
Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
Täyte:
1 ½ dl maitoa
1 ps (n. 63 g) vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)
250 g mascarponejuustoa
400 g omenoita
1 ½ rkl siirappia
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä jauhotetuin sormin voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm tai 20 x 27 cm) pohjalle ja reunoille.
Mittaa maito kulhoon ja lisää vispilällä sekoittaen vaniljakastikejauhe. Anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa. Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Levitä täyte pohjan päälle.
Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot limittäin täytteen päälle.
Valuta omenoiden päälle siirappia.
Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suoja pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.
Kirsi: kuulostaa tosi hyviltä muunnoksilta, hienosti sovellettu! 🙂
Tein piirakan raparperista ja vähän muunnellen. Lisäsin pohjaan hivenen leivinjauhetta, jotta tulee varmasti pehmeää. Laitoin pohjan päälle suoraan pienet raparperikuutiot ja niiden päälle siirappia. Päälle kaadoin tuon vaniljasoossin. Muokkasin sitä laittamalla vaniljakastikkeen sekaan rahkapurkillisen ja yhden kananmunan. Tuli todella hyvää, kuin kakkua. Jatkossa voisin kokeilla ripotella raparpereille hieman kardemummaa.
Pirita: koska peltien koossa on suurtakin vaihtelua, aloita mittaamalla pellin pinta-ala. Vertaa moninkokertainen se on tämän vuoan pinta-alaan nähden (mitat ilmoitettu reseptissä). Näin saat selville, paljonko aineksia tulee kasvattaa. Huomaathan sivun reunasta löytyvän Kinuskikissan tärpit -linkkilistan. Siellä on vuokien muunnostaulukko, josta löydät lisäapua reseptien muokkaamiseen erikokoisiin vuokiin.
Monikohan kertaisena ohje pitäisi tehdä kun tarvisi tehdä koko uunipellillinen?
Tämä ohje toimii myös raparperista, naminam!
Mauskis: Kiinnostava ajatus! :-)Jos kokeilet raparperin kanssa, niin kiva kuulla tuloksesta. Jos vielä haluat filmata piirakan, niin tallenna kuva tämän sivun kautta. Silloin kuva jää tämän sivun galleriaan (ja tulee samalla myös etusivun galleriaan).
Taidanpa kokeilla vaihtaa nuo omenat raparpereiksi,voisi olla hyvää😋
Riicca87: Kananmunan voisit korvata desilitralla hedelmäsosetta, vaikkapa vauvojen sosepurkeista. Omenasose sopisi makunsa puolesta omenapiirakkaan hyvin, mutta myös esim. banaani.
Onnistuukohan tämä tehdä ilman kananmunaa? Tarvitseeko jotain kananmunan korvikkeeksi?
ssuo: monesti palaminen voi johtua myös siitä, että uunin ylävastukset käyvät liian kuumina. Esim. edellisen asuntoni uuni kärtsäsi pinnan jo parinkymmenen minuutin jälkeen, jolloin pinta piti aina suojata foliolla. Paistoajoissa ja -lämpötiloissa on valitettavasti vaikeaa antaa sellaisia ohjeita, jotka pätisivät aina ja kaikkialla.
SSUO:
Reseptien paistoaika on aina viitteellinen, koska uunien paistoteho vaihtelee. Kannattaa laittaa kello soimaan 5-10 ennen ohjeajan päättymistä ja tarkistaa tilanne. Ja ainakin kakkujen kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla. Pinnan liian nopeaan ruskistumiseen auttaa leivinpapeilla/alumiinifoliolla suojaaminen.
Hyvä piirakka, paitsi paistoaika 45 min liian pitkä, paloi reunoilta.
ssuo: riittää ihan tavallinen piirakkavuoka, jonka halkasija on n. 24 cm.
Minkä kokoiseen vuokaan piirakka on paras leipoa ? Käykö pyöreä piirakkavuoka läpimitta 28 cm ?
tuppurainen:oman kokemuksen perusteella hapokkaita omenoita, kun täytteessä on makeutta. Granny Smithiä olen laittanut kun olen tätä piirakkaa tehnyt – muutamankin kerran. Nam-piirakka tulee! 🙂
Hei! Ajattelin leipoa tätä piirakkaa ensimmäistä kertaa ensi viikonlopun kutsuille. Millaisia omenoita olette tässä piirakassa käyttäneet? Leipomuksista tuppaa tulemaan mun suuhun usein liian makeita ja siksi mietin, ovatko Granny Smith -omenat hapokkuutensa vuoksi hyviä taittamaan piiraan makeutta vai kannattaisiko käyttää muita omenoita?
Jos mielessäni on kokeilla jotain tiettyä, tulen aina ensimmäisenä etsimään sopivaa ohjetta sinun sivuiltasi Kinuskikissa 🙂 Nyt kokeilin tätä omenapiirakkaa ja ehdottomasti teen uudestaankin… Aivan mielettömän hyvää <3 Keräsi hurmioituneita kommentteja eräältä ulkomaalaiselta mieheltäkin, silmät ummessa söi ja totesi "how can you make something like this, this is sooooo good". En viitsinyt lumousta särkeä ja kertoa erään Kinuskikissan olevan ohjeen takana 😀 Sen verran ohjetta muokkasin, että pilkoin omenat kuutioiksi ja laitoin niitä ehkä vähän enemmän kuin ohjeessa. Lisäksi lisäsin hieman kookoshiutaleita ja ripottelin päälle fariinisokeri/kaurahiutale/margariini-murua… Niin ja siirapin jätin pois kun sitä ei sattunut olemaan. Kiitos hyvästä ohjeesta!
BAKERGIRL:
Voit korvata tuorejuustolla. Mascarpone on kermaisempaa juustoa. Halutessasi voisit lorauttaa täytteeseen myös tilkan kermaa, niin melkein tulisi macarponea. 🙂
Voiko mascarpone juuston korvata tuorejuustolla, kun piirakka näyttää niin hyvältä, mutta kotona on väärää juustoa?
Menni
Tuli todella pehmeä ja hyvä piirakka, ihanan erilainen ohje! Laitoin vaniljatäytteeseen hiukan vaniljasokeria ja aavistuksen maitoa täytettä notkistamaan. Omenat leikkasin edellisten kommentoijien tapaan kuutioiksi, ja tein päälle vielä kaurahiutale-fariinisokeri-voi-siirappiseoksen, joka täydensi piirakkaa oivasti. Kiitos ohjeesta, tätä täytyy tehdä toistekin!
TELMA & muut JAUHOPEUKALOT:
Näköjään Kinuskikissa on unohtanut mainita ”jauhotetut kädet”. (Lähetetään yhdessä muistutus Kissalle!)Tämän tapainen löysäksi jäävä pohjataikina kannattaa levittää vuokaan jauhotetuin sormin tai jauhotetulla lastalla.
Taikinan voi myös kipata pellille/vuokaan useaksi pikku keoksi, jotka levitetään jauhotetulla lastalla (vähän väliä jauhoihin kastaen) yhtenäiseksi pohjaksi. Näin pohjataikinan saa halutessaan levitettyä sormin koskematta! Ja näin taikinasta tulee myös rakenteeltaan mehevä ja pehmeä. Kun sitä ei (juuri voikaan) painella tiiviisti pohjaan kiinni.
Tämä pohja on kuin tehty ”jauhopeukaloille”. 😉
Helppo ja nopeatekoinen omenapiirakka. Varmaankin ensimmäinen omppuleivonnainen, johon ei kuulunut enkä myöskään laittanut kanelia ja silti maku oli aivan erinomainen 🙂 Lueskelin aiempia kommentteja ennen piirakan tekoa ja hyvä niin. Itse taikina meinasi tarttua käsiin kiinni kun levitin sitä vuokaan, onneksi en ollut näköjään asian kanssa yksin. Laitoin käsiin vähän jauhoja ja hyvin onnistui! Pilkoin omenat kuutioiksi ja kuten aiemmassa kommentissa todettiin, omenakuutiot upposivat mukavasti vaniljamascarpone-täytteeseen. Ihanan erilainen omenapiirakka 🙂
Kiitos palautteestasi ral124! Tosi kiva, että olet löytänyt tapoja muunnella reseptiä ja viedä sitä eteenpäin. 🙂
Ihania kommentteja myös aiemmin tullut, iso kiitos niistäkin!
ihanaa piirakkaa, meinas viedä kielen mennessään. 3 jo tehtynä ekan tein ihan ohjeen mukaan seuraavaan laitoinkin nektariineja omenan tilalle ja nyt kolmanteen laitoin täytteen sekaan kardemummaa, tuli tosi hyvää. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista
Olipa hyvä ja muhevan makuinen piirakka!Täydet pisteet annoin 🙂
Parasta piirakkaa mitä ikinä olen syönyt/tehnyt! Kaveri tarjosi tannoin pippaloissa tätä ja silmät kiiluen kärtin reseptiä kunnes sain. Toimii myös tavallisella tuorejuustolla jos mascarponea ei ole saatavilla. Mutta kyllä tuo mascarpone antaa tähän ihan oman ihanan makunsa :)!
Taas kerran tämän reseptin kimppuun. Pakastimesta löytyy enää omia puolukoita joten käytänpä niitä. Lopuksi ajattelin tehdä vielä muruseoksen voista, ruokosokerista ja kaura-ruishiutaleista ja laittaa päälle. Sitten hiihtämään 😉
Bernet: suhteuta kreemijauheen määrä ohjeessa olevaan maitoon. En ole itse kreemijauhetta tässä tarkoituksessa käyttänyt, mutta löytyisikö googlaamalla tai paketin kyljestä tietoa, miten kreemi tehdään? Eli jos kreemiin tulee 1 dl nestettä ja ½ dl kreemijauhetta, niin tässä tapauksessa laittaisit 1 ½ dl maitoa ja 3/4 dl jauhetta.
En löytänyt aiemmista kommenteista tietoa siihen, että jos tuon vaniljakastikejauheen vaihtaisi vaniljakreemijauheeseen (tämä kommenttien mukaan siis mahdollista), niin paljonko tuota kreemijauhetta laitetaan? Kun ei ole tietoa tuosta Blå Bandin jauhepussin koosta, niin ei osaa yhtään määrää arvioida. Tuo maidon määrä , 1 1/2 dl, pysyy kai samana?
KULTA:
Kiitti vinkistä. Kun suosituksena on kaksi kymppiä: 10v ja 10+, niin takuulla menee kokeiluun Kinuskikissan keittiössä! 🙂
—
KIITOS myös myös teille muille Kinuskeille lumoavista kommenteista! 🙂
Tämä on myös minun lempi omppupiirakka. Olen käyttänyt tuota pohjaa ja täytettä myös Vadelmien ja mustikoiden kanssa. Suosittelen kokeilemaan. Myös sinua Kinuskikissa. 10v poikani ei tykkää mistään kakuista eikä piirakoista mutta tämä resepi pakastevadelmilla uppoaa kuin kivi järveen. 10+
Tämä on ehdottomasti parasta omenapiirakkaa jota olen syönyt. Ja kun ystäväni kysyvät hyvää omppupiirakan ohjetta, annan heille aina tämän. Ja hyvää palautetta jokaiselta tullut.
Taivaallisen hyvää piirakkaa.Ihanan erilainen versio perinteisen omenapiirakan rinnalle.Minulla iski myös piheys tuon mascarponejuuston suhteen, kun tein kokonaisen pellillisen.:)Laitoin siis puolet maustamatonta tuorejuustoa ja hyvin toimi.Alkoi muhimaan mielessäni tästä heti sellainen paistetun juustokakun tyyppinen herkku.Mitäpä luulet, toimisiko sellaisena tämä ohje?Jos laittaisi hieman paksumman kerroksen tuota täytettä ja sitte omenat päälle.Mitenkähän paisto-aika olisi sellaisessa versiossa?
Tällä lumoan huomena työkaverit 🙂 Kiitos reseptistä! Tein yhden piirakan myös kotiin, mutta aiihen käytin tuorejuustoa, koska piheys iski ;D
Tein tätä viime viikolla vieraille ja kehuja sai 🙂
Olen tehnyt piirakkaa jo monta kertaa! Viimeisin versio oli paras; leikkasin edellisenä iltana omenat valmiiksi viipaleiksi ja laitoin kylmään veteen jääkaappiin säästääkseni aikaa seuraavana päivänä.
Aamulla olivat suojauksesta huolimatta tummuneet ja sen peittämiseksi kuution omenat pienksi. Piirakasta tuli todella mehevä ja pehmeä! Omenat upposivat vähän enemmän täytteeseen ja piirakasta tuli huippu.
Minulla pohjasta tuli aika kova ja kuiva, reunoilta meinaan. Paistoinko liian kauan vai kuuluuko sen edes olla pehmeä? Mutta tuo vanilja-mascarpone täyte oli todella hyvää!
Ei herkullisempaa omenapiirakkaa ole. Onnistui hienosti ja on ehdottomasti omenapiirakoiden listaykkönen. Vielä tarjottuna pehmeän vaniljajäätelön kera – oi miten ihana. Omenien päälle ripautin ennen siirappia kevyesti kanelia. Minusta sopi hyvin mukaan. Kiitos – tätä tullaan jatkossakin leipomaan. Kun kerran tätä leivot – leivot myös toisen kerran. Suosittelen. ♥
Kerrassaan mahtava resepti! Piirakasta tuli niin suussa sulava, että meinasi loppua ihan kesken. Suosittelen lämpimästi:)
Ihan ekaa kertaa olen kommentoimassa, vaikka näitä sivuja olen tahkonut jo ”vuosia” läpi.
Syy miksi mä tulin kommentoimaan niin on se, että haluan jakaa oman version tästä kyseisestä omenapiirakasta. Mä olen tehnyt monta kertaa tätä ihan tällä Kinuskikissan ohjeella ja maukasta on tullut. Eilen jouduin (valitettavasti) säveltää oman version täytteestä kun tuota mascarponejuustoa tai ylipäätään mitään maustamatonta tuorejuustoa ei löytynyt kaapista. Kiire kun oli saada herkku uuniin niin hätäpäissäni laitoinkin vaniljakiisselin sekaan maustetun rahkan, sitruunan makuisen. Tuli aika ökkötökköä joten lorautin kuohukermaa n puoli desiänotkistamaan täytettä.
Tuli todella maukasta, sanoisinko että vielä vähän maukkaampaa mitä tuolla tuorejuustolla vaikka alkuperäinenkin on todella hyvää. Kehoitan silti kokeilemaan.
Kiitos ihanista sivuista. Monen monta reseptiä on kokeiltu ja hyviksi havaittu. 🙂
Tein tätä piirakkaa kaksinkertaisen annoksen, jolloin sain pellillisen piirakkaa rippijuhliin. Piirakka oli helppo leikata annospaloiksi ja mitä parasta tosi hyvää. Kiitos hyvästä ohjeesta! Suosittelen muillekin 🙂
Kokeilin tänään ja oli kyllä tosi hyvää niin kuin arvelinkin. Kriittinen kotiraatikin kehui 🙂 Mielestäni pohjataikina ei ollut mitenkään löysää eikä täyte kökköä mutta lienevät nekin makuasioita… Tulevilla synttärijuhlilla vieraatkin pääsevät maistamaan tätä herkkua.
Kiitos ehdottomasta suosikkiblogista!
Ihana piirakka ja monta kertaa jo tehty. Kokeilin piirakkaa mascarponella, philadelphialla ja violalla. Paras on ehdottomasti mascarpone, mutta valitettavasti sitä ei kaikista kyläkaupoista saa!
Tätä oli pakko kokeilla kun näytti jo kuvassa niin herkulliselta!
Ja sitä se myös oli,menee kyl meikäläisen omppupiirakkaohjeiden listaykköseks heti! 🙂
kiitosta muutenkin monipuolisista sivuistasi ja ammattitaitoisista ohjeista ja uudistus kuulostaa hyvältä ja lupaavalta jutulta! 🙂
Kerran tätä olen kokeillut ja appivanhemmat kyllä tykkäsivät! 🙂
Tänäänkin aion sitä tehdä kun ystävä tulee lasten kera kyläilemään. Mascarponen tosin joudun korvaamaan Philadelphialla kun ei lähikaupasta löytynyt muuta. Joku oli kyllä samalla korvaavalla tuotteella kokeillut ja oli hyvää tullut joten eiköhän omastakin tule 😉
Kiitos ihanista resepteistä, tämä just uunissa paistumassa, vaikuttaa ainaki tosi ihanalta.. (: Monet piirakat ja kakut on tullu tehtyä ohjeitasi käyttäen.
Tätä olen käynyt monen monta kertaa ihastelemassa. Näyttää niin herkulta että on pakko kokeilla, omenapiirakat kun muutenkin ovat suosikkejani…
Yksi kysymys kuitenkin, haluan tehdä uunipellillisen, onnistuuko siinä, leivinpaperi alle vain, tuplaanko ainekset?
Tein piirakan ja se vei melkein kielen mennessään, mutta sovelsin vähän ohjetta… tein vaniljakastikkeen ensin ohjeen mukaan, mutta se oli niin paksua tatinaa, että lisäsin maitoa sen verran kun Blå band- pakkauksen ohjeessa oli. Vähensin sitten mascarponen määrää, kun se on niin rasvaista. Ja vielä lisäsin (mielestäni liian löysään ) taikinaan desin kauraryyniä ja puol desiä leseitä.
Vielä tiedoksi leipureille, että voit käyttää vaniljakreemijauhetta (Milletti 200g pusseissa, tai Sallinen 500g purkki) , maukasta ja paistonkestävää!