Kesäomenat ovat jo kypsyneet ja on ensimmäisen omenapiirakan aika! Suuren suosion saavuttanut punaherukka-ansa sai nyt omenatäytteen. Piirakasta tulee korkea, lähes kakkumainen. Kakkumaisuutta lisää, jos ansan paistaa kakkuvuoassa ja siirtää erilliselle lautaselle tarjolle asetettaessa. Jos haluat tehdä matalamman ”peruspiirakan”, käytä halkasijaltaan isompaa piirakkavuokaa ja lyhennä paistoaikaa.
Omenapiirakka
Pohja:
225 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper fin mix)
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
Omenatäyte:
550 g omenoita (n. 5 omenaa)
3 tl sokeria
1 ½ tl kanelia
Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 prk (á 200 g) maustettua rahkaa appelsiini (tai vanilja)
2 valkuaista
Pinnalle:
kolmasosa pohjataikinasta
kardemummaa
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset, säästä valkuaiset täytteeseen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä.
Voitele korkeareunainen piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Jos käytät kakkuvuokaa, vuoraa se leivinpaperilla. Levitä noin 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja 4 cm:n verran reunoille.
Poista omenoista omenankodat. Ohutkuorisia omenoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet vuokaan kolmeen päällekkäiseen kerrokseen. Ripottele jokaiseen kerrokseen sokeria ja kanelia (1 tl sokeria ja ½ tl kanelia kerrosta kohden).
Yhdistä sokeri ja perunajauhot keskenään. Sekoita kaikki rahkatäytteen ainekset sähkövatkaimella sekaisin. Lusikoi rahkatäyte omenoiden päälle. Murenna jäljelle jäänyt kolmasosa pohjataikinasta piirakan pinnalle. Ripottele päälle hieman kardemummaa.
Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoan alle alumiinifolio, jotta vuoan raoista tihkuva rasva ei sotke uunia.
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Huomioi, että paistoaikaan vaikuttaa uunin teho ja vuoan materiaali. Suojaa pinta alumiinifoliolla, kun se on saanut hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, jotta se pysyy leikattaessa paremmin kasassa.
maris
Sokerisormikas: hyvin voit tehdä jo edellisenä päivänä. Itse tykkään, että kaikki tämäntyyliset ”ansapiirakat” ovat parhaimmillaan, kun saavat levätä jääkaapissa seuraavaan päivään tai vaikkapa pidempäänkin.
Meneekö piirakka millaiseksi jääkaapissa? Voisiko tehdä esimerkiksi edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi vai onko parempaa sinä päivänä leivottuna?
mari-johanna: onpa mukavaa, että uuden kodin piha tuottaa satoa syksyisiin herkutteluihin! Kiitos palautteesta – kiva, että jäit ansaan! 🙂
mari-johanna
Kyllä oli juhlaa eilen! 🙂
Moni tietääkin että meidän perhe muutti talven kylminä päivinä, ja nyt eilen kun tuli ystävä kylään, tein hänelle omena-ansan oman pihan omenoista! Kyllä tosiaan tuntui taivaalliselle, ettei tarvinnut kaupasta omenoita kantaa.
Ja piirakka puolestaan oli nimensä veroinen, tähän ihanaan ansaan jäi suorastaan koukkuun! 🙂
Tein piirakan irtopohjavuoassa ja pari tuntia uunista oton jälkeen jäähtyneenä piirakka leikkautui kauniisti ja pysyi kasassa hienosti! 🙂
tammitytto: tosi ihanaa kuulla, että kaikki onnistui nappiin. Kuutioidea on myös hyvä! Näin sokeri ja kaneli jakautuvat tasaisesti ja täytteestä tulee ehkä vähän hillokemainen.
tammitytto
Tein tämän piirakan viikon loppuna. Tuli aivan ihanaa. Tein piirakan irtopohja vuokaan korkella reunalla. Tämä antoi ihan oman fiiliksen piirakalle.
Pohja kypsyi hyvin ja ei murtunut leikatessa.
Pohjan maku oli todella hyvän makuinen.
Seuraavan kerran kun teen niin muunnan omenatäytteen seuraavasti.
Teen omenoista kuutioita ja lisään sokerin ja kanelin koko satsiin. Sitten laitan omenat kunten ohjeessa.
nalamuru
Nakertaja: kinuskikissalta löytyy raparperiansaresepti täältä http://www.kinuskikissa.fi/raparperiansa/?hakusivu=1
Hei,
Miten arvelisit onnistuvan raparperista? Kuinka paljon kannattaisi laittaa raparperia, entä pitäisikö sokeria ripotella pinnalle enemmän…?
Katja: kyllä sen pitäisi hyvin onnistua. Ainakin mustikkaseepra onnistui niin hyvin munattomana eli miksei tämäkin. Tässä veikkaukseni: pohjaan laittaisin ½ dl hedelmäsosetta keltuaisten tilalle ja täytteen valkuaiset korvaisin ½ dl:lla perunajauhoja. Tulethan kertomaan, miten se onnistui? 🙂
Hei, Voisikohan tämän tehdä ilman kananmunaa?
Kiitos vastauksistanne nl ja m-j😊
nalamuru
Sokeriruusu: Kyllä minulla ainakin hyvin pysyi kasassa reunojen poiston jälkeen ja leikatessakin pysyivät palat hyvin koossa kun olin antanut piirakan jäähtyä tunnin. Tänään maistelin piirakkaa niin osuu kyllä minun maku hermooni paremmin näin yön yli jääkaapissa levänneenä.
mari-johanna
Sokeriruusu: Voisin veikata, että kasassa pysyy. 🙂 Käypä katsomassa galleriassa Nalamuru ehti jo leipoa ansa omenoista ja teki sen näyttävästi tähden malliseen vuokaan. Ja vaikka siis vuoka on jo poistettu ympäriltä niin omena tähti on hienosti kasassa. Jos toivottavasti olet Nalamuru tänään kuulolla, niin tule kertomaan tarkemmat havainnot!
Ehkä kuitenkin on hyvä muistaa tuo Kinuskikissan ohje että antaa piirakan ensin jäähtyä kunnolla ja irrottaa reunan vasta sitten. 🙂
Makoisan näköinen 😊 minkälaista tuo on leikata kun on kaiketi aika korkea, hajoaako kun ottaa reunat pois?
nalamuru: oi miksi en itse tullut ajatelleeksi tuota vuokaa! Sehän sopii tähän kuin nenä päähän. Oli hieman haasteellista saada piirakasta näyttävän näköinen, kun omenat jäävät piiloon. Tuollaisella vuoalla tulisi lisää juhlavuutta. Koristelemaan en kuitenkaan lähtenyt, koska tämä on tällainen helppo peruspiirakka.
sininen: kaksi viimeistä vaihekuvaa olivat vahingossa väärinpäin. Eli ihan oikein tulkitsit epäloogisuuden! Nyt on asia korjattu. Teksti oli siis oikein.
viivi: kiva ajatus leipoa vaihto-oppilaalle! Tässä piirakassa on mukana vaniljakastikkeen resepti (on muuten mahtavan makuista tämäkin): http://www.kinuskikissa.fi/omena-karhunvatukkapaistos
maris: yhtä aikaa oltiin liikkeellä. 🙂 Minullekin tuli vasta kaupassa ajatus kokeilla jotain muuta rahkaa välillä. Vaniljarahkan toimivuus oli jo tiedossa, mutta noista maustetuista rahkoista löytyy muitakin vaihtoehtoja, joilla saa helpolla uudistettua ohjetta.
nalamuru
Sininen: Kyllä minusta tuossa kuvissa on ensin kaikki omenat niin kuin tekstissäkin on neuvottu laittamaan omenat kolmeen kerrokseen. Ainoa mikä minuakin hieman hämäsi oli nuo 2 alinta kuvaa rinnakkain kun siinä on ensin kuvana tuo rahkatäytteen pinnalle laitettava jäljelle jäänyt taikina ja sitten vasta tuo rahkatäytteen laitto kuva.
Hyvin onnistui ansa tähtireunavuokaan, joka oli uunipellillä koitan laittaa kuvaa galleriaan kun ehdin. Minulla ei vaatinut uunissa oloa kuin 45 minuuttia, mutta olenkin huomannut että oma uunini paistaa reseptit aina nopeammin. Lapsille maistui hyvin piirakka jo ennen kuin ehti kunnolla olla jäähtymässäkään mutta täyte oli kuitenkin hyvin jähmettynyt jo tunnin jäähdytyksen jälkeen ja siistejä paloja saatiin leikattua.
sininen
Yritin nyt oikein tavata reseptiä. Tekstistä saan sen kuvan että eka kaikki omenat, sitten rahkatäyte. Kuvista saan sen käsityksen että omenoita ja täytettä vuorotellen.
nalamuru
Näytti niin herkulliselta ja kun sain muovikassillisen omenoita alkuviikosta niin pitihän tämä heti testata. Nyt on ansa uunissa paistumassa tein tähtireunavuokaan. Saas nähdä miten onnistuu 🙂
viivi
Näyttääpä hyvältä. Taidan viikonloppuna testata ku amerikkalainen vaihto-oppilas ystäväni tulee kylään. Onko sinulla jotain ihanaa vanilajkastiketta mitä suosittelisit muidenkin piirakoiden kanssa? Tämä ei kyllä taida välttämättä sellaista tarvita.☺
maris
Voi jepulis sentään, kun näyttää herkulliselta!
Kävipäs taas hauskasti. Minä nimittäin tein viime viikolla ansan mustaherukoista ja laitoin rahkaksi myös appelsiininmakuista. Nyt juuri kävin kuvan lisäämässä galleriaan ja sitten huomasin tämän omena-ansasi, ja että appelsiinirahkaa olet sinäkin käyttänyt. 🙂 Sopii varmasti hyvin omenan kanssa appelsiini, niin kuin tuntui sopivan mustaherukankin kanssa.