Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Paholaisen kakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Paholaisen kakku

30.7.2018

Tutustuin paholaisen kakkuun Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan mieheni kautta. En ole löytänyt tietoa, onko resepti tyypillinen Itä-Suomessa vai leivotaanko paholaisen kakkua muuallakin. Itselleni tämä oli aiemmin vain nimi, jonka olin kuullut jossain. Paholaisen kakku on perinteinen maustekakku, mutta mausteiden kirjo vaihtelee, joten tuskin kahta samanlaista ”paholaista” tulee kahvipöydässä vastaan.

Tätä reseptiä ei ollut aiemmin edes kirjoitettu ylös, sillä resepti tuli anopilta selkäytimestä. Jossain resepti on aikanaan kuitenkin julkaistu, koska ainekset mitattiin kahvikupeissa. Määrien ylös saaminen vaatikin minulta nopeutta, jotta sain muunnettua ne desilitroiksi ennen kulhoon päätymistä.

Tietääkö joku, mistä kakun erikoinen nimi on peräisin? Pistäkääpä kommenttia, onko teillä aiempaa kosketuspintaa tähän reseptiin ja missäpäin Suomea sitä tavataan leipoa.

Vinkki: Kuvan kakku on tehty puolet pienempänä annoksena Lotus-kahvikakkuvuokaan. Pienempi kakku paistuu noin 40 minuutissa. Kyseistä vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa. Voimakkaasti kuvioidun vuoan voitelu onnistuu parhaiten voisulalla pullasudilla levittäen.

Taikina:
200 g voita
4 pientä munaa
3 ¼ dl sokeria
1 ¾ dl kermaa
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
¾ tl suolaa


Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi (ei siis tarvitse vatkata kuohkeaksi). Lisää joukkoon voisula ja kerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan muutamassa erässä.

Voitele (ja tarvittaessa korppujauhota) rengasvuoka (tilavuus 1,75 litraa). Paista 190 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 16 henkilölle 13

Kategoriat

Helpot ja nopeatKahvikakutKlassikot

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(15)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (13)

Kinuskikissa7.1.2019 14:20

minneli: kiitti kommentista! Näköjään samalla nimellä kutsutaan hyvinkin erilaisia kuivakakkuja riippuen siitä, missäpäin Suomea ollaan. 🙂

minneli4.1.2019 23:14

Tätini Pohjanmaalla teki paholaisen kakkua ja itsekin taisin sitä hänen reseptillään tehdä joskus kouluikäisenä. Siinä ei ollut kaakaota, vaan kardemummaa. Kardemummasta en muuten välittänyt mutta paholaisen kakku oli hyvää.

Kaakaoversiosta tulee mieleen jenkkien Devil’s cake, joka kylläkin on suklaisempi.

Kinuskikissa4.12.2018 10:03

Outi 👍

Outi Tommiska1.12.2018 17:36

Nyt pitää kommentoida ettei meillä ole koskaan käytetty tuohon kaakaojauhetta. Mutta tuo kerma on meillä ohjeessa jotain hampanta esimerkiksi piimää.
Perheen lempikakku.

Kinuskikissa14.8.2018 12:42

Jantteli: minä uskon, että tuli todella hyvä kardemummakakkuna. Pullakakkua! 🙂 Kiitti kommentista!

Jantteli13.8.2018 16:57

Leivoin tätä viikonloppuna. Tosi hyvää oli! Kaneli oli kylläkin kaapista loppu ja hetken pähkäilin, korvaanko sen inkiväärillä vai kaardemummalla. No, kaardemumma vei voiton – maistui niinkin. Tätä teen toistekin!

Kinuskikissa9.8.2018 16:04

Näköjään paholaisen kakku ei olekaan niin itsestäänselvästi maustekakku, kuten johdannossa uumoilin. Myös Facebookiin ja Instagramiin tuli paljon kommentteja, joissa nimenomaan tähdennettiin, että kyseessä on kaakaojauheella maustettu tumma taikina. Paholainen viittaisikin siis tummuuteen vastapainoksi vaalealle enkelikakulle (josta en myöskään ole aiemmin kuullut). Erilaiset traditiot siis elävät tämän reseptin ympärillä!

Anne Leskinen5.8.2018 16:50

Ystäväni leipoi tätä jo iloisella ysärillä Kajaanissa, hyvää oli 🙂 Täytyy pistää kokeiltavien listalle 😁

Marita Lindqvist1.8.2018 16:50

Tämä on ollut lapsuuteni herkkua ja ohjetta olen varjellut muutoista toiseen.
Äitini joka on Pohjois-Karjalasta on ohjeen saanut omalta äidiltään, joten sitä on ainakin Outokummun suunnalla, tehty jo muutaman sukupolven ajan. Omassa ohjeessani kerma on korvattu maidolla ja kaneli aidolla kaakaojauheella. Pitääpä tehdä tämän ohjeen mukaan ja testata kumpi vie voiton.

Jantteli1.8.2018 09:44

Kainuussa lapsuudessani yksi kaverin äiti leipoi Paholaisen kakkua, joka maistui todella hyvältä, kun en ollut syönyt sitä koskaan aikaisemmin. Meillä kotona sitä ei leivottu, koska siihen tuli niin paljon sokeria 🙂

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Paholaisen kakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Paholaisen kakku

30.7.2018

Tutustuin paholaisen kakkuun Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan mieheni kautta. En ole löytänyt tietoa, onko resepti tyypillinen Itä-Suomessa vai leivotaanko paholaisen kakkua muuallakin. Itselleni tämä oli aiemmin vain nimi, jonka olin kuullut jossain. Paholaisen kakku on perinteinen maustekakku, mutta mausteiden kirjo vaihtelee, joten tuskin kahta samanlaista ”paholaista” tulee kahvipöydässä vastaan.

Tätä reseptiä ei ollut aiemmin edes kirjoitettu ylös, sillä resepti tuli anopilta selkäytimestä. Jossain resepti on aikanaan kuitenkin julkaistu, koska ainekset mitattiin kahvikupeissa. Määrien ylös saaminen vaatikin minulta nopeutta, jotta sain muunnettua ne desilitroiksi ennen kulhoon päätymistä.

Tietääkö joku, mistä kakun erikoinen nimi on peräisin? Pistäkääpä kommenttia, onko teillä aiempaa kosketuspintaa tähän reseptiin ja missäpäin Suomea sitä tavataan leipoa.

Vinkki: Kuvan kakku on tehty puolet pienempänä annoksena Lotus-kahvikakkuvuokaan. Pienempi kakku paistuu noin 40 minuutissa. Kyseistä vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa. Voimakkaasti kuvioidun vuoan voitelu onnistuu parhaiten voisulalla pullasudilla levittäen.

Taikina:
200 g voita
4 pientä munaa
3 ¼ dl sokeria
1 ¾ dl kermaa
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
¾ tl suolaa


Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi (ei siis tarvitse vatkata kuohkeaksi). Lisää joukkoon voisula ja kerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan muutamassa erässä.

Voitele (ja tarvittaessa korppujauhota) rengasvuoka (tilavuus 1,75 litraa). Paista 190 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 16 henkilölle 13

Kategoriat

Helpot ja nopeatKahvikakutKlassikot

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(15)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (13)

Kinuskikissa7.1.2019 14:20

minneli: kiitti kommentista! Näköjään samalla nimellä kutsutaan hyvinkin erilaisia kuivakakkuja riippuen siitä, missäpäin Suomea ollaan. 🙂

minneli4.1.2019 23:14

Tätini Pohjanmaalla teki paholaisen kakkua ja itsekin taisin sitä hänen reseptillään tehdä joskus kouluikäisenä. Siinä ei ollut kaakaota, vaan kardemummaa. Kardemummasta en muuten välittänyt mutta paholaisen kakku oli hyvää.

Kaakaoversiosta tulee mieleen jenkkien Devil’s cake, joka kylläkin on suklaisempi.

Kinuskikissa4.12.2018 10:03

Outi 👍

Outi Tommiska1.12.2018 17:36

Nyt pitää kommentoida ettei meillä ole koskaan käytetty tuohon kaakaojauhetta. Mutta tuo kerma on meillä ohjeessa jotain hampanta esimerkiksi piimää.
Perheen lempikakku.

Kinuskikissa14.8.2018 12:42

Jantteli: minä uskon, että tuli todella hyvä kardemummakakkuna. Pullakakkua! 🙂 Kiitti kommentista!

Jantteli13.8.2018 16:57

Leivoin tätä viikonloppuna. Tosi hyvää oli! Kaneli oli kylläkin kaapista loppu ja hetken pähkäilin, korvaanko sen inkiväärillä vai kaardemummalla. No, kaardemumma vei voiton – maistui niinkin. Tätä teen toistekin!

Kinuskikissa9.8.2018 16:04

Näköjään paholaisen kakku ei olekaan niin itsestäänselvästi maustekakku, kuten johdannossa uumoilin. Myös Facebookiin ja Instagramiin tuli paljon kommentteja, joissa nimenomaan tähdennettiin, että kyseessä on kaakaojauheella maustettu tumma taikina. Paholainen viittaisikin siis tummuuteen vastapainoksi vaalealle enkelikakulle (josta en myöskään ole aiemmin kuullut). Erilaiset traditiot siis elävät tämän reseptin ympärillä!

Anne Leskinen5.8.2018 16:50

Ystäväni leipoi tätä jo iloisella ysärillä Kajaanissa, hyvää oli 🙂 Täytyy pistää kokeiltavien listalle 😁

Marita Lindqvist1.8.2018 16:50

Tämä on ollut lapsuuteni herkkua ja ohjetta olen varjellut muutoista toiseen.
Äitini joka on Pohjois-Karjalasta on ohjeen saanut omalta äidiltään, joten sitä on ainakin Outokummun suunnalla, tehty jo muutaman sukupolven ajan. Omassa ohjeessani kerma on korvattu maidolla ja kaneli aidolla kaakaojauheella. Pitääpä tehdä tämän ohjeen mukaan ja testata kumpi vie voiton.

Jantteli1.8.2018 09:44

Kainuussa lapsuudessani yksi kaverin äiti leipoi Paholaisen kakkua, joka maistui todella hyvältä, kun en ollut syönyt sitä koskaan aikaisemmin. Meillä kotona sitä ei leivottu, koska siihen tuli niin paljon sokeria 🙂

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa