Voita ruskistamalla saadaan leivonnaiseen aivan erityinen paahteinen ja pähkinäinen makuaromi. Paahtamisen aikana voista haihtuu vesi ja maidon proteiinit erottuvat kattilan pohjalle. Ruskistaminen voi liittyä esimerkiksi pikkuleipätaikinan – tyypillisesti lusikkaleipien – valmistamiseen. Paahdettua voita käytetään myös sellaisenaan lisukkeena, levitteenä tai vaahdotettuna esimerkiksi kreemissä.
_Laura_: ruskistettua voita voi käyttää monella tavalla. Hiukan eri lailla se voi käyttäytyä ja vaikuttaa pikkuleipien rakenteeseen, mutta olen hyödyntänyt niin keksitaikinoissa kuin täytteissä/kreemeissä. Tässä muutama linkki resepteihin:
https://www.kinuskikissa.fi/kolakeksit
https://www.kinuskikissa.fi/konvehtikakku-paahdetulla-voikreemilla
https://www.kinuskikissa.fi/voihan-paahtoleivos
https://www.kinuskikissa.fi/browned-butter-blondies