06.12.2009   76 kommenttia Kategoria: Joulu,  Taikinat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparkakkutaikina


Joulunalusajassa riittää kivaa tekemistä ja odotettavaa lapsille ja lapsenmielisille ja yksi hauskuus on tietenkin joulupipareiden leipominen. Piparitaikinan tuoksun mukana tulvahtavat omatkin joulumuistot pintaan. Yhdessä isosiskon kanssa leivottiin ja koristeltiin piparit joka vuosi. Samalla saatiin keittiö aikamoiseen kaaokseen. Vuosi sitten leivoin ensimmäistä kertaa pipareita omien tyttärien kanssa ja tänä vuonna 3-vuotiaat jaksoivat jo keskittyä koristeluunkin innolla. Tästä taidonnäytteitä yllä olevassa kuvassa.

Meillä ei kotona ollut koskaan tapana tehdä taikinaa itse, joten minulle kaupan taikinalla tehdyt piparitkin ovat ”niitä oikeita”. Eron valmistaikinasta ja itse tehdystä taikinasta leivottujen pipareiden välillä toki maistaa. Tulin tähän tulokseen jo useita vuosia sitten, kun tutustuin anopin leipomiin pipareihin. Alla olevalla reseptillä hän siis leipoi pienten poikiensa kanssa joulupiparit jo vuosikymmeniä sitten ja reseptiä on jaeltu ahkerasti eteenpäin.

Kokeilin itse reseptiä tänä vuonna ja tulevina vuosina aion ottaa traditioksi valmistaa ainakin yhden taikinaerän itse. Toivon, että tämä resepti jatkaa matkaansa tulevaisuudessa myös tyttärieni jouluperinteissä.

Yhden taikinan voi jakaa kahteen osaan ja pakastaa toinen puolikas. Mahtuuhan joulunalusaikaan useammatkin piparitalkoot ja puolikkaastakin tulee kolme pellillistä pipareita.

piparitaikina_1

Taikinan koko: 1350 g

Piparkakut

Ainekset:
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia

200 astetta / 5 min


Paloittele huoneenlämpöinen voi/margariini isoon kulhoon (jääkaappikylmää margariinia voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

piparitaikina_2

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

piparitaikina_3 piparitaikina_5
piparitaikina_6 piparitaikina_7

Lisää joukkoon munat.

piparitaikina_8_2

Yhdistä kuivat aineet keskenään.

piparitaikina_8

Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.

piparitaikina_9 piparitaikina_10

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

piparitaikina_11 piparitaikina_12

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle.

piparitaikina_13 piparitaikina_15

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).

piparitaikina_16

Jäähdytä ja koristele pikeerillä tai kaupan sokerikuorrutteella. Päälle voi ripotella nonparellia, strösseliä, sokerihelmiä tai koristerakeita.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
148 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Amerikkalaiset pannukakut
    Tangerine: Tein näitä sydänpannulla ja sain 36 pannukakkua.
  • Raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte
    shennny: Onneksi kakku pysyi kasassa, oli sen verran jähmettynyt yön aikana jääkaapissa :) käytin tavallista sokerikakkupohjaa ja tein kyllä raparperikiisselin ohjeen…
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: Muokkasin nyt hieman tuota rahkaseoksen valmistuskohtaa varmistaakseni, että se neuvoo ainesten sekoittelut toisiinsa juuri niin kuin minä tein. Toivottavasti tämä…
  • Seeprapiirakka
    Kahvihiiri: Sama homma täällä, että rahkatäytteestä tuli jämäkkää. Lisäsin maitoa vähän, mutta oli se silti aika paksua . Kaatamisessa ei ollut…
  • Monster high -kakku
    mari-johanna: Piia Kirkkala: Kyllä voit yhdistää. Onnistuu hyvin kun yhdistät paketit huolella muovaamalla keskenään ja vasta sitten lähdet kaulitsemaan!…
  • Perinteinen mansikkakakku
    Sussi: Hei! Oliko niin että tuon ½ dl vaniljakreemijauhetta voi korvata samalla määrällä vaniljakastikejauhetta (Blå Band)?
  • Monster high -kakku
    Piia Kirkkala: Voiko kaksi 250g mustaa sokerikuorrute pkt yhdistää vai onko ne vaikea muovata yhtenäiseksi jotta saa rypyttömän ja kauniin levyn?
  • Seeprapiirakka
    mari-johanna: No kuule Kinuskikissa,eipä sillä väliä ainakaan tässä osoitteessa! :) Raidat oli miten oli, mutta kun…
  • Seeprapiirakka
    Mia Kotola Os Silander: Sama vika, rahkatäyte jämähti ja katastrofi oli valmis!jatkoin sitä maidoilla että sain juoksevampaa,mustikan kanssa ei ongelmia. Ei ihan seepra,ehkä huuto-maalauksen…

Kumppanit

kinuskikissa-puoti2
valio-tammikuu
punnitse-ja-saasta
meira_leivontatuotteet_kevat