07.02.2009   134 kommenttia Kategoria: Joulu,  Täytekakut,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Ystävänpäivän suklaasydän


suklaasydan1suklaasydan2suklaasydan3suklaasydan4suklaasydan5

Tämän vuoden ystävänpäiväkakuksi halusin yksinkertaisesti punaisen sydämen. Samalla tuli oiva tilaisuus testata Ebeltä oppimaani kutkuttavan kaunista brush embroidery -tekniikkaa, josta tarkemmin vaihekuvien yhteydessä. Kaksi erilaista suklaatäytettä yhdistettynä raikkaisiin vadelmiin ja pehmeään levykakkupohjaan on kyllä varsin vastustamaton yhtälö. Tällaisen täytekombinaation voisin tehdä isojenkin kemujen täytekakkuun, koska ison joukon miellyttämisessä on aina omat haasteensa: riittävän tavallista, juhlavaa, muttei kuitenkaan tylsää. Lisäksi kakku oli tosi nopeatekoinen (koristelua lukuun ottamatta) - plussa sekin, jos on paljon muitakin valmisteluita tehtävänä.

Vadelma-tuplasuklaakakku

12 hengen kakku

Pohja:
1 tumma levykakkupohja

Kostutus:
1 ¼ dl vaniljamaitoa (maitoa + 1 tl vaniljasokeria)

Täytteet:
2 ½ dl Flora Vispiä
75 g tummaa suklaata
75 g valkoista suklaata (suositus: Lidl:n De Luxe)
200 g (jäisiä) vadelmia

Koristelu:
sokerikreemi, jossa osa tomusokerista korvattu kaakaojauheella
500 g punaista marsipaania, kts. ohje marsipaanilla kuorruttamisesta
punaista helmiäissuihketta
pikeeri: ¼ dl valkuaista, 1 ¾ dl tomusokeria, 3 tippaa sitruunamehua/tiivistettä


Valmista tumma levykakkupohja linkistä löytyvän ohjeen mukaisesti. Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa paperista sydämen muotoinen "kaava". Mitoita kaava siten, että saat leikattua mahdollisimman isot ja ehjät kaksi sydäntä. Kolmannen sydänpohjan voit koota rippeistä. Aseta ensimmäinen pohjalevy (minä laitoin paloista kootun sydämen alimmaiseksi) tarjoilulautaselle ja kostuta se vaniljamaidolla. Koska käytin kakun koristelussa suihketta, suojasin tarjoilualustan jo tässä vaiheessa leivinpaperisuikaleilla. Näin täyttämis- ja kuorruttamisvaiheenkin saattoi tehdä huolettomammin.

Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi ja jaa kahteen osaan. Sulata ensin valkosuklaa mikrossa ja sekoita toiseen vaahtopuolikkaaseen. Levitä seos pohjalevyn päälle. Painele täytteeseen puolet vadelmista. Vadelmat saavat olla jäisiä: painelu on näppärämpää ja vähemmän sottaavaa tällä tavalla. Nosta päälle toinen kääretorttusydän ja kostuta. Sulata sitten tumma suklaa ja sekoita se lopun vaahdon joukkoon. Levitä pohjan päälle ja painele joukkoon vadelmat.

Viimeistele täyttäminen nostamalla päälle kolmas pohjalevy ja kostuta jälleen. Tasoita reunat lastalla. Valmista sokerikreemi linkin ohjeen mukaan ja peitä kakku kreemillä.

Kuorruta marsipaanilla linkistä löytyvää ohjetta noudattaen. Tässä käytetty kaupan valmista punaista marsipaania. Suihkuta pinnalle halutessasi punaista helmiäisväriä.

Valmista pikeeri vaahdottamalla valkuaista ja 1 dl tomusokeria n. 3 minuuttia. Lisää sitten sitruunamehu ja loput tomusokerista. Vaahdota vielä tovi. Laita pikeeri samantien pursotuspussiin. Jos et käytä pikeeriä heti, suojaa tyllan suu teipillä, sillä pikeeri kovettuu nopeasti.

Tässä käyttämäni tyllakoko oli 2 mm. Mielestäni sillä sai sopivan siroa kuviota aikaiseksi.

Brush embroidery -tekniikan ideana on rikkoa pursotettu viiva vetämällä osa pikeeristä kakun pinnalle kostutetulla siveltimellä. Tämä kannattaa tehdä ennen pikeerin kuivumista, joten on paras käsitellä yksi osa kuviosta kerrallaan. Alustan ja pikeerin värierosta riippuen lopputulos voi näyttää hyvinkin erilaiselta.

Tummasta marsipaanista voi herkästi tarttua väriä pikeeriin. Tämän voi estää, jos varoo kastelemasta pensseliä yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Kakun pinta ei tietenkään saa muutenkaan lainehtia, mutta lisäksi ylimääräisen kosteuden voi antaa imeytyä pensselistä vaikka talouspaperiin. Tässä kuitenkin käytin pikeerin värjääntymistä tarkoituksellisesti tehokeinona. Itse en tehnyt tätä ehkä ihan oikeaoppisesti, sillä lisäsin pikeeriä vielä kukan keskiosaan, kun kukan ääriviivojen pikeeri ei riittänyt koko sisuksen "maalaamiseen".

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Mustikasta on moneksi!



Nämä ja muut herkut löydät mustikkaresepteistä.

Toivepuodin elokuun arvonta!



Arvontapalkintoina elokuussa punainen pompom, puna-valkoraidalliset paperipillit, rapumuotti ja Kinuskikissan pieni levityslasta.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu