Runebergin päivän lähestyessä on ollut mukavaa huomata, että Kinuskileipomoissakin on jo otettu ennakkoa kansallisrunoilijamme merkkipäivään. Inspiroiduin Kinuskileipomo Irzun taiteilemista Runebergin tortuista, joissa oli sisällä juustokakkutäyte. Ne on tehty paistamalla taikina erikoisvuoassa, jossa tortun sisus jää ontoksi täytettä varten. Myös Confetin sivuilta löytyy modernimpien torttujen ohje vastaavalla idealla. Oman versioni tein Kinuskikissa taikoo -kirjan Runebergin kakkua mukaillen (jos ihmettelet, minkä näköisestä kakusta on kysymys, kurkkaa kuva Kinuskikissan tervehdyksestä ja osallistu samalla kirjan arvontaan).

Tässä leivosversiossa tortun sisälle on piilotettu punssin makuinen kermatäyte. Kostutuksessa perinteisesti käytetty punssi on siis siirtynyt täytteeseen. Kostuttaa torttupohjan toki voi, mutta taikina on mehevä ja sen muodostama kuppi ohut, joten itse en kostutusta kaipaillut. Hieman vapauksia olen ottanut taikinan suhteen siinä, että olen laittanut nesteeksi sitruunamehua, joka raikastaa makua. Perinteisempi torttu syntyy vaihtamalla tilalle esimerkiksi maidon. Myös täytteessä käytetyn punssin voi halutessaan vaihtaa. Sitruuna sopii siihenkin, jolloin sokerin määrää kannattaa lisätä.

Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.