08.09.2012   32 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Syksy
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Puolukkainen elonkorjuukakku


Käsi ylös, kuka on syönyt talkkunahyve-nimistä jälkiruokaa, jonka yhdistelmä on armottoman toimiva: puolukoita, talkkunajauhoja ja kermavaahtoa? Tätä jälkiruokaa tarjoiltiin työpaikkani ruokalassa kymmenisen vuotta sitten ja talkkunahyvepäivä oli siellä odotettu tapaus. Netistä löytyy talkkunahyveohjeita, joihin tulee myös rahkaa. Terveellisempää ehkä juu, mutta minä unohtaisin rahkan tästä yhteydestä.

Talkkunan juju on sen paahteisessa aromissa. Viljana voi olla esimerkiksi kaura, ohra tai ruis tai näiden sekoitus (kuten omissa jauhoissani). Perinteet talkkunan valmistamisessa vaihtelevat sen mukaan, missäpäin Suomea ollaan. Talkkunahyveen muovaileminen kakuksi on ollut pitkään mielessäni. Talkkunan myötä kakkuni teemaksi muotoutui viljat: täytteessä on myös kauraleseitä ja pohjassa ruista.

Talkkunahyvekakku

Pohja:
180 g ruisrouhekorppuja
75 g voita tai margariinia
½ dl fariinisokeria

Täyte:
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
500 g Vanilla-vaniljakastiketta (Valio)
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 ½ dl talkkunajauhoja
1 ½ dl kauraleseitä
200 g puolukoita
½ dl puolukkamehutiivistettä

Kiille:
3 liivatelehteä
4 dl puolukkamehua (tiivisteestä valmistettua)

Koristelu:
30 g vaaleanruskeita Candy melts -nappeja tai valkosuklaata


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja leivinpaperilla.

Hienonna ruiskorput tehosekoittimella. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja korppumurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljakastike, sokeri, vaniljasokeri, talkkunajauhot, kauraleseet ja puolukat.

Kuumenna puolukkamehutiiviste kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita puolukkamehutiivisteestä ja vedestä mehu. Kuumenna puoli desiä mehusta kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Yhdistä lopun mehun kanssa.

Kaada kiillemehu täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sulata Candy meltsit tai valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Laita pursotuspussiin, jossa on pieni, pyöreä tylla (1-2 mm). Voit käyttää myös pakastuspussia, jonka kulmaan leikkaat pienen aukon.

Pursota kakun pinnalle kauran-, rukiin- ja vehnäntähkiä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
36 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100