15.12.2014   50 kommenttia Kategoria: Joulu,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Piparikakku


Idea piparitaikinalla kuorrutetusta kakusta sai alkunsa – no, kuinkas muutenkaan kuin pipareita leipoessa. Leivontaseuranani oli 17-vuotias Milja-neitokainen, kun puheeksi tuli piparitaikinan käyttäminen leivonnassa ihan sellaisenaan. Taikinahan on usein melkein ihanampaa kuin valmis paistos – varsinkin piparitaikina – joten miksi sitä pitäisi välttämättä kypsentää? Tätä ääneen pohdiskellessani Milja heitti loistoajatuksen: voisiko taikinaa käyttää vaikka kakun kuorruttamiseen? Nerokasta, innostavaa! Ja se tosiaan toimi, täydellisesti. Kiitos Milja! 🙂

Kinuskikissan luvalla taikinaa saa syödä nyt siis sellaisenaan, raakana. Kakkua ei paisteta kuorruttamisen jälkeen, kuten Facebookissa kyseltiin. 🙂 Kyseessä on sokerimassan tai marsipaanin kaltaisesti käytettävä kuorrute, joka vain sattuu maistumaan paljon paremmalta ja jouluisemmalta. Se käyttäytyy kakun päällä muiden kuorrutemassojen tapaan ja ainakin tässä kakussa säilyi moitteettomana jääkaapissa useamman päivän ajan.

Täytin kakun kulhoon, jolloin sain kakulle pyöreän muodon. Pyöreys tuo sabluunakuvion paremmin esille ja tomusokeri tipahtaa ikään kuin utuisesti myös kakun reunoille. Kulho on siitäkin näppärä, että näin täytteen saa riittämään useampiin kerroksiin ja kakku on näyttävämpi myös leikattaessa. Kakun voi toki tehdä perinteiseenkin tapaan kahden täytevälin kakkuna, jolloin esimerkiksi mehevä suklaakakkupohja toimisi suklaisuudessaan hyvin. Fudge-karkkeja olen käyttänyt ennenkin kakun täytteissä ja tykästyin erityisesti tuohon irish cream -makuun.

Vinkki: Valmista fudgeista tehtävä kastike jo edellisenä päivänä. Pelkkä nopea viilennys jääkaapissa ei riitä, sillä silloin kastike ei vaahtoudu kunnolla. Jos ennakointi ei ole mahdollista, voit nopeuttaa prosessia jäähdyttämällä kastikkeen kylmässä vesihauteessa ja laittamalla sen joksikin aikaa pakastimeen.

Irish cream -joulukakku

12-15 hengelle

Irish cream -täyte:
6 dl kuohukermaa
2 pkt (à 150 g) Deluxe Irish cream -fudgekarkkeja

Pohja:
2 tummaa levykakkupohjaa

Kostutus:
2 ½ dl Deluxe-kardemummakahvia
1 tl sokeria
½ dl maitoa

Kuorrutus ja koristelu:
500 g Jouluaitta-piparkakkutaikinaa (raakana)
tomusokeria


Tee fudgekastike jo edellisenä päivänä varmistaaksesi vaahdotusvaiheen onnistumisen. Mittaa kattilaan kerma ja fudgekarkit. Keitä lieden keskiteholla, kunnes karkit ovat sulaneet kerman joukkoon. Kaada kastike valmiiksi kulhoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.

piparikakku-vaihe-3 piparikakku-vaihe-4

Valmista tummat levykakkupohjat erillisen ohjeen mukaan. Pohjia kuluu kakkuun yhteensä noin puolitoista levyä. Lopun voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

piparikakku-vaihe piparikakku-vaihe-2

Keitä kostukkeen kahvi kardemummalla maustetusta kahvijauheesta. Sulata kuuman kahvin joukkoon sokeri ja lisää maito. Anna jäähtyä.

Vatkaa kylmä fudgekastike vaahdoksi.

piparikakku-vaihe-5 piparikakku-vaihe-6

Valitse kakun kokoamista varten sopivan muotoinen, pyöreäpohjainen kulho. Pienikin kulho käy tarkoitukseen, sillä täytettäessä ylimmät kerrokset voivat nousta kulhon ulkopuolelle. Vuoraa kulho tuorekelmulla.

Leikkaa levykakkupohjasta kulhon pohjalle ympyrän muotoinen pala. Voit käyttää palojen leikkaamisessa mallina lautasia tai kulhoja. Kostuta pohja maitokahvilla. Levitä päälle fudgevaahtoa. Jatka kerroksia samaan tapaan pohjaympyröiden kokoa kasvattaen (muista kostutus!), kunnes kaikki täyte on käytetty. Laita päällimmäiseksi pohjakerros. Täytevälejä tulee kulhon koosta ja muodosta riippuen noin neljä kappaletta. Pohjakerrokset voi koota useammasta palasta, sillä kahdesta levystä ei saa leikattua näin montaa ehjää ympyrää.

piparikakku-vaihe2 piparikakku-vaihe2-2
piparikakku-vaihe4 piparikakku-vaihe3
piparikakku-vaihe5 piparikakku-vaihe-12

Nosta kulho jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Kumoa kakkulautasen päälle. Poista kulho ja kelmu.

piparikakku-vaihe-13

Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön. Kauli viileä taikina tomusokeria tai jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi.

piparikakku-vaihe-14

Nosta taikinalevy kakun päälle. Sivureunojen rypyt saa asettumaan sileästi, kun venytät taikinalevyä hieman ulospäin kakun pinnasta. Painele kuorrute kakkua vasten ja leikkaa ylimääräinen osa alareunasta. Voit leipoa siitä piparkakkuja.

piparikakku-vaihe-15 piparikakku-vaihe-16

Aseta kakun päälle koristesabluuna ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Nosta sabluuna varovasti paikoiltaan.

piparikakku-vaihe-17 piparikakku-vaihe-18

Yhteistyössä Lidl

Lidl-Logo_4c [Konvertiert]

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
7 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat