Taikina:
4 munaa
sokeria
perunajauhoja
70 g hasselpähkinäjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
Kostukkeen määrä: n. 2 dl
Voitele ja korppujauhota vuoka (∅ 24 cm). Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon.
Mittaa lasiin perunajauhoja puolet munien määrästä. Lisää pähkinä-, kaakao- ja leivinjauhe ja sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää munat kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä.
AnniO: jos kakkupohjan ei tarvitse olla gluteeniton, voit tehdä tavallisen sokerikakkupohjan ohjeella ja täydentää pähkinäjauheella (ehkä hieman kuitenkin vähentäisin jauhojen määrää). Jos täytyy olla gluteeniton, ksantaani voisi auttaa koossa pysymiseen. Täällä lisää asiaa ksantaanista: http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-psyllium-ja-ksantaani/. 4-5 munan pohja on sopiva peruskakkuun, hieman munien koosta riippuen.
mari-johanna
AnniO: älä suotta pahoittele, olet vain tiedonhaluinen 🙂 mutta koska nyt on kyseessä gluteeniton pohja enkä ole itsekään sitä koskaan tehnyt nyt loppui myös minun tietämykseni. Joten pidä sivua silmällä pistin viidakkorummun soimaan apukissojen ja kinuskikissan välillä,toivotaan että joku ehtii sinulle ajoissa vastaamaan. Mukavia juhlia toivotellen! 🙂
Kiitos nopeasta vastauksesta! Enää en ehdi kokeilla kun sunnuntaina on juhlat ja kakku pitäisi varmasti saada. Kaipa kinuskipähkinäkakun voi tehdä tavallisellekin sokerikakkupohjalle? Kuinka monen munan ohjeella saisin varmasti kolmen kerroksen kakun? Ihan uusia juttuja nämä täytekakut, pahoittelen urpouttani 🙂
mari-johanna
AnniO: Oletko huomannut Kinuskiemon vastauksen 24.6.14 missä hän neuvoo pistämään kakkupohjan kylmään,jopa pakkaseen.Näinollen vähän kohmeisena terävällä veitsellä saattaisi onnistua paremmin. Entä onko sinulla kokemusta psylliumin tai ksantaanin käytöstä olisiko niistä apua.Itse en tiedä,mutta gluteeniton ystäväni tukeutuu monesti niiden käyttöön koska aineet vaikuttavat kakun rakenteeseen suotuisasti. Kinuskikissa testaili näitä aineita juuri äskettäin,voit lukea tulokset
http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-psyllium-ja-ksantaani
Olisiko näistä sinulle mitään apua? 🙂 toivottavasti!
Pikaista apua kaipaisin! Harjoittelin jo kerran Kinuskikissan kinuskipähkinäkakun tekoa ja vaikka maku oli loistava, ulkonäkö kyllä oli surullinen 🙂 Ongelma oli siis pohjan leikkaammisessa, eli kuten muutkin ovat kuvanneet, höttöistä ja ohutta ja vaikeaa oli. Mitä jos pohjataikinan kokoa kasvattaisi yhdellä munalla ja samoissa suhteissa siis muutenkin, auttaisikohan se?
mirpati: juuri tänään mietin, mikä on näiden aineiden ero, kun purkkeja tavaamalla tämä ei aivan yksiselitteisesti käynyt ilmi. Kiitos siis tiedosta!
Heips! Tuosta psylliumin käytöstä gluteenittomassa leivonnassa.. Mielestäni sitä käytetään (ainakin minä olen käyttänyt) gluteenittomissa hiivataikinaleivonnaisissa sitkon saamiseksi .. Leivinjauheella kohotettavissa leivonnaisissa hyvä apuaine puolestaan on ksantaani, joka sekoitetaan leivinjauheen kanssa jauhoihin.. Toivottavasti näistä on apua.. 🙂
Kiitoksia vastauksestasi!
Kakku ei muutoinkaan minulla mennyt ihan kuin Strömsössä – mutta onneksi syötiin mökin hämärissä – niin ei sillä ulkonäöllä niin väliä ollutkaan 😉
Mielenkiinnolla odotetaan, että kuka kertoisi jotain Psylliumista.
SUSIEQ:
Kun kakkupohjan jauhoaineksina on perunajauhoja ja pähkinäjauhetta, kakun rakenteesta ei voi tulla yhtä kiinteä kuin tavallisia vehnäjauhoja käytettäessä. Rakenne on pehmeämpi ja murenevampi. Rakenteeltaan höttöisen kakun leikkaaminen osiin onnistuu paremmin kylmänä. Jääkaappikin voi olla hyvä paikka jäähdyttää kakku, mutta pakastin on vielä tehokkaampi, ja nopeampi. Kakku pakkaseen, kunnes se on vähän kohmeinen. Osiin, jopa kolmeen, leikkaaminen terävällä veitsellä onnistuu mielestäni ilman, että ”jäädään junan alle”! 😉
Jos Kinuskeilla on tietoa Psylliumin sitovasta ominaisuudesta, niin olisi kiva kuulla. Kiitos! 🙂
Pohja on ihanan makuista ja hienoa, että on jotain muutakin pohjaa gluteenittomille käytettävissä kuin perus sokeripohja perunajauhoilla.
Minulla myös ongelmia pohjan koossa pysymisessä – kolmeen osaan en mitenkään pystynyt leikkaamaan. Kahdessakin osassa oli vähän sellaisen junan alle jääneen kakun näköinen.
Onko jollain tietoa, että voisiko Psylliumia laittaa esim. tähän sitomaan kakkua? En ole sitä koskaan käyttänyt, mutta olen kuullut, että jotkut gluteenittomat käyttävät sitä.
Pullapiipari: ihanaa, että päätit liittyä Kinuskiksi! Ja aivan loistava sovellus tästä pohjasta. Ehkäpä rohkenet jossain vaiheessa perustaa oman Kinuskileipomonkin! Sitä kautta saisit omia reseptejä jakoon myös kaikkien muiden iloksi. 🙂
Tein tämän aiemmin kakkupohjana. Maku on aivan mahtava, mutta myöskään minulla ei kolmea kerrosta pystynyt leikkaamaan..Onneksi kakun paistopinnasta tuli kaunis ja sain kahdellakin kerroksella hienon kakun, hieman tomusokeri vain pintaan..Täytteeksi laitoin omppuhilloa ja kermavaahtoa, mikä toimi todella hyvin tän pohjan kanssa :)Kyllä työkaverit tykkäsi 🙂
Tänään kokeilin omaa synttärikakkuani varten toisella tavalla, kun en jaksanut/kerennyt odotella pohjan paistumista..kokeilin paistaa levypohjana eli kaadoin pellille leivinpaperin päälle ja paistoin 200asteessa n.8min. Onnistui hienosti ja pohja onkin tuolla jääkaapissa jo täytteiden välissä :)Paiston jälkeen siis kippasin sen sokeroidulle leivinpaperille kuin kääretorttupohjan..sitähän voisikin seuraavaksi kokeilla tällä ohjeella 😛
Vuosia olen käyttänyt näitä ohjeita onnistuen, mutta tänään vasta päätin liittyä kinuskiksi :)Kiitos tästäkin ohjeesta, Kinuskikissa! 🙂
ANZELIKA BASBOGA:
Oho, onpas iso vuoka sinulla! 😉 Ei taida tuo kakku ihan tavallisen kotikeittiön uuniin mahtuakaan paistumaan. 40 cm:n vuokaan tarvitset ohjeen aineksia 2,8-kertaisen määrän. Siis vajaa kolme kertaa enemmän.
Paistamisesta ei uskalla veikkailla tarkemmin, kun Kinuskikissan kokemus on pienemmistä kakuista/vuoista. Reseptin paisto-ohjeet voisit huomioida viitteellisinä ja esim. paistoaikaa on syytä testata kakkutikulla.
Moi! Minulla on kakkuvuoka halkaisija 40 cm ja korkeus 10 cm. Kysymys on miten muuntaan ohje, onko paistamisaste ja -aika sama?
t. Anzelika
Kiitos vastauksestasi. Tein kakkupohjan nyt mantelijauheesta, jatkan hasselpähkinäjauheen etsintää. Kakku kohosi uunissa hyvin mutta lässähti keskeltä aika nopeasti uunista pois ottamisen jälkeen. Keskeltä lättänän kakkupohjan leikkaaminen kolmeen osaan oli aika työlästä ja yhden levyn jouduin murtumisen takia kokoamaan palasista yhteen. Mutta eihän se makua haitannut 🙂
TELMA:
Kyllä Kinuskikissalla oli oletus, että hasselpähkinäjauhetta löytyisi tavallisten elintarvikekauppojen maustehyllystä niiden muiden ruskeiden maustepussien joukosta. Kinuskikissa asioi Citymarketissa ja S-marketissa. Niissä sitä kyllä on. Olisiko sitten ollut sinun kaupassasi tilapäisesti lopussa? Jos etsintä ei johda toivottuun tulokseen, niin mantelijauhe sopii korvaajaksi. 🙂
Ja vasta toisella kerralla prikulleen ohjeen mukaan! 😉
Heissan. Toivottavasti saan tähän vastauksen nopeasti, sillä ajattelin leipoa kakun itsenäisyyspäiväksi 🙂 Mistä löydän hasselpähkinäjauhetta? Minkä merkkistä olette käyttäneet ja mistä löytäneet? Kävin Citymarketin koko leivontahyllyn läpi ja löytyi hasselpähkinäROUHETTA, ei jauhetta. Löytyi kylläkin esim. mantelijauhetta. Todennäköisesti sein kävisi niinkö? Haluaisin kuitenkin ensimmäisellä kerralla tehdä ohjeen prikulleen oikein ja löytää sen hasselpähkinäjauheen 🙂
Moikka. Ensiksi kiitos mahtavasta sivustasi, makeat reseptit on kovassa käytössä 🙂 Tähän aiheeseen liittymätön. Olen ajatellut valmistaa valmistujaisiini ns.herkkuvartaan, johon tulisi hedelmiä, marjoja ja suklaakakkua. Olen käynyt useat suklaareseptisi läpi ja lukenut mahdollisten reseptien kommentit. Monista käy ilmi, ettei välttämättä ole tarpeeksi tömäkkä rakenne. Meinaan, kun kakkuneliöpala pitäisi laittaa tikkuun. Ettei sitten murenisi. Osaatko konsultoida, mikä suklaaresepteistäsi olisi tähän tarkoitukseen paras? Ehdin jo päätyä browniespohjaan, mutta joku sanoi senkin olevan murenevaista.. Kiitos valtavasti jos maltat ja osaat vastata 🙂 /Henna
Mrs Baker: joo, voit käyttää muitakin pähkinäisiä jauhoja. Vinkiksi muuten, että ihan tavallisetkin sokerikakkupohjat saa gluteenittomiksi vaihtamalla vehnäjauhot perunajauhoihin.
Hei, hienoa! Gluteeniton kakkupohja. Pahkinainen kakku taytyy vissiin leipoa pian. Hasselpahkinajauheen sijaan voi varmaan kayttaa mita tahansa muita pahkinajauhoja, luulisin. Mutta hasselpahkinat ovat kylla ihan parhaita!