Mokkapalat ei petä koskaan! Klassikko muuntautuu sesongista riippuen erilaisiksi versioiksi, joissa ajankohtaisuus näkyy ja maistuu alkuperäistä kunnioittaen. Jouluiseen versioon tein pohjan maustekakkumaisen vaaleana. Kuorrutteeseen en halunnut puuttua – sehän on mokkapalojen menestyksen kulmakivi. Ulkonäöstä saa kuitenkin erilaisen, kun vaihtaa nonparellit isompiin herkkuihin. Rocky Road -nimi viittaakin Australiasta peräisin olevaan suklaaklassikkoon, johon yhdistetään erilaisia keksejä, makeisia ja pähkinöitä. Tämä versio toimii hyvin myös joulun jälkeen, jos pähkinöitä ja makeisia on jäänyt syömättä.

Tämän reseptin kehittely sai alkunsa Instagramista (kiitos @satutaipale!), kun minulle ehdotettiin piparkakkumausteen hyödyntämistä mokkapalojen pohjassa. Siihen yhdistin Rocky Road -teeman, jota oli ollut muutenkin ajatuksena hyödyntää jossain joululeivonnaisessa. Instagramissa aprikoin mokkapalojen pakastusta ja moni sanoi, että se jopa parantaa makua ja rakennetta! Eli ei kun pakastamaan!

n. 25 kappaletta

Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl piparkakkumaustetta *)
2 tl leivinjauhetta
200 g voita
1 ½ dl fariinisokeria
3 munaa
1 ½ dl maitoa

Kuorrute:
100 g voita tai margariinia
6 dl tomusokeria
¾ dl kahvia
½ dl kaakaojauhetta

Pinnalle:

piparkakkuja tai muita keksejä
valkosuklaanappeja
minivaahtokarkkeja
(suklaakuorrutettuja) pähkinöitä tai manteleita

*) Piparkakkumausteen voi jättää pois joulusesongin ulkopuolella. Tilalle voi laittaa 2 tl kanelia tai jos haluaa tumman pohjan, sen voi tehdä normaalien mokkapalojen ohjeella.


Yhdistä jauhot, piparkakkumauste ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen vatkaten. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Mittaa kaikki kuorruteainekset kattilaan ja kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Älä anna voin kiehahtaa, sillä se voi vaikeuttaa kuorrutteen jähmettymistä. Jäähdytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu.

Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lastalla. Ripottele nopeasti päälle esimerkiksi murennettuja piparkakkuja, suklaanappeja, vaahtokarkkeja ja rouhittuja pähkinöitä. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.