Pikeeri on valkuaisesta ja tomusokerista valmistettavaa koristeluainetta. Sen erityisyys piilee kovettumiskyvyssä.  Valkuaista ja tomusokeria vatkataan 3-4 minuuttia, jolloin seos kuohkeutuu ja sen tilavuus kasvaa. Vatkaamisen aikana kuorrute muuttuu vitivalkoiseksi, napakaksi ja helposti pursotettavaksi. Toisissa ohjeissa käytetään myös sitruunamehua tai etikkaa, mutta olen päätynyt alla olevaan ohjeeseen testattuani erilaisia valmistustapoja (kts. myytintestaajan testi).

Pikeeristä on moneen. Sitä voi pursottaa suoraan kakun päälle kuvioiksi tai kirjoitukseksi (ns. spritsaukset). Pikeeriä voi myös käyttää pipareiden koristelussa, jolloin valmiit piparkakut kestävät käsittelyä tahriintumatta.

Irralliset pikeerikoristeet tehdään pursottamalla pikeeriä leivinpaperille. Kovettuneet koristeet irrotetaan paperista ja siirretään kakun päälle. Näin voi huoletta pursottaa harjoituskappaleita ja valita parhaat lopulliseen koristeluun. Mitä ohuempia ja heiveröisempiä koristeita havittelet, sitä helpommin ne kuivuneina särkyvät, joten kannattaa tehdä samalla vaivalla varakappaleita.

Leivinpaperin avulla on myös mahdollista jäljentää koristekuvioita mallista, kuten lumihiutaleissa. Yhtenä soveltamismuotona mainittakoon myös brush embroidery -tekniikka, jota on kokeiltu ystävänpäivän suklaasydän -kakussa.

Klikkaa alla pikeeri-avainsanaa, niin löydät kaikki ohjeet, joissa on käytetty pikeeriä. Katso sieltä lisää käytännön esimerkkejä pikeerin käytöstä kakkujen, pikkuleipien ja muiden leivonnaisten koristelussa!