07.08.2015   8 kommenttia Kategoria: Kesä,  Muffinssit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Mustikkaiset talkkunamuffinssit


mustikkaiset-talkkunamuffinssit

Pitkästä aikaa tulin hankkineeksi talkkunajauhoja, joita en ole pitkään aikaan käyttänyt. Se on sääli, sillä talkkunajauhoissa on maukas, paahteinen aromi, joka sopii ihanasti makeisiin leivonnaisiin. Jauhoista ja nesteestä valmistettu talkkuna on ollut perinneruokaa, jota on syöty esimerkiksi marjojen, piimän ja viilin kanssa. Talkkunajauhoista on valmistettu myös puuroa tai velliä. Tottumukset talkkunan käytössä samoin kuin itse talkkunajauhojen koostumus ovat vaihdelleet maakunnittain. Talkkunajauhot voivat olla esimerkki paahdettua ohraa, ruista tai kauraa tai näiden sekoitusta. Omia perinteitään löytyy niin Savosta, Hämeestä, Pohjanmaalta, Kainuusta kuin Karjalasta.

Talkkunajauhoja voi hyödyntää osana modernia ruoanlaittoa ja leivontaa, jos vanhan ajan ”talkkunapöperö” ei innosta. Muffinssitaikinan lisäksi talkkunaa voi ujuttaa esimerkiksi juustokakun täytteeseen, kuten tässä puolukkaisessa elonkorjuukakussa. Mielessäni on muitakin reseptejä, joihin varmasti palaan syksyn aikana. Taikinan kohoamisen kannalta mukaan kannattaa laittaa vehnäjauhojakin. Sen vuoksi muffinsseissa talkkunan maku jäi taka-alalle, enemmän mausteen kaltaiseksi vivahteeksi. Runsas määrä mustikkaa vei myös osansa huomiosta, joskin mustikka teki lopputuloksesta mehevän ja raikkaan. Halutessasi voit korvata talkkunajauhot vehnäjauhoilla.

Vinkki: Muffinssit ovat mehevimpiä huoneenlämpöisinä. Koristele siis mustikkavaahdolla vasta hetki ennen tarjoilua, jotta muffinsseja ei tarvitse säilyttää kylmässä. Voit kuitenkin valmistaa vaahdon etukäteen ja laittaa jääkaappiin pursotuspussiin odottamaan.

Mustikkamuffinssit

15 kappaletta

Taikina:
150 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl talkkunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
200 g kermaviiliä
4 dl mustikoita

Mustikkavaahto:
1 dl mustikoita
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
100 g vaniljatuorejuustoa

Koristelu:
mustikanvarpuja
sarviorvokkeja tai tuoreita mustikoita


Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen kermaviilin kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon mustikat.

Annostele taikina amerikanmuffinssivuokiin. Ripottele halutessasi pinnalle vielä hieman mustikoita. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä ennen koristelemista.

Soseuta mustikat. Mittaa kulhoon vispikerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon mustikkasose ja vaniljatuorejuusto.

Laita mustikkavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota mustikkavaahtoa muffinssien päälle. Koristele mustikanvarvuilla, tuoreilla syötävillä kukilla ja/tai kokonaisilla mustikoilla.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
Ei vielä tassutuksia
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvonta



Nordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat