
Myyjäisten ikuinen vetonaula ja lasten kestosuosikki on tietenkin mokkapalat. Omat makumuistot ovat tärkeä tekijä mokkapalareseptin valinnassa. Minullakin reseptin tausta johtaa lapsuuden leivontahetkiin isosiskon kanssa. Niinpä tällä reseptillä leivotut mokkapalat tuntuvat yhä ainoalta oikealta vaihtoehdolta.
Vinkki: Valmista kuorrutetta hieman isompi annos, jos haluat tehdä siitä pursotettavia ruusukkeita. Erota valmiista kuorrutteesta pieni määrä erilliseen astiaan ja anna jähmettyä jääkaapissa. Vatkaa kylmä kuorrute kuohkeaksi. Pursota leivosten päälle tähtityllalla ruusukkeita. Viimeistele koristelu sokerihelmillä.
25-30 kappaletta
Pohja:
200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl maitoa
Kuorrutus:
100 g voita tai margariinia
6 dl tomusokeria
¾ dl kahvia
½ dl kaakaojauhetta
Pinnalle:
nonparelleja tai strösseliä
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Taikinan ei siis tarvitse riittää koko pellin alueelle.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10-13 minuuttia.
Mittaa kaikki kuorruteainekset kattilaan ja kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Älä anna voin kiehahtaa, sillä se voi vaikeuttaa kuorrutteen jähmettymistä. Jäähdytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu.
Kaada kuorrute sitten pohjan päälle ja tasoita lastalla. Ripottele nopeasti päälle nonparelleja tai strösseliä.
Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.
Isa: minä säilytän jääkaapissa.
Hei! Missä näitä mokkapaloja kannattaa säilyttää (kuorrutteella ja strösseleillä) yön yli? Jääkaappi vai huoneenlämpö?
Jenni: järjestys riippuu munien, sokerin ja voin suhteesta. Joskus olen laittanut vaan kaikki ainekset kulhoon kerralla (voi silloin sulana), eikä siinäkään ole eroa ollut. Jos haluat varmistaa hyvän lopputuloksen, niin tee varmuuden vuoksi ohjeessa neuvotulla tavalla, koska sen on joku ainakin toimivaksi todennut. Mutta se ei tarkoita, etteikö muullakin tavalla voisi onnistua.
Jenni: On vähän ”korkeampaa matematiikkaa”, mutta varmasti ero ei ole suuren suuri. Lähinnä rakenteessa. Sanoisin, että kananmunien vaahdotuksella aikaansaatu rakenne on kevyempi ja ilmavampi, ”höttöisempi”. Voi-sokeri vaahdotuksella rakenteesta tulee tiiviimpi, leivosmaisempi. (Esim. useimmiten ”hienot” levykakkupohjasta leikatut leivokset.) Muna-sokerivaahto ”leipojaystävällisempi”: nopeampi/helpompi? valmistaa kuin voi-sokerivaahto. Maukkaita mokkapaloja kummallakin tavalla! 😊
Hei, osaatko sanoa mitä eroa lopputuloksen kannalta on kun tässä ohjeessa vatkataan ensin voi ja sokeri vaahdoksi? Esim Valion ja kodin kuvalehden ohjeissa vatkataan ensin munat ja sokeri vaahdoksi.
https://www.valio.fi/reseptit/mokkapalat/?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjw3c_tBRA4EiwAICs8Cua5eTLdgGASncOWCjfAoYheqwY8MpKuL5cNKwqbW-4k2RwVtTDa7hoCQnIQAvD_BwE
Simpula: ooooh, ihanaa palautetta! Kiitos!! 🙂
Vau! Mokkapaloja olen tehnyt elämäni aikana paljon, mutta nyt löytyi se paras resepti! Kaunispinta ja täydellinen maku! Lisäksi erittäin helppo resepti
SandyHill: kiitos ihanasta palautteesta! 🙂 Jos ei halua tummaa pohjaa, niin tätä jouluista mokkapalaohjetta voisi soveltaa (halutessaan ilman piparkakkumaustetta):
https://www.kinuskikissa.fi/rocky-road-mokkapalat/
Vaalea mokkakuorrute löytyy esimerkiksi täältä:
https://www.kinuskikissa.fi/valkosuklaa-mokkapalat/
Hei! Testasin tätä reseptiä pari päivää sitten – lopputulos oli paras koskaan:) Mielettömän hyvää!! Toinen poikani ei kuitenkaan oikein välitä suklaasta, joten ajattelin, että voisin kokeilla versiota jossa jätän pohjasta kaakojauheen pois, mutta millaisen vaniljaisen kuorrutteen voisin siihen laittaa? Olisiko ehdotusta? 😀
Nenni: kyllä!
Pakastumisesta – eli palkastetaanko mokkapalat päälllusen kanssa?
Maija-Liisa: Galleriakuvassa sinun leipomasi mokkapalat näyttävät mielestäni ihan täydellisiltä. Vai vääristääkö kuva ehkä positiiviseen suuntaan? Mutta jos kuitenkin koit, että paksumpia olisi pitänyt tulla, niin mari-johannaa komppaan, kuohkeaksi vatkattu taikina pystyy kohoamaan. Tarkkailuun siis vaahdottaminen seuraavalla kerralla! Ja sehän tulee! 😁
Maija-Liisa ja mari-johanna: pellin kokoa ei ilmoitettu, koska sillä ei ole tässä kohtaa merkitystä. Taikina levitetään sentin paksuiseksi levyksi, ei ole tarkoitus saada koko peltiä peittymään. Mahtuu varmasti pienemmänkin pellin päälle.
mari-johanna
Maija-Liisa: Varmasti pellin koko on yksi osa-syyllinen. Monesti Kinuskuskikissa laittaa resepteihinsä pellin koon, nyt tässä sitä ei ole,mutta ehkä teillä tosiaan pellit eri kokoa.
Toinen mikä tulee mieleen on munien,rasvan ja sokerin hyvä vatkaus. Pitkä vatkaus aika vaikuttaa leivonnaisen kuohkeuteen ja kohoamiseen.
Jatkoa ajatellen tiedät nyt, että paksujen mokkapalojen ystävänä voit ehkä puolitoista kertaistaa tämän taikinan omalle pellillesi, mikäli nyt tuntui liian matalalta.
Leivoin tarkasti ohjeen mukaan. Mokkapalat eivät kohonneet noin korkeaksi. Täytyy syy olla uunipellin koossa, minulla pellin koko on 45×37. Tuli kuitenkin kauniita leivoksia.
Mari N: Kertomasi perusteella veikkaan, että myös maku kohillaan! 👍
Vilukissa kun ei pihalle mee näin talvella, niin kokeilin Sunnuntain glueenittomista jauhoista ja mantelimaitoa …kyllä on ainakin vielä muhkea….maku ei vielä tiedossa, ku on niin kuumaa….mutta ulkonäkö kohillaan siis!
Susanna: ihana palaute, kiitos siitä! 🙂 Tätä voi hyvillä mielin suositella siis muillekin. Tsekkaamisen arvoinen myös tuo nalamurun ohje!
mari-johanna
Susanna Miettinen: Tämä on todellinen hitti ja on kiva huomata että lähes mistä tahansa reseptistä saa pienillä muutoksilla omansa.
Nyt en kuitenkaan malta olla vinkkaamatta sinulle apukissa Nalamurun ihan oikein vegaanisiksi suunnitelluista salmiakki mokka paloista. Nam! Pelkkä ajatus saa veden kielelle.
Ohje ei ole ihan perus mokkapala sen salmiakki lisänsä ansiosta, mutta minä jätän aina salmiakin pois ja teen tavallisen mokkis kuorrutteen.
Suosittelen todella,löytyy kyllä mehevyyttä!
https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/nalamuru/47496
Kokeilin vegaanisena; munat korvasin omenasoseella, maidon kaurajuomalla. Jäi hiukan matalaksi, mutta uskomattoman mehevää tuli kuitenkin. Sen minkä näyttävyydessä hävisi, kyllä maussa voitti. Ihanaa että entinen lempireseptini taipui näin hyvin! <3
maris
Talvicci: tässä pohjataikina levitetään pellille noin 1 cm:n paksuiseksi kerrokseksi, joten uunipellin koolla ei niin kovasti ole väliä. Eli jos on suurempi pelti, niin sitten pelti vaan jää vajaaksi. ”Mututuntumalla” kuitenkin sanoisin, että tästä taikinasta riittää noin 30 x 38 cm:n kokoisen pellin koko alalle. 🙂
Kuinka isolle pellille tämä on mitotettu?
maris
neitihymy: jos haluat vaaleamman kuorrutteen, niin voit hieman vähentää kaakaojauheen määrää.
Jotain nestettä kuorrute tarvitsee, jotta siitä tulee levittyvä. Jos kahvi ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, niin voit vaihtaa sen vaikkapa maitoon. Myös appelsiinimehua tai ihan vaan vettä olen nähnyt käytettävän. Jos laitat kaakaojauhetta vähemmän, niin voit ehkä ihan tilkkasen vähentää myös nesteen määrää.
Saadaanko sillai vaaleampaa kuorrutetta jos käyttää kaakaojuomajauhetta sen tumman leivonta kaakaon siasta ja jättää kahvin pois?
mari-johanna: erittäin kaunis ajatus pikkuveljeltä! Hienoa ja oma-aloitteista toimintaa pyöräyttää mokkapalat omin kätösin. Meilläkin muuten eilen leivottiin tällä ohjeella. Ilman mitään syytä tosin – tytöt vain halusivat sunnuntain ratoksi jotain mukavaa tekemistä. Tänään vappuna herkutellaan jämillä (munkkien lisäksi). 🙂
mari-johanna: Isot onnittelut Keskimmäiselle! 🙂
Hyvä ja aiheellinen idea Nuorimmaiselta: myös ”oikeana” syntymäpäivänä pitää saada herkutella! 🙂
mari-johanna
Meillä on tänään keskimmäisen pojan synttärit ja koska kakku juhlat ovat vasta sunnuntaina pikkuveli halusi leipoa veljelleen edes jotain hyvää.
Kerroin mistä hän ohjeeni löytää vaan hänpä ilmoitti tekevänsä Kinuskikissan ohjeella.
Ja voi taivas että voi mokkapalat sulaa suuhun!
Minusta näytti että yksinkertainen taikina oli niin pieni isolle pellille joten pistin pojan tekemään tuplat.
Nyt meillä on taivaallisen kuohkeat ja ihanat mokkapalat iltaherkkuna!
Maarit: voit hyvinkin olla oikeassa! 🙂 Leipomisessa on niin monta muuttujaa lähtien raaka-aineista olosuhteisiin (esim. uuni, ainesten lämpötila ja sekoitustapa), että yksittäistä tekijää on välillä hankalaa tietää. Varsinkaan näin etäältä neuvoen. 🙂
mä olen huomannu että myös käytetyillä jauhoilla on iso merkitys kakkujen onnistumiseen..halppisjauhot on ollu pettymys mulle..nuorena leivoin usein mokkapaloja ja onnistuin ,,mutta nyt on ollu ongelmia kohoamisessa..kääretortutkin tuli tosi muhkeita ku olin nuori,,,ei tuu enää..
Tiina: hm, jäin miettimään, että onko lopulta kyse varsinaisesta epäonnistumisesta. Mokkapalojen osalta löytyy varmasti erilaisia koulukuntia ja minä edustan sitä joukkoa, joka tykkää ohuehkosta pohjasta. Eli: saattaapi olla, että sait juuri oikeanlaisen pohjan aikaiseksi! 🙂
Mulla sama ongelma kuin parilla muulla jo aiemmin. Voi ja sokeri vatkattu kunnolla vaahdoksi, munat lisätty yksitellen hyvin vatkaten, paistettu taatusti kunnolla… vaan ei noussut juuri ollenkaan ☹
Virpi: en usko, että sekoituskulhon materiaalilla oli merkitystä. Pitäydyn samassa teoriassa, jonka Atsiillekin esitin eli pohja ei ollut kypsynyt.
Äh, minulle kävi samoin kuin Atsiille eli pohja ei kohonnut uunissa juuri lainkaan ja jäi ihan litteäksi vaikka mielestäni vaahdotin voin ja sokerin huolella, samoin lisäsin munat yksitellen jokaisen huolellisesti vatkaten. Mietin itsekseni, että voiko vaikuttaa se, että minulla oli käytössä metallinen leivontakulho.
maris
Jonathan: eiköhän onnistu vuokaankin. Vuokien muunnostaulukoista on varmasti sinulle tässä pohdinnassa hyötyä: http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/. Tuolta sivulta löytyy tietoa, miten reseptejä voi muokata erilaisiin vuokiin sopiviksi. Jos kysyttävää herää, palaa rohkeasti asiaan. 🙂
Kinuskikissan viimeisimmästä kirjasta (Kinuskikissan taikoo klassikot uuteen muotoon) löytyy muuten mokkapalakakkuun reseptikin ja täältä sivustollakin on vähän samantyylinen kakku. Laitan kyseiseen kakkuun linkin, jos sinua sattuu vaikka kiinnostamaan: http://www.kinuskikissa.fi/vapun-serpentiinikakku/?hakusivu=1.
Heips! Onnistuisiko tämä 15 tai 20cm reunavuokaan tai miten muunnan ohjetta sopivaksi? Poika toivoo mokkapala kakun synttäreilleen niin haluisin vähän korkeamman kakun tästä.
maris: Tuttua! 🙂
maris
Kinuskiemo: täytyy myöntää, että itsekin on tullut enemmän harrastettua tuota pellin pienentämistä taikinan suurentamisen sijaan. 😊 Varsinkin itselle uuden reseptin kanssa se on nopea ja näppärä reagointitapa, jos huomaa ettei taikinaa ihan koko pellille riitäkään. Olen usein repäissyt foliota suikaleen ja muotoillut siitä leivinpaperin kanssa seinämän. Ja toisaalta paksumpien taikinoiden kanssa ei ole oikeastaan laitoja tueksi tarvinnut edes viritellä. 😊
Ohjeessa ei käytetyn pellin kokoa tosiaan mainita. Uunista johtuen pellit ovat eri kokoisia. Mitaksi on annettu taikinan paksuus, 1 cm. Itse tapaan vastaavissa tapauksissa, ja niitä tulee silloin tällöin, ”pienentää peltiä” leivinpaperilla. Kun repäisee leivinpaperista vähän reilumman pituisen palan, niin siitä pystyy tarvittavassa kohdassa taittelemaan stoppaavan seinämän. Nuppineuloja kiinnityksessä, jos taitos ei meinaa asettua. – Konstit on monet! 😉
maris
Atsii, Kinuskikissa ja Kinuskiemo: tuli tässä itselle vielä mieleen, että jos pohja jää toivottua matalammaksi, niin syy voi olla myös käytetyn pellin suurempi pinta-ala. Itse joudun toisinaan suurentamaan taikinoita hieman, jotta saan ne riittämään koko pellille ja pohjiin korkeutta. 😊
Atsii: onko mahdollista, että pohja ei paistunut ihan kunnolla kypsäksi? Meillä lasten kerran leipoessa kävi näin ja silloin pohjasta tosiaan tuli lituska.
Atsii: Tosi harmillista. 🙁 Kuvauksestasi päättelen, että pohjataikinaan ei tullut oikeaa rakennetta. Voin ja sokerin vakaaminen vaahdoksi ei ehkä ollut riittävää. Myös munat vatkataan joukkoon yksi kerrallaan. Seuraava sitten, kun edellinen on kadonnut vaahtoseokseen. Jos taikina jää pliisuksi, niin pohjakin jää uunissa ”lituskaksi”. Kiinnitä tähän seuraavalla kerralla huomiota, niin tuloksena on paksuja paloja. Peukkuja ensi kertaan! 🙂
Jäi ihan lituskaksi, eikä tullut mukavia paksuja paloja? Tein kuten ohjeessa sanottiin, eli levitin ohuen kerroksen pellille.
Oi kiitos Tiina, kiva kuulla! 😊
Tiina H
Ihan täydellinen resepti tälle. Kaikenlaisia on vuosien saatossa kokeiltu, mutta tää toimi 🙂
Tuude: juu, vehnäjauhoillakin pohja on tiiviimpi kuin monet muut mokkapalaohjeet, ihan tarkoituksellisesti näin. Mutta ihan mahtavaa palautetta koemaistajalta ja hienoa, että gluteeniton versio meni täydestä!
ps. Reunat on parhaita! 🙂
Tein näitä tänään korvaamalla vehnäjauhot Semperin Fin Mixillä (gluteeniton jahoseos) ja maidon mantelimaidolla, tuli ihan loistavia, eikä koemaistaja tiennyt syövänsä maidotonta ja gluteenitonta versiota. 🙂 Margariinina käytin sunnuntain maidotonta leivontamargariinia. Koemaistaja tosin totesi, kun kuuli, ettei tämä ollutkaan tavallinen vesrio, että taikina on tiiviimpää kuin mihin hän on tottunut, mutta arvelen tämän johtuvan siitä, että kaikki muut mokkapalaohjeet ovat muna-sokerivaahto pohjaisia. Ihanan pehmeää oli kyllä tämänkin ohjeen mokkapalat. Söin jo kaikki ylijääneet reunat. 😀
mari-johanna
Tiina Mattson: Pystyy hyvin! Vaihda margariini maidottomaan sunnuntai merkkiseen leivonta margariiniin ja korvaa tavallinen maito esim. Kauramaidolla tai manteli maidolla. 🙂