Monelle lienee tuttu banoffee-piiras, jossa keksipohjaan yhdistyy kondensoidusta maidosta keitetty ”toffee”, kermavaahto ja banaanit. Minä päätin unohtaa banaanit ja kasata päälle sen sijaan kirpeän puolukkakeon. Happaman ja makean yhdistelmä on jälleen kerran lyömätön. Kondensoitua maitoa ei kannata alkaa itse keitellä, sillä ainakin pääkaupunkiseudulla sitä löytyy nykyään valmiiksi keitettynä jopa tavallisista ruokakaupoista. Keittelyohjekin löytyy, kun katsastat karpalo-toffeekakun reseptin.
Vinkki 1: Jos et löydä valmiiksi toffeeksi keitettyä kondensoitua maitoa, voit tehdä toffeen itse: Irrota etiketti tölkistä ja laita kattilaan kiehuvaan veteen kahdeksi tunnniksi. Huolehdi, että vesi peittää purkin koko keittämisen ajan, eli lisää vettä tarvittaessa. Veden tulee selvästi kiehua, mutta kiehumisen ei tarvitse olla voimakasta.
Vinkki 2: Kokeile piiraaseen muitakin makuja: vadelmia, herukoita tai hedelmiä.
Toffee-puolukkapiiras
Pohja:
250 g digestive- tai kaurakeksejä (myös gluteenittomat käyvät)
100 g voita tai margariinia
Täyte:
1 tlk (397 g) keitettyä kondensoitua maitoa (eli valmista toffeeta)
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl cappuccino-pikakahvijauhetta
3 dl puolukoita
Päälle:
keksimuruja
tomusokeria
Peitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele talouspaperilla öljyä vuoan reunojen alaosaan. Murskaa kaurakeksit. Sulata rasva kattilassa ja sekoita keksimurska joukkoon. Levitä muruseosta vuoan pohjalle ja painele sormilla auttaen parin sentin matkalta reunoille. Anna pohjan kovettua jonkin aikaa jääkaapissa.
Levitä kondensoidusta maidosta keitetty kinuski pohjan päälle.
Sekoita kerman joukkoon vaniljasokeri ja kahvijauhe. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kinuskin päälle.
Kasaa pinnalle puolukoita ja ripottele koristeeksi keksimuruja. Sihtaa päälle tomusokeria. Irrota vuoan reunus ja siirrä piiras tarjoilulautaselle. Tarjoile viimeistään parin tunnin sisällä.
Tama on ehdoton lempparini vieraspoytaan, kiitos ohjeesta! Itse teen taman sovellettuna, ensinnakin todella makeana ja runsaana: laitan banoffeen tapaan myos banaanit kermavaahdon alle, lisaksi laitan 1,5 tlk kinuskia (itse keiteitettya kondensoitua maitoa) ja kermavaahtoakin 4 dl. Paalle iso kasa pakastekarpaloita puolukoiden sijaan. Lihottavaa ja parempiin suihin heti katoavaa, nam!
pkp: kiitos kommentistasi! Mukavaa kuulla, että lopputulos oli maistuva, toivottavasti nähdään täällä toistekin!
Ensikokeilu sivuiltasi, poika kävi puolestani kaupassa ja keksit oli kauralastuja eikä ehtinyt ei-keitettyä kondensoitua maitoa riittävästi keittelemään. Siitä tuli sellainen paksuhko toffeenmakuinen kiisseli 1.5 tunnissa. Muutoin ohjetta pystyttiin noudattamaan. Lopputulos oli pehmeä ja kostea ja suussasulava, joskin tietty kovin höttöinen ja hauras näillä aineksilla. Teen uudelleen!!
Ainakin Lahdesta Citymarketista saa sekä leivontaosastolta että kansainvälisten herkkujen osastolta. On vajaan euron muistaakseni kalliimpi kuin keittämätön, mutta ehdottomasti sen arvoinen, ettei itse tarvi keittää.
Hei!
Mistä olet ostanut tuota valmista kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia (Dovgan)?
Kiitos vinkeistä jo etukäteen 🙂
niin ja cappuccino-jauhetta en laittanut, kun ei ollut. Lisäksi laitoin hieman vähemmän sokeria kermavaahtoon, kun piparit ovat kovin makeita 🙂
Tuunasin tästä ihanan jouluisen version: kaurakeksien sijasta pipareita ja kermavaahdon päälle kuivattuja karpaloita, pakastemustikoita sekä pekaanipähkinöitä paloiteltuna. Tuli todella hyvää ja jouluista! Suosittelen 🙂
SANNNA:
Sulaneet puolukat värjäävät kermaa jossain määrin. Ihanteellista olisi tietysti, jos tarjoilun pystyisi ajoittamaan niin, että puolukat alkavat juuri ja juuri sulaa, jolloin väri ei ehdi haitata.
Nythän tuoreita puolukoita riittää onneksi vielä pitkäksi aikaa! 🙂
Onnistuukohan tämä pakastetuista puolukoista? Ja kannattako silloin laittaa puolukat päälle jäisinä vai kunnolla sulatettuina ja valutettuina? Resepti kuulostaa todella hyvältä 🙂
HAVOC:
Tämän piirakan pakastamisesta ei ole kokemusta, mutta kun itse olen aika ennakkoluuloton pakastaja, niin kyllä minä piirakan pakkaseen tarvittaessa laittaisin. Kerman saattaisin varmuuden vuoksi kuitenkin vatkata ja levittää päälle vasta ennen tarjolle tuomista.
Aika nopea tämä on kylläkin valmistaa, joten pakastimeen turvautuisin vasta aikapulassa. 🙂
Moi! Kestääköhän pakastamista?
Tein tätä piirakkaa ensimmäistä kertaa ja tuli kyllä todella hyvää =) En laittanut kermavaahtoon kahvijauhetta, kun en tuota kahvia käytä muutenkaan mut ei haitannut makua ollenkaan 🙂
Tästä on tullut koko suvun lempipiirakkaa 🙂 Olen vaan muuttanut ohjetta niin, etten tee kinuskia kondensoidusta maidosta vaan jonkun Pirkan vanhan ohjeen mukaan keittämällä omar-karkkeja ja kermaa kattilassa. Tulee mielestäni paljon voimakkaamman ja herkullisemman makuista kinuskia kuin kondensoidusta maidosta! Karpalon ja kinuskin yhdistelmää ei kyllä voita mikään.
EERICA88, SMIRRE & HATTARA3:
Hyviä vinkkejä ja mukavia mielipiteitä teillä. 🙂
Juu minäkin lähinnä ihmettelin että miksi parin tunnin sisällä pitäisi tarjoilla? Mutta ehkä juuri se kerman vetistyminen. Minä tein oman versioni punaviinimarjoista ja kermaan sekoitin vähän rahkaa joukkoon, koska en ole kerman ystävä. No maistiainen hävisi parempiin suihin ja nyt on keittymässä 4 purkillista kondensoitua maitoa kattilassa! Viikonlopuksi valmistujaiskakkuja varten! Ohjeissa lukee että kattilaa täytyy vahtia, koska vettä täytyy lisätä aina välillä. Mutta vinkkinä.. pidä kansi kattilan päällä niin ei se vesi haihdu! 😀 Tottakai sitä silti täytyy välillä käydä kurkkimassa…
Toffukka ois ollu aika hyvä nimi tälle 🙂
Tosi hyvää oli!!:) Puolukka sopii niin hyvin kermavaahdon ja tuon toffeen kanssa!:)
LUPUS:
Jos kirpeää marjaa makean kinuskin seuraksi kuitenkin haluaisit, niin punainen viinimarja ja karviainen olisivat jo värinsä puolesta vaihtoehtoja. Mutta tähän voisit aivan hyvin valita oman listasi kärjestä mitä tahansa marjoja tai myös hedelmiä. Ei kinuski pelkkään kirpeään ole sidoksissa.
VILJONKKA:
Arvaan, että se kokeilija olit sinä.:-) Ja varmaan totesit, että hyvä tuli joulupiparipohjastakin.
Olisiko ideoita millä korvata puolukat, jos myöskään karpalot eivät ole listan kärjessä? 🙂
Kiitos aivan ihanista resepteistä ja sivuista 🙂
Mietin tässä, että jos tästä haluisi tehdä jouluisen version niin onko joku kokeillut korvata kaurakeksit joulupipareilla?
Kissa kiittää kommenteista ja kyssäreistä!
Hienoa kuulla Patrician ja Tessan miespuolisen makuraadin kommenteista!
MiKu: hyvä kysymys! Itse olen vaan päätellyt asian, kun kaupassa on ollut kahta eri näköistä purkkia. Tuo valmiiksi keitetty on ollut värimaailmaltaan kullanruskea (esiintyy noissa vaihekuvissakin, mikäli siitä on apua). Venäläisessä ruokakaupassa asioidessani varmistin ensimmäisellä ostokerralla asian myyjältä. Mutta jos kaupassasi on vain yhdennäköistä purkkia, pitäisin todennäköisempänä, että se on keittämätöntä lajia.
Maikku: kondensoitu maito sisältää varmaankin laktoosia. Tilalla voisi kokeilla itse tehtyä kinuskivaahtoa seuraavasti. Mittaa kattilaan laktoositonta vispikermaa ja fariinisokeria molempia 2 dl. Kiehauta, mutta älä keitä kinuskiksi asti. Jäähdytä aivan kylmäksi (mielellään anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään). Vaahdota ja levitä keksipohjan päälle.
annamanna: ainakin kymmenkertainen määrä?
Marmeladi: itse olen nähnyt mm. säilykehyllyssä, hyla-maitojen lähistöllä ja ihan kylmähyllyssä muiden maitotuotteiden joukossa. Ei siis mitään vakiintunutta sijaintia…
Tiinah: pyysi tarkennusta mainintaani, että tarjoillaan parin tunnin sisällä. Tämä ei tarkoita, että piirakka ei olisi tarjoilukelpoista vaikka seuraavanakin päivänä ja kommenteistahan kävi ilmi, että monet ovat tykänneet maun vain parantuneen seuraavaan päivään. Kyse on lähinnä ulkonäköseikasta. Minä nimittäin huomasin, että kermavaahto alkoi vetistymään jo tuon parin tunnin sisällä. Ongelma oli toki vain kosmeettinen ja näkyi siinä kohdassa, jossa kermavaahdon alta pilkistää kinuskikerros. Jos kermiksen levittää reunoille saakka, tätä tuskin edes huomaa?
Erinomaisen helppo ja hyvä ohje. Mieheni, joka yleensä jättää makeat kahvipöydän antimet kokonaan syömättä, söi hyvällä halulla kaksi reilua palaa puoloffeeta ja kehui erinomaiseksi. Aikuiseen makuun sopiva. Nam.
Innostuneelle: Rovaniemellä löysin kondensoitua maitoa sekä Prismasta että Cittarista. Cittarissa ne on leivontatarvikkeiden kanssa samassa hyllyssä ja Prismassa säilykkeiden kanssa samalla hyllyllä. Itsekkin niitä sieltä kyselin ja löytyihän ne lopulta 🙂
Aivan upea resepti. Ja onnistui hyvin myös mökkioloissa ilman sähköjä ja muita mukavuuksia, ja kasautui loistavasti ihan tavalliselle matalalle lautaselle kun irtopohjavuoka unohtui kotiin.
Maistui aivan kaikille, mikä oli yllättävää kun makuraadissa oli mukana myös vanhempi herrasmies joka inhoaa kaikkea ”liian makeaa” sekä nuori pojankloppi joka ei ole ikinä voinut sietää puolukoita. Mutta tässä piiraassa kaikki oli niin hyvin kohdallaan, että kun he ensin kohteliaisuuttaan maistoivat vain aivan pienenpienen palasen piirasta, ottivat he sitä hetimiten isomman palan lisää suurien kehujen kera!
Mistä tietää onko kondensoitumaito purkissa täyte- muodossa? Nimittäin ihanaan lähikauppaamme oli tullut (en tiedä miksi) kondensoitua maitoa, ja kun ravistelin sitä ei kuulunut mitään ja tekstikin oli jotain ihmeellistä kieltä. Olisi kiva tietää, että ei sitten turhaan aukaise niitä purkkeja.
Onko kondensoitu maito normaali laktoosipitoista? Mitä pitäisi käyttää tilalla, jos ei voi käyttää laktoosipitoisia tuotteita? Laktoosittomat ja hyla-tuotteet käyvät siis.
Montako kakkua pitäisi tehdä jotta piisaisi sadalle? 🙂 Sain SUUREN kunnian tehdä luokassamme opinnäytetyön! ja aiheena ois puolukka..hmmm =)
Todella hyvää oli 🙂 Kiitos erilaisesta, kivasta ohjeesta. Ensi kerran kokeilin nyt kondesoitua maitoa ja taidanpa käyttää sitä toistekkin.
Heips;)Tein tohon kondensoituun maitoon myslipatukoita,ja tuli tosi hyvii;))
Sanna: kiva homma, pitääpä käydä katsomassa. Joskus etsin cittarista, mutta en vissiin osannut mennä oikealle hyllylle=)
Voi mitä herkkua!
Eijalle tiedoksi: Joensuun keskustan citymarketista löytyy kondensoitua maitoa (ei taida kuitenkaan olla valmiiksi keitettyä). Tuote löytyy ”etnisten” tuotteiden hyllystä. Vieressä siis nuudelit, soijakastikkeet, kookosmaidot ym.
Marmeladi: minä olen löytänyt sitä kaupasta säilykeosastolta, kookosmaidon vierestä. Yhdessä kaupassa oli kahvien lähellä samassa paikassa missä on makeutusaineet ja jauhemaiset maidonkorvikkeet.
Kondensoitu maito – mistä sitä kaupassa kannattaisi katsoa? Siis onko leivontaosaston vai maito-osaston vai säilykeosaston tuote?
Helpottaisi etsintää, jos olisi vähän haarukkaa hallussa…
Tiinah: kokemuksieni mukaan banoffee on paremman makuista ja leikkautuu paremmin seuraavana päivänä eli banaanit kestävät seuraavaan päivään hyvin, kun pyörittelee hyvin sitruunamehussa. Manoffee mansikoista maistui myös hyvälle seuraavana päivänä, mutta näytti kamalalle, koska mehut valuivat. Tämän puolukkaversion tekisin sinuna niin, että täyttäisin puolukoita lukuun ottamatta valmiiksi edellisenä päivänä ja peittäisin hyvin, ettei kermavaahto ota jääkaapissa makuja itseensä. Sitten aamulla ripottelisin puolukat päälle, niin ei ole vaaraa siitä, että niistä valuu mehua, joka sotkee kermavaahdon.
Ja niin, minä käytän aina -offeeseen 4 dl kermaa vaahdotettuna ja sokeroimattomana sekä todella paljon marjoja/hedelmiä. Näin lopputulos ei ole ylimakea vaan juuri hyvä. Samasta syystä en tee myöskään koskaan keksimurupohjaan reunoja.
Innostuneelle: Haaparannan Ica Maxissa on kondensoitua maitoa leivontaosastolla, pariakin erilaista. Kun seuraavan kerran käyt Haaparannalla, osta useampi purkki varastoon. Niissähän on pitkä säilymisaika 🙂
Tämähän oli aivan loistava torttu! Vei mokoma kielen mennessään! Söimme koko luomuksen kolmeen pekkaan parissa päivässä, ja oma kokemukseni oli, että torttu oli parhaimmillaan seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Maut olivat ikäänkuin tasoittuneet ja entisestään voimistuneet.
Keitin kondensoitua maitoa edellisenä päivän 2,5 tuntia, ja luulen, että kaksi olisi riittänyt, oli aika tanakkaa tavaraa.
Kiitos muistakin resepteistäsi, olen kokeillut useampaakin, vaikka en ole ennen kommentoinutkaan mitään. Yksi ehdottomista suosikeistani on kreikkalainen kasvisvoileipäkakku.
Innostunut, kesällä ostin kondensoitua maitoa Rovaniemen Prismasta, siellä niitä kökötteli kookosmaitojen vieressä muutama purkki, kai ne on lisää tilanneet…
Mistä tuota kondensoitua maitoa saa? Ei mistään Prismasta? Cittarista? Asun niin pienessä paikassa, ku Rovaniemi.. ja ei ole silmään sattunut tuollaista..
ja kiitos blogistasi. Aivan ihania ja innostavia juttuja!!
Hei,
Näyttää ihanalta! Tätä pitää kokeilla; viedä vaikka töihin ettei tule syötyä itse koko piirakkaa… Mitä muuten tarkoitat, että tarjoillaan parin tunnin kuluessa? Eikö rakenne kestä esim. yönyli säilyttämistä jääkaapissa. Jos vien tätä töihin, tekisin sen jo edellisenä päivänä. Kestääkö seuraavaan päivään hyvänä?
K-marketista (vai olisiko ollut K-supermarket?) minäkin tuon valmiiksi keitetyn kinuskin tähän piiraaseen löysin. Olen nähnyt niitä myös Confetilla myynnissä. Ensimmäisen kerran kyseisen tuotteen bongasin Itiksen venäläisestä ruokakaupasta Kalinkasta. Muistakin venäläisistä tai eestiläisistä putiikeista kannattaa tiedustella. Jos ette keitettyä versiota etsinnöistä huolimatta löydä, huomatkaa tuo Nannan vinkki.
Kiva kuulla, että erilaiset -ffee-muunnelmat ovat jo kierrossa. Tuo even mainitsema ”rapaffee” oli aika hauska nimiväännös. 😉
Tämä oli itse asiassa ensi kerta, kun itse kokeilen mitään -ffee-torttua. Nyt piti saada pakkasesta käytettyä vanhoja puolukoita ja onneksi tajusin mitä niistä kannattaa tehdä. 🙂
Mä oon kanssa ihastunut tuohon kirpeän ja makean yhdistelmään. Minä tein kesällä sellaisen pikakakun valmiskakkupohjasta, kondensoidusta maidosta, punaherukoista ja kermavaahdosta. Seuraavaksi aion tehdä vastaavan kakun karpaloista. NAM!§
Joensuun k–supermarket eväskontissakin on nähty kondensoitua maitoa myytävän.
Tää ohje on kyllä pakko jossain vaiheessa kokeilla. Banoffee on huumaavan ihanaa ja uskon että tääkin toimii.
Nougat-Anna: Kiva että löytyi.
Itsekin ilahduin kun näin sattumalta hyllystä kyseisen tuotteen, en sitä ennen itseasiassa tiennyt edes että tuollaista valmista on mutta onneksi on; ei tarvitse keitellä enää tunteja. Mikrossa en ole saanut hyvää aikaiseksi, tarkkailusta huolimatta meni liian kovaksi ja oli kaukana kattilassa keitetystä pehmeästä lopputuloksesta.
Minea78: No niinhän siellä olikin! Lopultakin etsiminen on loppunut! Kymmenistä kaupoista ehdin sitä etsiä. No, nyt on purkki kaapissa ja pari purkkia lähdössä äidille pohjoiseen 🙂
Eija: Joensuun Prismasta saa ainakin vielä kondensoitua maitoa, tosin näyttäisi sielläkin olevan poistuva tuote.
Näyttää taivaalliselta! Mustikkaversiokin on varsin herkullista.
Nougat-anna: Itse näin tuota valmiiksi keitettyä kinuskia Kampin K-marketissa, kauppa siis siinä alimmassa kerroksessa ennen metrolaituritasoa.
Aivan mielettömän hyvän kuuloinen …offee-resepti! Tällainen pitää heti tehdä kunhan vaan saan hyvän tilaisuuden herkkuhetkeen 😀