä vuokaan?
Eih, kakustani tuli kamalan ruma 🙁 En ymmärrä miksi appelsiinitäytteessä on niin paljon liivatetta, vaikka kaikki tuo vanukas + jugurtti + rahka -sotku on niin tönkköä jo itsessään vaikka vähän mehua onkin seassa. Oma appelsiinitäytteeni hyytyi kaatamisvaiheessa vanukkaaksi ja jäi valumattomaksi kasaksi keskelle vuokaa, kunnes sen lusikalla levitin.
Kinuskiemo: Ah niinpäs onkin 🙂 Kiitos paljon vastauksesta.
mmiltzi: Kakkuvuoan halkaisija on 24 cm. Se onkin mainittuna tuolla ainesten jälkeen eka rivillä. Peukutusta kakullesi! 🙂
Hei, tarkoitukseni olisi tehdä isänpäiväksi tällä ohjeella kakku. Mukavaa on ollut lueskella muiden käyttäjien kokemuksia ja vinkkejä. Kerran olen mustikkaseeprakakun tehnyt ja kovin tyytyväinen olin ohjeeseen 🙂 vielä haluaisin kuitenkin varmistaa, että minkä kokoiseen vuokaan tämän ohjeen mittasuhteet ovat tarkoitettu? Viimeksi kun tein koin että kakku jäi ehkä hieman matalaksi (taisi olla liian iso vuoka silloin käytössä).
mari-johanna
Oranssiunelma: Kiva kuulla että kiisselin löysyydestä huolimatta onnistuit! 🙂
Niin, kyllä tämä leipominen on sellaista kemiaa, että se ei paljon anteeksi anna, jos lisäät yhtä on syytä lisätä toistakin ainesosaa. Mutta kuten sanoit, pääasia että onnistuit! 🙂
Mutta hei, jos kerran jo pidempään olet seuraillut ja tuntuu mukavalta niin nyt vaan kakusta kuvaa galleriaan ja jatko leipomuksia suunnittelemaan, täällä on mukavaa porukkaa, apua saa aina ja muuten vaankin voi tulla kommentoimaan, Tervetuloa! 🙂
Noh laitoin pienen lorauksen salmiakkia lisää jotta maistuisi salmiakille, laittamatta lisää tärkkelystä. Siinä varmasti se. Mutta kakku hyytyi ja pysyi kasassa. Raidat ei mennyt kuin kinuskikissan kakussa mutta raitoja kumminkin. Appelsiintäytteeseen olisin kaivannut enemmän makua. Mutta muuten loistava ohje!!
Jaa kuva… Katsotaan. Tämä on kiva yhteisö, olen seurannut pidempään mutten ole kommentoinut aiemmin ❤️
mari-johanna
Oranssiunelma: Kerroit tuossa aiemmin lakritsikiisselin löysyydestä, etkä ollut ihan satavarma kiisselin keiton termistöstä.
Nyt kysynkin, että olithan mitannut varmasti aineet oikein? Kiisselistä tulee nimittäin helposti liian löysää, mikäli maissitärkkelystä/perunajauhoa on liian vähän.
Pulpahtaa tarkoittaa todellakin että kiisseli kuplii vain pari kertaa. Varsinaista keittämistä ei tarvitse niin, että kiisseli pulppuaisi monta minuttia hellalla.
Onnistuiko kakkusi kuitenkin? Olisi kiva nähdä kuvaa galleriassa! 🙂
Salmiakkikiisselistä tuli liian löysää. Voi olla että pulpahtaa tarkoittaa eri juttua mulla kuin muilla.. Voiko kiisseliä keittää liikaa? Oon niin onneton näiden termien kanssa… Josko maku oli kohdillaan kuitenkin. Valion appelsiinijogurtti oli passeli, ei paakkuja. Oranssia pastaväriä laitoin ja tuli haluttu väri. Ehkä kaksi veitsenkärjellistä oli riittävä.
Oranssiunelma: jogurttimaut tahtovat muuttua ja vanhemmissa resepteissä on saatettu mainita makuja, joita ei sellaisinaan enää myydä. En tiedä mikä on appelsiinijogurtin tilanne tällä hetkellä, mutta mikä tahansa sitruksinen maku käy. Valion maustettu rahka, maku appelsiini, on oikea tuote.
Heippa. Lauantaina olisi tarkoitus tehdä tämä sekä mustikkaseepra. Aikamoinen haaste oli kaupasta löytää appelsiinijogurttia.. Tietääkö kukaan käykö Valion pikkupurkki, onko paloja? Valion Maustettu appelsiinirahka löytyi, onkohan oikea? Oon tehny aiemmin suklaaseepran ja salmiakkiseepran..
Noora: kyllä riittää! 🙂 mari-johanna muisteli ja otaksui ihan oikein, hieman varman päälle pelaamista on tuon ohjeistuksen kanssa.
mari-johanna
Noora Mäkilä: Yleensä tuo aika kyllä riittää. Näissä ihanissa raitaversioissa moni on antanut palautetta, että normi hyydykekakun hyytymis aika ei ole riittänyt vaan hyytyminen on kestänyt pidempään.
Siksi ehkä Kinuskikissakin tässä muistuttelee kunnollisesta hyytymis ajasta! En ole itse juuri tätä versiota kokeillut, mutta jos sinulla suinkin on mahdollisuus tehdä se jo aiemmin illalla, niin tee ihmeessä, ei siitä ainakaan haittaa ole. 🙂
Toivotaan että Kinuskikissa itse vielä ehtii sinulle tarkentamaan tätä vastausta! 🙂
Kuinkahan kauan tuo hyytyminen tarvii? Jos kakun tekee myöhään illalla ja kahden aikaan seuraavana päivänä pitäis lähtee kakun kanssa, ni riittääkö?
Joltzuka: ohhoh, siinä oli kyllä vuossa jotain häikkää! Tosi harmillista!
Hah, kannattaa tosiaan vuorata vuoka kunnolla, itselläni vuoka alkoi vuotamaan ja melkein kaikki salmiakki valui lattialle😂 Onneksi sain pelastettua pyyhkeellä🙈
Yapo: onnistuu varmasti ja liivatettakin tarvitaan. Sopiva ainesten määrä selviää vain kokeilemalla. 🙂
Onnistuuko lakritsitäyte esim. Kick-patukoista ja kermasta? Tarvitseekohan liivatetta vielä hyytyäkseen?
Marjaspiraalia, Polkakakkua, Seeprakakkua ja Mustikkaseepraa tehneenä minun makuhermoillani voiton vei valkomusta seeprakakkuihanuus, mutta vieraat ovat kehuneet eniten marjaspiraalia sen aitojen makujen tähden. Kauniita ovat olleet kaikki ja erinomaiset ohjeet!
nalamuru
Tämä on kyllä upean värinen pakko kyllä testata joku kerta, jos saisi vihdoin kunnolla raidat onnistumaan 🙂
BrunGisu93 hyvältä kuulostaa tuokin maku yhdistelmä. kinuskikissan kirjasta kinuskikissan helpot suosikit löytyy seeprakakku ohje jossa valkosuklaa ja tummasuklaa täytteet. Siitä saisi kyllä hyvin osviittaa miten lähteä toteuttamaan appelsiinitäytteen kaveriksi suklaatäytettä, jos ei kinuskikissa ihan lähiaikoina ehdi toteuttaa tuota sinun toivettasi. Toki nämä raita kakut ovat hieman haasteellisia ja vaativat että täytteet ovat tasavahvoja, joten en kokeilematta uskalla takeita antaa onnistuuko.
Seuraava raitajuusto kakku vois olla suklaa-appelsiini 🙂 Meillä mies rupes semmosesta haaveileen ku näki tän 🙂
Kiitos kommenteista! 🙂 Melperi: reunat ovat tasaisia vuokaan sivellyn öljyn ansiosta. Vielä varmemmin tasaisen lopputuloksen saa käyttämällä reunakalvoa.
Näyttää todella ihanalta!!! 🙂
Minkälaista lastaa käytät apunasi, kun hyydykekakkujesi reunat ovat aina niin tasaisia ja sileitä? 🙂
Kaneliina
Hieno väriyhdistelmä 🙂 Olen pyöritellyt ajatusta vähän samoilla väreillä mango-lakritsikakusta, saa nähdä kehittyykö idea toteutukseen saakka.
Irzu
Ai että! Tätä teenkin sitten seuraavaksi, näyttää niin ihanalta! 🙂
Kiitti! Ja unohdinpa mainita, että idean taustalla on mikäpä muukaan kuin Kinuskiyhteisö, täällä toivottiin sitruuna-lakritsijäätelöstä versiota. Kokeiluissa tajusin, että kakullahan tiikerin raidat ja oranssi appelsiinitäyte tuntui siihen sopivammalta.
mari-johanna
Joo kyllä sojaa komppaan tässä asiassa, että upea raidoitus jälleen! Ja tuo väri yhdistelmä on aivan must! 🙂
sojan kotikeittiö
onpa taas kaunis, ja sulla on kyllä toi tekniikka hallussa!