Olen vuosikaudet leiponut joulupiparit vaalealla piparitaikinalla, mutta tänä vuonna halusin tehdä tummemman ja mausteisemman taikinan. Joulun alla ystäväpiirissäni järjestetään useita piparitalkoita ja olen huomannut, että taikinoissa on huomattaviakin eroja; jokaisella suvulla tuntuu olevan oma perinteensä. Siksi on paikallaan, että täällä blogissakin on valinnanvaraa. Tämä taikina on mausteisuudessaan lähempänä perinteistä valmistaikinaa.
Kinuskikumppani
Perinteinen piparitaikina
19.12.2016

Avainsanat
Kategoriat
Erityisruokavaliot
Piparkakut
Annosmäärä 1,5 kg
Perusannoksesta tulee noin 8 pellillistä pipareita. Yhdelle pellille mahtuu 20-30 piparia niiden muodosta ja koosta riippuen.
Piparkakkutaikina
200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
2 dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssia
2 tl inkivääriä
2 munaa
1 l vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
4 tl leivinjauhetta
Kumppanit
Paloittele voi kulhoon. Mittaa joukkoon sokeri.
Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes siirappi kiehahtaa.
Kaada kuuma siirappi voin ja sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi.
Lisää munat joukkoon huolellisesti sekoittaen.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita taikinaan pienissä erissä.
Muotoile taikinasta litteä möykky ja anna kovettua jääkaapissa usean tunnin ajan, mielellään yön yli. Taikinan voi myös pakastaa, jos kaikkea ei tule leivottua kerralla.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi ja ota muotilla kuvioita. Siirrä kuviot pellille leivinpaperin päälle.
Paista piparit 200 asteessa paksuudesta riippuen 5-8 minuuttia.
Kokeile myös näitä
Kinuskikissan verkkokauppa
Kommentit (12)
Hei, nyt kun olet päivittänyt mausteiden ja sokerin määrää, eroaako tämä vaaleasta piparitaikinasta muutoin kuin kanelin määrässä, vai katsoinko väärin?
Itse tein muutoin tämän ohjeen mukaan, mutta kardemumma oli lopussa ja sitä tuli vain n. puolet reseptin määrästä. Näin tunnin jääkaapissa olon jälkeen kyllä ihan liian mausteinen omaan suuhun 🙊 Täytyy ensi kerralla maustaa vähän hillitymmin
Tein reseptiin hieman muutoksia (säädin muutamien mausteiden määrää pienemmäksi ja lisäsin sokeria). Jos joku haluaa tehdä edelleen vanhan reseptin mukaan, tässä määrät:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 dl tummaa siirappia
1 ½ rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa
2 tl pomeranssia
2 tl inkivääriä
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
4 tl leivinjauhetta
Samaa mieltä, että Viljatuotteen jauhoseokset ovat erittäin käyttökelpoisia. Mietin kysyessäni lähinnä sitä, että vehnäjauhoja ei voi kaikilla gluteenittomilla jauhoseoksilla korvata yksi yhteen…
Kiitos vastauksista ja mukavaa Joulun odotusta kaikille 🌲🌲
Kinuskikissa ja Minna: Tuo Viljatuotteen jauhoseos on kyllä todella kivaa käyttää,yhdyn siis Kinuskikissan lausuntoon.
Sillä hoituu mainiosti niin suolainen (pizza ja piirakka pohjat kuin makeakin leivonta) ja siitä samasta jauhoseoksestahan Viljatuotteella on muuten myös tumma seos. Joskus kun kotona kakkua tehdessä on vaalea seos loppunut mutta tummaa ollut vielä kaapissa olen sillä jatkanut ja niin tulee maukasta ja hyvää.
Minna: viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta käytin. Tykkään sen rakenteesta, ei ole sellaista ”höttöä”.
Hei! Mitä gluteenittomia jauhoja käytit testissäsi?
Kiva juttu Inna! Hienoa, että olet löytänyt helpon keinon soveltaa reseptejä itselle sopiviksi. 🙂
Hyvä resepti, kiitos! Korvasin vehnäjauhot 1:1 ohrajauhoilla.
Sisuskalut ei kestä vehnää ja ollaan kokeilujen kautta todettu, että ohrajauhoilla onnistuu seurata normivehnäreseptejä ilman, että tarvitsee alkaa muuttelemaan määriä. Onnistui hyvin. Meillä syödään pipareita pitkin vuotta 🙂
Ihanaa Vanillacherry! Kiitos, että jaoit arvokkaan reseptin meille! Linkkaan sen vielä tähän:
http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/vanillacherry/piparkakut-aidin-reseptilla/
Kinuskikissa: meidän taikina on ihan täysin munaton alkujaan, ei tarvitse korvaavuutta 🙂 Minäpä soitan omalle emolle kuten aina joulun aikaan ja kirjoitan reseptin ylös leipomoon, niin saadaan pysyvä muistilappu sekä minulle että muille kananmuna-allergikoille 🙂
Kinuskigalleria (1)
Tärppilista
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Suosituimmat reseptit
Chocolate Chip Cookies
5352 tassutusta
Maailman paras mutakakku
2611 tassutusta
Mokkapalat
2340 tassutusta
Brookies
1555 tassutusta
Britakakku
1368 tassutusta