3.9.2010
POHJA. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan.
Levitä jauhotetuin sormin voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm tai 20 x 27 cm) pohjalle ja reunoille.
TÄYTE. Mittaa maito kulhoon ja lisää vispilällä sekoittaen vaniljakastikejauhe. Anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa.
Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Levitä täyte pohjan päälle.
Kuori omenat ja poista omenankodat.
Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot limittäin täytteen päälle.
Valuta omenoiden päälle siirappia.
Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suoja pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.
Oli mascarponea lähes täysi purkki, ja mietin pari päivää jo, mihin sen kätevästi käyttäisin. Ja kätevä emäntä tuli etsimään sopivaa resähtiä täältä kätevän Kissan aarteistosta 🙂
Löytyi justiin sopiva resähti tähänkin pulmaan! Kaikki aineet löytyivät kotoa, ja mascarponea ”jatkoin” laittamalla kermaviilipurkin lopun ja tilkan kuohukermaa ja hyvä täyteseos tuli. Omenoiden pinnalle kanelia hiukan ja vaaleaa siirappia jokunen noro. Uunista tulvii polvia vavisuttava tuoksu, josta mummun pikkupiikan kanssa nautitaan 🙂
Lisäys: Maistelu aloitettu, ja pikkupiikasta vaariin maistuu hyvälle ja pehmeälle. Liikaa makeutta ei ole, se on plussaa 🙂
AnneMP: mitä jos kokeilisi kanelikreemiä vaniljakreemin sijaan? Piparkakkumaustetta voi lisätä vielä halutessaan. Tai sitten muuten sama, mutta maustaa täytteen piparkakkumausteella. Kiva kyllä kuulla, että tämä resepti on palvellut monilla eri täytteillä. Kuten kuvastasi näemme!
Olen ihastunut tähän peruspohjaan ja täytteeseen – omenoita olen vaihtanut raparperiin, mustikkaan ja puolukkaan. Kaikki toimii. Olisko tähän ajatusta joulun mauista?
Kirsi: kuulostaa tosi hyviltä muunnoksilta, hienosti sovellettu! 🙂
Tein piirakan raparperista ja vähän muunnellen. Lisäsin pohjaan hivenen leivinjauhetta, jotta tulee varmasti pehmeää. Laitoin pohjan päälle suoraan pienet raparperikuutiot ja niiden päälle siirappia. Päälle kaadoin tuon vaniljasoossin. Muokkasin sitä laittamalla vaniljakastikkeen sekaan rahkapurkillisen ja yhden kananmunan. Tuli todella hyvää, kuin kakkua. Jatkossa voisin kokeilla ripotella raparpereille hieman kardemummaa.
Pirita: koska peltien koossa on suurtakin vaihtelua, aloita mittaamalla pellin pinta-ala. Vertaa moninkokertainen se on tämän vuoan pinta-alaan nähden (mitat ilmoitettu reseptissä). Näin saat selville, paljonko aineksia tulee kasvattaa. Huomaathan sivun reunasta löytyvän Kinuskikissan tärpit -linkkilistan. Siellä on vuokien muunnostaulukko, josta löydät lisäapua reseptien muokkaamiseen erikokoisiin vuokiin.
Monikohan kertaisena ohje pitäisi tehdä kun tarvisi tehdä koko uunipellillinen?
Tämä ohje toimii myös raparperista, naminam!
Mauskis: Kiinnostava ajatus! :-)Jos kokeilet raparperin kanssa, niin kiva kuulla tuloksesta. Jos vielä haluat filmata piirakan, niin tallenna kuva tämän sivun kautta. Silloin kuva jää tämän sivun galleriaan (ja tulee samalla myös etusivun galleriaan).
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
pellavapaita: olipas siellä kätevyyttä kerrakseen, kun löysit näin passelisti omiin tarpeisiin sopivan reseptin. Hyvät aineet kasassa, noista ei voi tulla muuta kuin suussa sulavaa herkkua!