06.12.2009   79 kommenttia Kategoria: Joulu,  Taikinat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparkakkutaikina


Joulunalusajassa riittää kivaa tekemistä ja odotettavaa lapsille ja lapsenmielisille ja yksi hauskuus on tietenkin joulupipareiden leipominen. Piparitaikinan tuoksun mukana tulvahtavat omatkin joulumuistot pintaan. Yhdessä isosiskon kanssa leivottiin ja koristeltiin piparit joka vuosi. Samalla saatiin keittiö aikamoiseen kaaokseen. Vuosi sitten leivoin ensimmäistä kertaa pipareita omien tyttärien kanssa ja tänä vuonna 3-vuotiaat jaksoivat jo keskittyä koristeluunkin innolla. Tästä taidonnäytteitä yllä olevassa kuvassa.

Meillä ei kotona ollut koskaan tapana tehdä taikinaa itse, joten minulle kaupan taikinalla tehdyt piparitkin ovat ”niitä oikeita”. Eron valmistaikinasta ja itse tehdystä taikinasta leivottujen pipareiden välillä toki maistaa. Tulin tähän tulokseen jo useita vuosia sitten, kun tutustuin anopin leipomiin pipareihin. Alla olevalla reseptillä hän siis leipoi pienten poikiensa kanssa joulupiparit jo vuosikymmeniä sitten ja reseptiä on jaeltu ahkerasti eteenpäin.

Kokeilin itse reseptiä tänä vuonna ja tulevina vuosina aion ottaa traditioksi valmistaa ainakin yhden taikinaerän itse. Toivon, että tämä resepti jatkaa matkaansa tulevaisuudessa myös tyttärieni jouluperinteissä.

Yhden taikinan voi jakaa kahteen osaan ja pakastaa toinen puolikas. Mahtuuhan joulunalusaikaan useammatkin piparitalkoot ja puolikkaastakin tulee kolme pellillistä pipareita.

piparitaikina_1

Taikinan koko: 1350 g

Piparkakut

Ainekset:
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
1 rkl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia

200 astetta / 5 min


Paloittele huoneenlämpöinen voi/margariini isoon kulhoon (jääkaappikylmää margariinia voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

piparitaikina_2

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

piparitaikina_3 piparitaikina_5
piparitaikina_6 piparitaikina_7

Lisää joukkoon munat.

piparitaikina_8_2

Yhdistä kuivat aineet keskenään.

piparitaikina_8

Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.

piparitaikina_9 piparitaikina_10

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

piparitaikina_11 piparitaikina_12

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle.

piparitaikina_13 piparitaikina_15

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).

piparitaikina_16

Jäähdytä ja koristele pikeerillä tai kaupan sokerikuorrutteella. Päälle voi ripotella nonparellia, strösseliä, sokerihelmiä tai koristerakeita.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
162 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Hyödyllistä tietoa marenkirullasta
LISSYLTÄ: "Yleensä marenkirullaan ei
tule kuorrutetta tai se leivotaan Britan
tapaan eli pohjalle ripotellaan
mantelilastuja. Kun pohja
kumotaan, mantelilastut
jää päällimmäiseksi."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Laskiaispullapiirakka
    Lissy: Onpas kaunis !!!!
  • Laskiaispullapiirakka
    sininen: Telma: Valiolla :).
  • Laskiaispullapiirakka
    Telma: Ihana pullakakku! Kenellä valmistajalla on kinuskituorejuustoa? Ei ole sattunut omaan silmään tuorejuustohyllyllä :)
  • Laskiaispullapiirakka
    Miukku: Onpa korea pullakakkunen. Kunpa osaisi itsekin tehdä pullataikinasta yhtä kaunista jälkeä. Taidokkaasti tehty.
  • Laktoositon karpalo-valkosuklaa
    Kinuskikissa: IirisL: tarkkaa säilyvyysaikaa en uskalla luvata, mutta suklaan voi hyvin myös pakastaa. Sillä tavoin ainakin säilyy kuukausia! :)

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-tammi-helmi-2017