polkakakku-10

Juustokakun täyttämisessä käytettävän ”spiraalitekniikan” jujuna on, että täytteitä kaadetaan vuorotellen vuoan keskelle, jolloin ne muodostavat rengasmaisen kuvion. Kakku ei koristeluita kaipaa, vaan on näyttävä sellaisenaan.

Spiraalitekniikka on poikinut monia reseptejä. Ensimmäinen oli Kinuskikissan helpot suosikit -kirjaan tekemäni seeprakakku. Sen jälkeen tein sateenkaarikakun, jossa leikiteltiin väreillä. Kesällä loin vielä hillitymmän, marjasoseilla värjätyn marjaspiraalin. Moni innostui kokeilemaan ja ideoimaan reseptejä edelleen. Nimimerkki Tää-Haikuri ehdotti polka-versiota eli vahvan punaisen ja valkoisen yhdistelmää. Päätin kokeilla tätä versiota jouluksi!

Toteutus vaati muutaman harjoittelukierroksen. Spiraalitekniikka vaatii kaadettavilta täytteiltä juuri oikeanlaisen koostumuksen. Täyte ei saa olla liian paksua eikä ohutta. Ja mikä tärkeintä: täytteiden on oltava keskenään samanpainoisia. Ensimmäisessä kokeilussani valkoinen täyte pohjautui alkuperäiseen reseptiin. Koska mansikkasose oli vaahtomaista valkosuklaatäytettä painavampaa, se upposi pohjalle. Niinpä päädyin vaniljavanukkaan ja -jugurtin yhdistelmään. Näin siitä tuli tasaveroinen kumppani mansikalle.

Vinkki: Kakun ulkonäkö antaa odottaa Polka-karkeista tuttua makua. Käytin piparminttua täytteessä kuitenkin säästeliäästi, sillä mielestäni aromista tulee herkästi pistävä sivumaku. Täytteen voi tehdä myös ilman piparminttua eli halutessasi valkosuklaa-mansikkakakun, jätä aromi pois.

Mansikka-minttukakku

Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Piparminttu-valkosuklaatäyte:
7 liivatelehteä
500 g täyteläistä vaniljajugurttia (esim. Valio Eila)
750 g vaniljavanukasta (esim. X-tra tai Ehrmann)
(2 ½ tl piparminttuaromia)
200 g valkosuklaata
1 dl vettä

Mansikkatäyte:
3 ½ liivatelehteä
400 g mansikoita


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteiden liivatelehdet (7 ja 3 ½ – leikkaa puolikas saksilla) likoamaan kylmään veteen.

Yhdistä vaniljajugurtti ja -vanukas vatkaimella. Sekoita joukkoon piparminttuaromi.

polkakakku

Soseuta tässä välissä mansikat. Erota soseesta noin desilitran verran liivatteiden sulattamista varten.

polkakakku-2

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Sekoita suklaasula vaniljaseokseen.

polkakakku-3

Kuumenna erotettu mansikkasose kiehuvaksi ja sulata siihen mansikkatäytteen liivatteet. Sekoita huolellisesti lopun mansikkasoseen kanssa (sekoittamisessa voi hyödyntää soseuttamisessa käytettyä sauvasekoitinta).

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata siihen valkosuklaatäytteen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen kumpaakin täytettä. Valkosuklaatäytettä voi kaataa isompia annoksia kuin mansikkatäytettä. Jatka näin, kunnes täytteet on käytetty. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte meinaa painua pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa.

polkakakku-4 polkakakku-5
polkakakku-vaihe2 polkakakku-7
polkakakku-vaihe2-2 polkakakku-vaihe2-3

Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.