15.10.2013
Voitele ja korppujauhota vuoka (∅ 24 cm).
Ota esille kaksi samanlaista juomalasia. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon.
Mittaa lasiin perunajauhoja puolet munien määrästä. Lisää pähkinä-, kaakao- ja leivinjauhe ja sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää munat kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.
Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia. Varmista kypsyys kakkutikulla. Kumoa ja jäähdytä.
AnniO: älä suotta pahoittele, olet vain tiedonhaluinen 🙂 mutta koska nyt on kyseessä gluteeniton pohja enkä ole itsekään sitä koskaan tehnyt nyt loppui myös minun tietämykseni. Joten pidä sivua silmällä pistin viidakkorummun soimaan apukissojen ja kinuskikissan välillä,toivotaan että joku ehtii sinulle ajoissa vastaamaan. Mukavia juhlia toivotellen! 🙂
Kiitos nopeasta vastauksesta! Enää en ehdi kokeilla kun sunnuntaina on juhlat ja kakku pitäisi varmasti saada. Kaipa kinuskipähkinäkakun voi tehdä tavallisellekin sokerikakkupohjalle? Kuinka monen munan ohjeella saisin varmasti kolmen kerroksen kakun? Ihan uusia juttuja nämä täytekakut, pahoittelen urpouttani 🙂
AnniO: Oletko huomannut Kinuskiemon vastauksen 24.6.14 missä hän neuvoo pistämään kakkupohjan kylmään,jopa pakkaseen.Näinollen vähän kohmeisena terävällä veitsellä saattaisi onnistua paremmin. Entä onko sinulla kokemusta psylliumin tai ksantaanin käytöstä olisiko niistä apua.Itse en tiedä,mutta gluteeniton ystäväni tukeutuu monesti niiden käyttöön koska aineet vaikuttavat kakun rakenteeseen suotuisasti. Kinuskikissa testaili näitä aineita juuri äskettäin,voit lukea tulokset
http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-psyllium-ja-ksantaani
Olisiko näistä sinulle mitään apua? 🙂 toivottavasti!
Pikaista apua kaipaisin! Harjoittelin jo kerran Kinuskikissan kinuskipähkinäkakun tekoa ja vaikka maku oli loistava, ulkonäkö kyllä oli surullinen 🙂 Ongelma oli siis pohjan leikkaammisessa, eli kuten muutkin ovat kuvanneet, höttöistä ja ohutta ja vaikeaa oli. Mitä jos pohjataikinan kokoa kasvattaisi yhdellä munalla ja samoissa suhteissa siis muutenkin, auttaisikohan se?
mirpati: juuri tänään mietin, mikä on näiden aineiden ero, kun purkkeja tavaamalla tämä ei aivan yksiselitteisesti käynyt ilmi. Kiitos siis tiedosta!
Heips! Tuosta psylliumin käytöstä gluteenittomassa leivonnassa.. Mielestäni sitä käytetään (ainakin minä olen käyttänyt) gluteenittomissa hiivataikinaleivonnaisissa sitkon saamiseksi .. Leivinjauheella kohotettavissa leivonnaisissa hyvä apuaine puolestaan on ksantaani, joka sekoitetaan leivinjauheen kanssa jauhoihin.. Toivottavasti näistä on apua.. 🙂
Kiitoksia vastauksestasi!
Kakku ei muutoinkaan minulla mennyt ihan kuin Strömsössä – mutta onneksi syötiin mökin hämärissä – niin ei sillä ulkonäöllä niin väliä ollutkaan 😉
Mielenkiinnolla odotetaan, että kuka kertoisi jotain Psylliumista.
SUSIEQ:
Kun kakkupohjan jauhoaineksina on perunajauhoja ja pähkinäjauhetta, kakun rakenteesta ei voi tulla yhtä kiinteä kuin tavallisia vehnäjauhoja käytettäessä. Rakenne on pehmeämpi ja murenevampi. Rakenteeltaan höttöisen kakun leikkaaminen osiin onnistuu paremmin kylmänä. Jääkaappikin voi olla hyvä paikka jäähdyttää kakku, mutta pakastin on vielä tehokkaampi, ja nopeampi. Kakku pakkaseen, kunnes se on vähän kohmeinen. Osiin, jopa kolmeen, leikkaaminen terävällä veitsellä onnistuu mielestäni ilman, että ”jäädään junan alle”! 😉
Jos Kinuskeilla on tietoa Psylliumin sitovasta ominaisuudesta, niin olisi kiva kuulla. Kiitos! 🙂
Pohja on ihanan makuista ja hienoa, että on jotain muutakin pohjaa gluteenittomille käytettävissä kuin perus sokeripohja perunajauhoilla.
Minulla myös ongelmia pohjan koossa pysymisessä – kolmeen osaan en mitenkään pystynyt leikkaamaan. Kahdessakin osassa oli vähän sellaisen junan alle jääneen kakun näköinen.
Onko jollain tietoa, että voisiko Psylliumia laittaa esim. tähän sitomaan kakkua? En ole sitä koskaan käyttänyt, mutta olen kuullut, että jotkut gluteenittomat käyttävät sitä.
Ei galleriakuvia.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
AnniO: jos kakkupohjan ei tarvitse olla gluteeniton, voit tehdä tavallisen sokerikakkupohjan ohjeella ja täydentää pähkinäjauheella (ehkä hieman kuitenkin vähentäisin jauhojen määrää). Jos täytyy olla gluteeniton, ksantaani voisi auttaa koossa pysymiseen. Täällä lisää asiaa ksantaanista: http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-psyllium-ja-ksantaani/. 4-5 munan pohja on sopiva peruskakkuun, hieman munien koosta riippuen.