Teiltä saadut reseptitoiveet ovat yleensä täyttä kultaa, niin tälläkin kertaa. Siksi niihin onkin niin mieluisaa tarttua! Aivan ennennäkemätön juttu nanaimo-leivokset (nanaimo bars) eivät ole, sillä niitä on nähty niin Kinuskigalleriassa kuin atun leipomossa. Nimi saattaa kuulostaa japanilta, mutta leivosten alkuperä on Kanadassa. Ensimmäinen resepti julkaistiin 1950-luvulla keittokirjassa. Sen jälkeen klassikosta leivottiin lukemattomia erilaisia versioita. Lopulta vuonna 1986 järjestettiin kilpailu parhaan nanaimo-reseptin löytämiseksi. Kilpailun voitti Joyce Hardcastle ja hänen reseptiään olen pyrkinyt tässä tarkasti noudattamaan. Huomioksi, että leivokset kannattaa mitoittaa hyvin pieniksi, sillä ne ovat pohjois-amerikkalaiseen tyyliin tuhtia syötävää – lähes makeisten kaltaisia supernamupaloja.
Vinkki: Jos pakastinta ei ole käytettävissä, voit valmistaa leivonnaisen myös jääkaapissa, jolloin viilennysajat tuplaantuvat.
25 kappaletta
Pohja:
125 g (suolatonta) voita
½ dl sokeria
¾ dl kaakaojauhetta
1 muna
1 ½ tl vaniljauutetta
140 g murennettuja täysjyväisiä digestivekeksejä *)
2 ½ dl kookoshiutaleita
1 ¼ dl (n. 60 g) hienoksi rouhittuja pekaanipähkinöitä
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
½ dl kuohukermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
5 dl tomusokeria
Kuorrute:
115 g tummaa suklaata
25 g voita
*) Käytä tarvittaessa gluteenittomia digestivekeksejä
Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri ja kaakaojauhe. Lisää muna voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja keitä pari minuuttia koko ajan hämmentäen. Lisää loput ainekset.
Levitä seos kädellä painellen leivinpaperilla peitetylle leikkuulaudalle 20 x 20 cm kokoiseksi levyksi. Laita pakastimeen 20 minuutiksi.
Mittaa voi, kerma ja vaniljakreemijauhe kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Lisää tomusokeri muutamassa erässä ja jatka vaahdotusta hetken aikaa. Levitä täyte pohjan päälle. Laita pakastimeen 15 minuutiksi.
Laske isoon kulhoon niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee tai täytä kulho kiehuvalla vedellä. Laita voi ja paloiteltu suklaa toiseen, teräksiseen kulhoon, joka mahtuu vedellä täytetyn kulhon sisään. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Levitä seos täytteen päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa pieniksi neliöiksi. Säilytä leivokset jääkaapissa.
mari-johanna
Krista S. : Hih! 🙂 Se on hyvä että joku tekee näitä empiirisiä kokeita, tarkoituksella tai puoli vahingossa. Niistä on hyötyä meille kaikille leipureille! 🙂
Tanja: Tein puolivahingossa empiirisen kokeen. Nämä säilyvät helposti kuukauden jääkaapissa (kunhan säilyttää tiiviissä astiassa/pussissa, etteivät muut maut tartu).
Tanja: minä pakastaisin, jos säilytysaika enemmän kuin pari päivää. Pakastus onnistuu näiden tapauksessa tosi hyvin.
Hei! Miten pitkään nämä säilyvät? Kannattaakohan pakastaa vai säilyykö viikon jääkaapissa? 🙂
danalowe: minä miellän pohjan hieman rocky road -tyyliseksi, johon voi laittaa suunnilleen mitä vaan kaapista sattuu löytymään. Pähkinät eivät siis ole mitenkään must. Murot ja kuivahedelmät on loistava ajatus. Myös kaurahiutaleet tai muromysli/granola voisi sopia tosi hyvin. Tai pienet valkoiset vaahtokarkit…
Pohdin samaa kuin Michi ja tania. Olen usein päätynyt korvaamaan resepteissä esiintyvät pähkinät tai mantelit allergian vuoksi riisimuroilla tai jollain kuivatulla hedelmällä oikein pieneksi pilkottuna. Allergiat mulla kyllä rajaa useimmat mukulakasvitkin (kuten esmes perunat) raakana pois, niin en taida uskaltaa noita tiikeripähkinöitäkään kokeilla, mutta tää resepti vaikuttaa niin herkulta, että täytyy viikonloppuna kokeilla. Kaupassa tulee yleensä levontahyllyllä joku inspiraatio siitä, millä tällä kertaa nuo pähkinät korvataan 🙂 Sopiskohan säilötyt kirsikat, kun niitä on vielä edellisestä leipomisesta kaapissa…
Salijy: reunoja ei tosiaan tarvita, sillä kaikki kerrokset ovat niin jämäkkää tavaraa, etteivät leviä vaan nätisti asettuvat.
Hyvä vinkki nalamurulta tiikeripähkinät! Täytyypä testata!
Tuo kreemikerros näyttää kuvassa aika paksulta. Jos ei ole mitään reunoja tuossa leikkuulaudassa niin onko niin tymäkkää, että ihan levittämällä saa noin paksuksi kerrokseksi ilman reunoja? Vai hämääkö kuva?
nalamuru
Nam nämä on hyviä 🙂 Tania ja Michi pähkinät voi korvata esimerkiksi manteleilla jos niitä voi käyttää. Jos nekään eivät käy niin tiikeripähkinät kävisivät ainakin ne siis eivät ole pähkinöitä vaikka nimi niin viittaakin. Tiikeripähkinä (maamanteli) on maultaan, ulkomuodoltaan ja ravinteikkuudeltaan samanlainen kuin pähkinä. Ne eivät kuitenkaan ole pähkinöitä vaan kastanjasädekaislan juurimukuloita, siksi allergisuus tiikeripähkinöille on erittäin harvinaista. Itse olen tiikeripähkinöitä löytänyt punnitse ja säästä liikkeestä ja ekolosta muistakin eko kaupoista voi löytyä.
Voisiko pähkinät korvata jollain tai voiko jättää vain pois? No kappas tuohan oli jo tuossa edellisessä kysymyksessä kyselty =)
Näyttää hyvältä ja varmasti onkin, mutta olisiko mitään vinkkiä millä voisi korvata pekaanipähkinöitä? Pähkinä allergikko kun olen…
Aamuriemu
Hyvältä näyttää!