mustikkaseepra

Mustikkaseepra on saanut nimensä seepran raitoja muistuttavasta täytteestä, jossa vuorottelevat mustikan ja kinuskin maut. Toukokuussa julkaistu musta-valkoinen seeprakakku sai heinäkuun alkajaisiksi sisaren ”mansikkaseeprasta” eli kinuski-mansikkakakusta. Nyt salmiakki vaihtui toiseen supisuomalaiseen makuun, mustikkaan. Tämä resepti on muilta osin identtinen mansikkaversion kanssa.

Seepratekniikan kanssa on syytä olla erityisen tarkkaavainen liivatteen sulattamisessa. Liivate on super helppo ja luotettava käyttää, mutta leipurin on varmistuttava, että lehdet ovat sulaneet täydellisesti kuumaan nesteeseen. Nesteen voi huoletta kiehauttaa uudelleen – näin voi ainakin varmistua sulamisesta. Jos liivate ei ole sulanut kunnolla, täyte jähmettyy ennen aikojaan, eikä tasainen valuttaminen onnistu. Seeprakakussa on olennaista, että kumpikin kaadettava täyte on keskenään yhtä paksuja. Kannattaa myös lukaista juttu liivatelehtien eroista, koska hyytymisongelmaankin oli joku törmännyt.

Mustikka-kinuskikakku

Pohja:
180 g digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Kinuskitäyte:
3 dl vispikermaa
2 ½ dl fariinisokeria
8 liivatelehteä
500 g Valio Vanilla vaniljakastiketta (ei vaahdotettavaa vaniljakastiketta!)
400 g vaniljarahkaa
4 rkl vettä

Mustikkatäyte:
5 liivatelehteä
500 g mustikoita (tuoreita tai pakastemustikoita)


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunoille öljyä, jotta kakku irtoaa siistimmin.

Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Mittaa kinuskitäytteen kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin minuutti, jotta sokeri liukenee kermaan. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin, jotta kastike viilenee ja muuttuu paksummaksi. Kastikkeen voi tehdä tähän pisteeseen jo edellisenä päivänä.

Laita täytteiden liivatelehdet (8 + 5) likoamaan kylmään veteen.

Soseuta mustikat. Kuumenna noin desilitra mustikkasoseesta kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Yhdistä huolellisesti sekoittaen lopun mustikkasoseen kanssa.

Yhdistä vaniljakastike, vaniljarahka ja kinuskikastike vatkaimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Varmista, että liivatteet ovat sulaneet kunnolla – liivateveden voi varmuuden vuoksi kiehauttaa uudelleen. Sekoita liivateseos kinuskitäytteen joukkoon.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen kinuski- ja mustikkatäytettä. Loppua kohden annosta voi pienentää, jotta saat keskiosaan tiheän rengaskuvion. Voit säädellä kuviota myös kaatamiskorkeudella. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Halutessasi voit tiputtaa lopusta mustikkasoseesta pisaroita täytteen pinnalle.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.