Teiltä saadut reseptitoiveet ovat yleensä täyttä kultaa, niin tälläkin kertaa. Siksi niihin onkin niin mieluisaa tarttua! Aivan ennennäkemätön juttu nanaimo-leivokset (nanaimo bars) eivät ole, sillä niitä on nähty niin Kinuskigalleriassa kuin atun leipomossa. Nimi saattaa kuulostaa japanilta, mutta leivosten alkuperä on Kanadassa. Ensimmäinen resepti julkaistiin 1950-luvulla keittokirjassa. Sen jälkeen klassikosta leivottiin lukemattomia erilaisia versioita. Lopulta vuonna 1986 järjestettiin kilpailu parhaan nanaimo-reseptin löytämiseksi. Kilpailun voitti Joyce Hardcastle ja hänen reseptiään olen pyrkinyt tässä tarkasti noudattamaan. Huomioksi, että leivokset kannattaa mitoittaa hyvin pieniksi, sillä ne ovat pohjois-amerikkalaiseen tyyliin tuhtia syötävää – lähes makeisten kaltaisia supernamupaloja.
Vinkki: Jos pakastinta ei ole käytettävissä, voit valmistaa leivonnaisen myös jääkaapissa, jolloin viilennysajat tuplaantuvat.
25 kappaletta
Pohja:
125 g (suolatonta) voita
½ dl sokeria
¾ dl kaakaojauhetta
1 muna
1 ½ tl vaniljauutetta
140 g murennettuja täysjyväisiä digestivekeksejä *)
2 ½ dl kookoshiutaleita
1 ¼ dl (n. 60 g) hienoksi rouhittuja pekaanipähkinöitä
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
½ dl kuohukermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
5 dl tomusokeria
Kuorrute:
115 g tummaa suklaata
25 g voita
*) Käytä tarvittaessa gluteenittomia digestivekeksejä
Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri ja kaakaojauhe. Lisää muna voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja keitä pari minuuttia koko ajan hämmentäen. Lisää loput ainekset.
Levitä seos kädellä painellen leivinpaperilla peitetylle leikkuulaudalle 20 x 20 cm kokoiseksi levyksi. Laita pakastimeen 20 minuutiksi.
Mittaa voi, kerma ja vaniljakreemijauhe kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Lisää tomusokeri muutamassa erässä ja jatka vaahdotusta hetken aikaa. Levitä täyte pohjan päälle. Laita pakastimeen 15 minuutiksi.
Laske isoon kulhoon niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee tai täytä kulho kiehuvalla vedellä. Laita voi ja paloiteltu suklaa toiseen, teräksiseen kulhoon, joka mahtuu vedellä täytetyn kulhon sisään. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Levitä seos täytteen päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa pieniksi neliöiksi. Säilytä leivokset jääkaapissa.
MsWinter: laita keksimurua ja pähkinärouhetta yhteensä vastaava määrä enemmän eli 2,5 dl. Silloin pysyy kuitenkin rakenne suunnilleen samana.