04.09.2009   79 kommenttia Kategoria: Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Polttarikakku morsiamelle


polttarikakku1polttarikakku2

Kakun viimeistely on aina sopivasti jännittävä prosessi, koska harvoin ideoita tulee testattua etukäteen. Kakun ulkonäkö on toki saattanut muhia päässä pitkäänkin, tässäkin jo lähes vuoden, mutta vasta toteutusvaiheessa näkee, mikä todella toimii - loppu on improvisointia. On kutkuttavaa nähdä, miten oma suunnitelma konkretisoituu vähän kerrassaan silmien edessä: kuorrute, pursotukset, koristeet, pienet loppusilaukset. Tilaisuudet ovat yleensä luonteeltaan ainutkertaisia, mikä lisää haastetta ja ajaa pistämään parastaan.

Epämiellyttäväksi tämä kaikki tulee, jos huippuhetkestä ei pääsekään nautiskelemaan vaan kakku pitää viimeistellä asenteella "olis pitänyt jo olla valmista". Yleensä pyrinkin työskentelemään iltaisin lasten mentyä nukkumaan. On vapauttavaa tietää, että tiukan paikan tullen voin käyttää puuhaan vaikka koko yön.

Tämän kakun kanssa vastoinkäymiset alkoivat vyöryä täyttämisvaiheessa tapahtuneen takaiskun seurauksena. Valmis täyte alkoi yhtäkkiä muuttua silmieni edessä niin, että kulhossa oli kuohkean vaahdon sijasta pohjalla vihreä liemi ja sen päällä kasa epämääräistä vaahtomaista sakkaa. Mitään ei ollut tehtävissä ja ainoa osoite kulhon sisällölle oli viemäri. (Tiedoksi muuten reseptiä kokeileville: kokemuksesta viisastuneena rustasin koko reseptin uudestaan ja tätä versiota siis uskaltaa ja kannattaakin kokeilla!) Homma alkoi alusta kaupassa käynnistä lähtien. Tämä viivästytti koko prosessia tunnilla ja koristeluun jäi vastaava aika vähemmän.

Kakun pinnalla käytin valkosuklaakuorrutetta, jonka värjäsin siniseksi. Oli mukavaa todeta, että suklaakuorrutteenkin värjääminen todella onnistuu. Väristä tosin tuli liian turkoosi, hain kirkkaampaa vaaleansinistä. Jos olisi ollut aikaa pelata valkoisenkin värin kanssa, olisin sen tehnyt. Sisältämänsä suklaan vuoksi kuorrute pehmenee värjätessä enemmän kuin marsipaani. Tämä ei olisi ollut ongelma, jos olisi ollut aikaa jähmettää kuorrutetta hetken aikaa jääkaapissa. Liian pehmeän kuorrutteen vuoksi kuvioalustalla tehty pinta kärsi jonkin verran nostovaiheessa.

Kakun pinnalle olin suunnitellut ylöspäin kaareutuvia kukkasia, mutta kukkien kovettamiseen ei ollut mahdollisuutta. Hyvä kun ehdin läiskiä kukkasia suunnilleen tasaisesti joka puolelle. Tarkkuutta vaativa maalaustyö oli sekin suoritettava ennätysajassa. Sokerihelmiä viljelemällä pyrin pelastamaan loput siitä, mitä pelastettavissa oli.

Vaikka lopputulos ei ollut mitenkään häikäisevä, polttareissa kakku otettiin hyvin vastaan. Kakun täytteen suunnittelin morsiamen makumieltymysten mukaan ja siitä pidin kyllä itsekin.

Minttu-valkosuklaakakku

Pohja:
mehevä suklaakakkupohja

Kostutus:
1 ¼ dl Frezza chokomint -juomaa tai tavallista kaakaojuomaa, johon sekoitetetaan ¼ tl piparminttuaromia

Täyte:
minttu-valkosuklaatäyte kaksinkertaisena

Kuorrutus:
1 annos sokerikreemiä, jossa:
½-1 tl piparminttuaromia
vihreää pastaväriä

750 g valmista valkosuklaakuorrutetta (katso myös suklaamassan ohje)
sinistä pastaväriä (Baby blue)

Koristeiden tarveaineet:
valkoista sokerimassaa
sokerihelmiä
nonparellia
kultaista kimallejauhetta (+ tippa vodkaa)


Työvaiheista:

Pohja on paistettu ja kakku koottu sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan, joka vastaa tilavuudeltaan noin 26 cm:n pyöreää vuokaa. Kostutuksessa on käytetty mintun makuista kahvijuomaa.

polttarikakku_1 polttarikakku_2

Täytekerroksissa on minttuaromilla maustettua valkosuklaamoussea.

polttarikakku_3 polttarikakku_4

Aromilla saa kivasti taitettua sokerikreemin makeutta. Kreemi on värjätty vihreäksi, jotta se sointuisi täytteen väriin.

polttarikakku_5 polttarikakku_6

Valmiina ostettu valkosuklaakuorrute on värjätty vaaleansiniseksi, joka oli häiden teemaväri. Kuvioalusta laitetaan kuviopuoli alaspäin 3 mm paksuiseksi kaulitun kuorrutteen päälle. Kaulimella rullaillaan alustan päältä. Kaulinta kannattaa samalla painaa kunnolla alustaa vasten, jotta kuvio painuu riittävän syvälle kuorrutteeseen.

polttarikakku_7 polttarikakku_8

Kannattaa kurkata alustan alle ja varmistua, että kuvio on tarpeeksi syvä, ennen kuin nostaa alustan pois paikoiltaan.

polttarikakku_9 polttarikakku_10

Maali on sekoitettu yhdistämällä kultaista kimallepulveria ja kirkasta alkoholia. Valmis kultamaali tai kultainen pastaväri olisi peittävämpi ja nopeampi vaihtoehto, mutta näinkin onnistuu. Itse tehtyä maalia voi tarvittaessa sivellä useita kerroksia päällekkäin.

polttarikakku_11

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat