04.02.2019   Ei kommentteja Kategoria: Kääretortut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Runebergin kääretorttu


Kansallisrunoilijamme J.L. Runeberg oli aikansa suurmies, jonka syntymäpäivää 5.2. alettiin juhlia vuosittain hänen täytettyään 50 vuotta. Olennaisena osana juhlintaan kuului nimikkoleivos. Runebergin tortun kehitti tiettävästi porvoolainen kondiittori Lars Astenius.

Runebergin tortussa kostutus on tärkeä osa leivoksen luonnetta. Vaikka kääretorttuja ei ole tapana kostuttaa, tässä on perusteltua tehdä poikkeus. Runeberg nautti leivoksensa punssin kera. Siksi se on otettu myös tähän reseptiin mukaan. Usein taikinassa käytetään joulusta jääneitä piparkakkuja. Kääretortussa piparimurut koristavat pintaa.

Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä, klassisen Runebergin tortun reseptin sekä kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.

Vinkki: Kostukkeen punssi/mantelilikööri maistuu mausteenomaisesti lopputuloksessa. Lisää alkoholijuoman määrää, jos pidät vahvemmasta mausta. Monen mielestä myös karvasmanteli kuuluu Runebergin torttuun. Lisää sitä halutessasi kostukkeeseen.

Pohja:
100 g piparkakkuja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa

Kostutus:
1 dl vettä
2 ½ tl sokeria
2 rkl punssia, mantelilikööriä tai sitruunamehua

Täyte:
1 rs (230 g) vadelmamarmeladia
2 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
200 g vaniljarahkaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta


Laita piparkakut muovipussin sisälle ja riko murumaiseksi käsillä tai kaulimella painellen. Levitä piparimurut pellille leivinpaperin päälle. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen.

Kaada taikina piparimurujen päälle. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. Kumoa torttupohja leivinpaperin päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Irrota leivinpaperi pohjasta.

Käännä kahden pellin avulla ympäri, jotta piparipuoli jää alapuolelle. Kääri pohjalevy rullalle ja anna jäähtyä liinalla peitettynä.

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan tai mikroastiaan ja kuumenna kiehuvaksi liedellä tai mikrossa. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää joukkoon sitruunamehu tai alkoholijuoma. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe.

Avaa rullalle kääritty torttupohja ja imeytä pohjaan sudin avulla kostuke. Kostuketta voi olla hieman reilummin ulkokierteeksi tulevassa päädyssä.

Levitä päälle marmeladi. Jaa kermatäyte nokareiksi marmeladin päälle ja levitä tasaiseksi. Kääri rullalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään mieluiten yön yli.

Resepti on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä ilmestyvässä Kinuskikissan leivontakoulussa numerossa 1/2019.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
14 tassutusta

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Helmikuun arvonta



Helmikuun kyselyyn osallistuvien kesken arvotaan 3 palkintoa, jotka sisältävät 2 purkkia Dansukker Vaaleaa Luomusiirappia sekä 2 Sokerityttö-mukia.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit