Kategoria: Joulu,  Pikkuleivät,  Taikinat 06.12.2009   62 kommenttia

Piparkakkutaikina

piparitaikina

Joulunalusajassa riittää kivaa tekemistä ja odotettavaa lapsille ja lapsenmielisille ja yksi hauskuus on tietenkin joulupipareiden leipominen. Piparitaikinan tuoksun mukana tulvahtavat omatkin joulumuistot pintaan. Yhdessä isosiskon kanssa leivottiin ja koristeltiin piparit joka vuosi. Samalla saatiin keittiö aikamoiseen kaaokseen. Vuosi sitten leivoin ensimmäistä kertaa pipareita omien tyttärien kanssa ja tänä vuonna 3-vuotiaat jaksoivat jo keskittyä koristeluunkin innolla. Tästä taidonnäytteitä yllä olevassa kuvassa.

Meillä ei kotona ollut koskaan tapana tehdä taikinaa itse, joten minulle kaupan taikinalla tehdyt piparitkin ovat ”niitä oikeita”. Eron valmistaikinasta ja itse tehdystä taikinasta leivottujen pipareiden välillä toki maistaa. Tulin tähän tulokseen jo useita vuosia sitten, kun tutustuin anopin leipomiin pipareihin. Alla olevalla reseptillä hän siis leipoi pienten poikiensa kanssa joulupiparit jo vuosikymmeniä sitten ja reseptiä on jaeltu ahkerasti eteenpäin.

Kokeilin itse reseptiä tänä vuonna ja tulevina vuosina aion ottaa traditioksi valmistaa ainakin yhden taikinaerän itse. Toivon, että tämä resepti jatkaa matkaansa tulevaisuudessa myös tyttärieni jouluperinteissä.

Yhden taikinan voi jakaa kahteen osaan ja pakastaa toinen puolikas. Mahtuuhan joulunalusaikaan useammatkin piparitalkoot ja puolikkaastakin tulee kolme pellillistä pipareita.

piparitaikina_1

Taikinan koko: 1350 g

200 g huoneenlämpöistä margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia

200 astetta / 5 min

00aa

Paloittele huoneenlämpöinen margariini isoon kulhoon (jääkaappikylmää margariinia voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

piparitaikina_2

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

piparitaikina_3 piparitaikina_5
piparitaikina_6 piparitaikina_7

Lisää joukkoon munat.

piparitaikina_8_2

Yhdistä kuivat aineet keskenään.

piparitaikina_8

Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.

piparitaikina_9 piparitaikina_10

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

piparitaikina_11 piparitaikina_12

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle.

piparitaikina_13 piparitaikina_15

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).

piparitaikina_16

Jäähdytä ja koristele pikeerillä tai kaupan sokerikuorrutteella. Päälle voi ripotella nonparellia, strösseliä, sokerihelmiä tai koristerakeita.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

96 arvostelua, keskiarvo 3,98 tassua
Loading ... Loading ...