Innostuin tästä tekniikasta nähtyäni kuvia ulkomaisilla nettisaiteilla. Hämmästystä seurasi halu kokeilla tätä itsekin. Perhosen saaminen kakun sisään voi tuntua taikuudelta, mutta loppujen lopuksi kyse on raa’an taikinan ja kertaalleen paistetun kuvio-osan yhdistelmästä. Tumman osan tilalla voi käyttää myös elintarvikevärillä värjättyä vaaleaa taikinaa. Olen tehnyt piilokuviokakkua esimerkiksi punaisella sydämellä – erittäin näyttävä sekin. Joulun aikaan sisään voisi piilottaa vaikka tähtiä.
Vinkit:
- Tässä käytetty perhosmuotti on leveydeltään 5 cm siipien kauimmaisista kärjistä mitattuna. Jos muotti on suurempi, tee enemmän perustaikinaa ja käytä isompaa vuokaa.
- Muotoile vuoan pohjalle levitettävä taikina niin, ettei taikinan ja kuvioiden väliin jää ilmataskua.
- Voit tehdä kuorrutteen myös maito- tai valkosuklaasta. Laita niitä 40 g enemmän, sillä ne jähmettävät kuorrutetta tummaa suklaata heikommin.
Suklainen sitruunakakku
Perustaikina:
225 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa
Tumma taikina:
1/3 perustaikinasta
2 rkl kaakaojauhetta
Vaalea taikina:
2/3 perustaikinasta
1 sitruunan kuoriraaste
½ dl sitruunamehua
Kuorrute:
35 g voita
120 g tummaa suklaata
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen kevytkerman kanssa.
Erota taikinasta kolmasosa ja lisää siihen kaakaojauhe. Levitä pellille leivinpaperin päälle 1 cm:n paksuiseksi levyksi.
Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Jäähdytä.
Viimeistele tumman taikinan kypsyessä vaalea taikina. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Sekoita kuoriraaste ja mehu taikinaan.
Voitele ja korppujauhota leipävuoka (tilavuus 1,5 litraa). Levitä pohjalle 1 cm vaaleaa taikinaa. Ota tummasta kakkupohjasta muotilla kuvioita. Laita kuviot vuokaan tiiviiksi jonoksi. Huomio suunta: kumottaessa kuvio kääntyy toisinpäin.
Täytä vuoka vaalealla taikinalla lusikoimalla sitä vuorotellen keskiosan molemmille puolille. Levitä loput taikinasta kuvioiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna seistä hetken aikaa vuoassa. Kumoa ja jäähdytä.
Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja paloittele joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa lieden päällä miedoimmalla lämmöllä. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa.
Ohje on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehden maaliskuun numerossa.
🙂 ja kuorrutteesta se, että ajattelin koko ajan ”160g suklaata, kun teen maitosuklaasta…”, mutta käytännössä laitoin 145g:n levyn ja lisäksi ajattelin tarvitsevani 40g 🙁 eli todellakin 4riviä toisesta levystä oli liikaa – kun tarve olisi ollut oikeasti vain 15 lisägrammaa. Ei ihme, että oli tönkköä kuorrute! Hyvää silti 🙂