06.12.2009   76 kommenttia Kategoria: Joulu,  Taikinat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparkakkutaikina


Joulunalusajassa riittää kivaa tekemistä ja odotettavaa lapsille ja lapsenmielisille ja yksi hauskuus on tietenkin joulupipareiden leipominen. Piparitaikinan tuoksun mukana tulvahtavat omatkin joulumuistot pintaan. Yhdessä isosiskon kanssa leivottiin ja koristeltiin piparit joka vuosi. Samalla saatiin keittiö aikamoiseen kaaokseen. Vuosi sitten leivoin ensimmäistä kertaa pipareita omien tyttärien kanssa ja tänä vuonna 3-vuotiaat jaksoivat jo keskittyä koristeluunkin innolla. Tästä taidonnäytteitä yllä olevassa kuvassa.

Meillä ei kotona ollut koskaan tapana tehdä taikinaa itse, joten minulle kaupan taikinalla tehdyt piparitkin ovat ”niitä oikeita”. Eron valmistaikinasta ja itse tehdystä taikinasta leivottujen pipareiden välillä toki maistaa. Tulin tähän tulokseen jo useita vuosia sitten, kun tutustuin anopin leipomiin pipareihin. Alla olevalla reseptillä hän siis leipoi pienten poikiensa kanssa joulupiparit jo vuosikymmeniä sitten ja reseptiä on jaeltu ahkerasti eteenpäin.

Kokeilin itse reseptiä tänä vuonna ja tulevina vuosina aion ottaa traditioksi valmistaa ainakin yhden taikinaerän itse. Toivon, että tämä resepti jatkaa matkaansa tulevaisuudessa myös tyttärieni jouluperinteissä.

Yhden taikinan voi jakaa kahteen osaan ja pakastaa toinen puolikas. Mahtuuhan joulunalusaikaan useammatkin piparitalkoot ja puolikkaastakin tulee kolme pellillistä pipareita.

piparitaikina_1

Taikinan koko: 1350 g

Piparkakut

Ainekset:
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia

200 astetta / 5 min


Paloittele huoneenlämpöinen voi/margariini isoon kulhoon (jääkaappikylmää margariinia voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

piparitaikina_2

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

piparitaikina_3 piparitaikina_5
piparitaikina_6 piparitaikina_7

Lisää joukkoon munat.

piparitaikina_8_2

Yhdistä kuivat aineet keskenään.

piparitaikina_8

Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.

piparitaikina_9 piparitaikina_10

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

piparitaikina_11 piparitaikina_12

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle.

piparitaikina_13 piparitaikina_15

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).

piparitaikina_16

Jäähdytä ja koristele pikeerillä tai kaupan sokerikuorrutteella. Päälle voi ripotella nonparellia, strösseliä, sokerihelmiä tai koristerakeita.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
148 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

kinuskikissa-puoti2
SAMkevät

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Prinsessakakku á la Kinuskikissa
    Petra Neulanen: Hei, mietin että uskaltaisiko kakun pakastaa? Ristiäisiin olisi tarkoitus tehdä ja teen ainakin 2 kakkua.
  • Portugalilaiset vanukasleivokset (pastéis de belém)
    Paula Pennanen: Kuinkakohan kauan nämä säilyvät hyvinä? Voiko tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja lisätä vain marjat ennen tarjoilua? :)
  • Toffe
    Toffe: Metallivuualla onnistuu, mutta ei ole ihan helppoa, ainoa pointti on se että kostuttaa kiehuvana ja kun on jäähtynyt kumoaa sen…
  • Lomalompsaus
    mari-johanna: Siinä on kuvassa oikein aito supisuomalainen suomileffojen elovena -neito! :) Ja eipä ole kädessä oleva…
  • Lomalompsaus
    maris: Jestas sentään, kun vaikuttaa herkulliselta! Vaikka meidän perhepiirissä on totuttu "lompsauttelemaan" erilaisella kesäisellä mansikkakakulla, niin joskus olisi varmaan…
  • Barbapupu-kakku
    Kinuskikissa: Minnasie: tarkoitatko, voiko kakun täyttää edellisenä päivänä? Kyllä voi. Ja kyllä mansikkasosekin pari päivää varmasti säilyy.
  • Vaniljainen pyörrekakku
    Kinuskikissa: Katja: hyvin säilyy jääkaapissa ainakin, jos vaniljamassa käytössä. Koska massan alla on kosteutta eristävä keksipinta, uskoisin kyllä muidenkin massojen kestävän…
  • Toffe
    Kinuskiemo: Kesäinen tervehdys sinulle Toffe sinne Turkuun! :-) Täytyy tunnustaa, että tuo ihana kuva vangitsi huomioni heti ensimmäiseksi. Sitä piti…
  • Barbapupu-kakku
    Minnasie: Nyt tästä taas kysysin, uskaltaako nuo mansikat soseuttaa päivän tai pari aiemmin?

Kumppanit