Monikäyttöinen murotaikina sopii niin piirakoiden tai leivosten pohjaksi kuin pikkuleiviksi. Tässä on koottuna tietoa siitä, mitä kaikkea murotaikinasta voi leipoa. Erilaisia murotaikinapohjaisia piirakoita kokoan Makeat piirakat -osioon. Murotaikinasta tehtyjä pikkuleipiä löytyy puolestaan Pikkuleivät-osiosta.
Ainekset:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.
Piirakka/leivokset
Painele taikina kevyesti piirasvuoan (halkaisija n. 26 – 28 cm) pohjalle ja reunoille tai pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 10 – 13 min, kunnes pohja on saanut hieman väriä.
Pikkuleivät
Pikkuleipävariaatioita on loputtomiin. Alempana muutamia ideoita ja ohjeita tunnetuimpiin klassikoihin. Huomioi, että perustaikinan valmistuksessa voi olla muutamien pikkuleipäversioiden kohdalla poikkeavuuksia. Itse myöskin tykkään makeuttaa pikkuleipätaikinaa hieman piirakkataikinaa enemmän (n. 1 ½ dl sokeria riippuen vähän siitä, mitä muuta taikinaan lisää). Mikäli valmistat pikkuleivät kaulimalla, koveta taikinaa jääkaapissa noin tunti. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Pikkuleipien ei tarvitse saada juurikaan väriä.
Mausta taikinaa halutessasi:
- kookoshiutaleilla (n. 1 dl)
- suklaarouheella (n. 1 dl)
- manteli- tai pähkinäjauheella (n. 1 dl)
- sitruunan tai appelsiinin kuorella (n. 1 hedelmästä)
- raastetulla mantelimassalla
- Wiener nougat-, turkinpippuri- tai marianne-crushilla (n. ½ – 1 dl)
- kaakaojauheella (n. 3 rkl)
- mausteella, esim. kanelilla tai kardemummalla (n. 1 tl)
Vaihtoehtoja erilaisten murotaikinapikkuleipien leipomiseen:
- Tavalliset/täytepikkuleivät: Kauli taikina levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Tarjoile paistetut pikkuleivät sellaisenaan tai sivele puoleen pikkuleivistä hilloa/marmeladia/pähkinäsuklaalevitettä tai itse tehtyä täytettä ja laita toinen pikkuleipä kanneksi. Katso täältä esimerkkejä itse tehdyistä pikkuleipien täytteistä.
- Pursotetut pikkuleivät: Pursota taikinasta tähtityllalla tähtiä tai muita kuvioita. Jätä pursotettavien pikkuleipien taikinasta puolet sokerista pois (sokeria tulee siis ½ dl). Näin pursotuskuvio ei leviä yhtä paljon uunissa.
- Haarukkaleivät: Leivo taikinasta tankoja. Leikkaa tangot samankokoisiksi paloiksi veitsellä, pyörittele palloiksi, aseta pellille leivinpaperin päälle ja kuvioi haarukalla painellen. (En ole itse vielä kokeillut, mutta kannattanee tehdä taikina kuten edellä pursotettavissa pikkuleivissä.)
- Ässät: Lisää taikinaan 1 tl kanelia. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa ne samansuuruisiksi paloiksi. Pyöritä paloista pitkuloita ja kieritä ne kanelisokeriseoksessa. Taivuta pellillä S-kirjaimen muotoon.
- Lusikkaleivät: Voi sulatetaan kattilassa vaaleanruskeaksi ja sekoitetaan jäähtyneenä sokerin kanssa. Kananmunaa ei tule lainkaan. Katso tarkempi ohje kohdasta sitruunalusikkaleivät.
- Hevosenkengät: pursota taikinaa hevosenkengän muotoon tai muotoile hevosenkenkä pitkulaisesta taikinanpalasta. Koristele paistamisen jälkeen kastamalla päät sulatettuun suklaaseen. Mikäli pursotat: jätä taikinasta puolet sokerista pois (sokeria tulee siis ½ dl). Näin pursotuskuvio ei leviä yhtä paljon uunissa.
- Kaksiväriset pikkuleivät: Laita puolikkaaseen taikinaa kaakaojauhetta (n. 1 ½ rkl). Leikittele tummalla ja vaalealla taikinalla leipomalla niitä yhteen. Esimerkiksi shakkiruutuja teet liittämällä kaksi vaaleaa ja kaksi tummaa pitkulaa yhdeksi pötköksi ja leikkaamalla siitä paloja.
Koristeluideoita (taikinavaihe):
- Laita hieman kaulittua taikinaa pyöreämmäksi jätetyn pikkuleivän keskelle hasselpähkinä.
- Voitele pikkuleipä munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Koristeluideoita (paistettu pikkuleipä):
- Ripottele päälle tomusokeria.
- Kasta osa pikkuleivästä sulatettuun suklaaseen.
- Pursota sulatetulla suklaalla raitoja tai muita kuvioita.
- Levitä sulatettua suklaata pikkuleivän päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita, nonparellaja tai pähkinärouhetta.
- Valmista kuorrute sekoittamalla keskenään tomusokeri ja neste (esim. vesi, kahvi tai mehu). 50 pikkuleivälle tomusokeria tarvitaan n. 200 g ja nestettä sen verran, että seos on paksua mutta levittyvää. Voit värjätä kuorrutetta elintarvikeväreillä ja maustaa kaupasta ja apteekista saatavilla aromeilla/öljyillä (esim. sitruuna tai piparminttu). Levitä kuorrutetta pikkuleipien päälle lusikalla tai pursota raitoja. Ripottele päälle halutessasi nonparelleja/crushia/pähkinärouhetta. Seos sopii myös täytekeksien väliin.
Säilyvyys:
- Murotaikina säilyy folioon käärittynä jääkaapissa 1 – 2 viikkoa.
- Paistetut murotaikinapikkuleivät säilyvät pakkasessa 2 – 3 kk.
Tanja: itse en käytä leivontasuklaita ollenkaan. Useimmiten mukaan tarttuu Pandan suklaa. Leivontakäytössä hyvä ja kohtuuhintainen perussuklaa, joka toimii kuorrutteissa ja jämähtää täytteissä luotettavasti. Taloussuklaata en suosittele. Pikkuleipien ja muiden leivonnaisten säilyvyyksistä enemmän täällä: https://www.kinuskikissa.fi/kotileipurin-sailyvyysopas
Jos laitan kekseihin suklaarouhetta niin pitääkö sen olla leivontasuklaata vai käykö ihan tavallinen suklaa?
Kirjassasi oli paahdettujen valkosuklaalastujen ohje. Pitääkö niissä käyttää leivonta- vai tavallista suklaata? Ja kuinka kauan ne säilyvät?
maris
Henni: koska uunipeltejä on niin monen kokoisia, niin ohjaan sinut sivulle, josta löytyvät Kinuskikissan laatimat vuokien muunnostaulukot: http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot
Sieltä löytyvät ohjeet pellin pinta-alan laskemiseen. Kun saat peltisi pinta-alan selville, niin sitten voit näppärästi tarkistaa taulukosta kuinka paljon ohjetta tulisi suurentaa lähtövuokaan (26-28cm) nähden. Mutta näin arviolta sanoisin, että noin 2 – 2,5 kertainen olisi aika hyvä. 🙂
Jos tekee murotaikinan kaksinkertaisena niin tuleeko siitä silloin pellillinen?
Hei!
Tein tämän ohjeen pohjalta kevään ensimmäisen raparperipiirakan.
Kiitos ohjeesta!
Äitini pitää muruisemmista pohjista, joten sen sijaan että olisin sekoittanut jauhot taikinaan nypin ne. Lisäksi ripottelin päälle mantelimurutaikinan joka sopi mielestäni hyvin pohjan vaniljan kanssa. Suosittelen kokeilemaan 😉
Mantelimurutaikina
100g jauhoja
100g mantelijauhoja
100g mantelilastuja
vajaa 1dl sokeria
100g voita/margariinia
Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon voi ja ripottele piirakan päälle. Taikinan on tarkoitus olla hieman kuivaa jauhomaista murua. Jos taikina jää rasvaiseksi lisää hieman jauhoja.
Jos taikinaa jää yli siihen voi lisätä hieman voita ja tehdä lopusta taikinasta pikkuleipiä. Pikkuleivät paistetaan 180 asteessa noin 10min
Tohotin: pahoittelut ohjeen epätarkkuudesta! Vahinko on nyt korjattu ja kaksi varsinaista lusikkaleipäohjetta (pähkinäsuklaa- ja sitruunatäytteellä) sisältävät nyt kappalemäärän. Tästä murotaikinaohjeesta tein linkityksen noihin tarkempiin ohjeisiin.
http://www.kinuskikissa.fi/sitruunalusikkaleivat/
Tohotin: Nalamurun tapaan ajattelen, että tämä on murotaikinan yleisohje, josta voi tehdä halutessaan piirakkapohjan tai pikkuleipiä. Piirakkapohjaan ainekset riittävät sopivasti (kuva yllä), mutta pikkuleipien kohdalle on vaikea merkitä tällaiseen yleisohjeeseen määrää, koska pikkuleipiä on erilaisia. Riittävyys riippuu siitä, minkä kokoisia, paksuisia ja mallisia pikkuleipiä leipoo. Kuvassa pellillä oleva määrä on luullakseni leivottu tuon ohjeen aineksista. Sitruunalusikkaleipäreseptin kohdalla olisi määrä ollut näkyvissä.
Useimmat pikkuleivät säilyvät hyvin, joten ei välttämättä ehkä kannatakaan puolittaa ohjetaikinaa. Tämänkin taikinan ainesten määrät ovat jo alun alkaen pieniä. Ajattelen, että samalla vaivalla enemmän ja ylijääneet kannelliseen rasiaan! Säilyvät vähintään kaksi viikkoa, useimmat paljon kauemmin.
Harmi Isänpäivää ajatellen. Isälle tarjotaan nyt tietysti ensin, ”ota isä kaksi” –kehotuksella. 🙂 Sitten loppujen seitsemän kanssa mietitään! 😉 – Seuraavalla kerralla koko annos? Tai tilanteesta riippuen kaksinkertainen?
Kiitos Nalamuru! Kyllä se määrä 9 kpl nyt varmaan saa riittää kun teen toki muutakin.
nalamuru
Tohotin harmi että pikkuleipien määrä jäi nyt vähäiseksi. Tuo on aivan totta että määrä olisi hyvä olla näkyvissä. Tästä varmaan jäänyt pois kun on tällainen yleinen murotaikina ohje mistä saa myös piirakkapohjan ja moni eri variaatioita kekseistä. Yleisesti ottaen kinuskikissalla on pikkuleipiin merkitty paljonko taikinasta tulee keksejä esimerkiksi sitruunalusikkaleipien ja herrasväen pikkuleivät resepteissä maininta 30 kpl.
Kokeilemalla selvisi vastaus alla olevaan kysymykseeni: reseptistä tulee 18 pienehköä lusikkaleipää (siis valmista pikkuleipää joissa kaksi puolikasta).
Vähän harmittaaa että menin puolittamaan ohjeen luullen sitä isommaksi. Nyt on sitten isänpäiväpöydässä noloa laskea suupaloja… Voisiko reseptiin merkitä näkyvämmin että monta tulee?
En myöskään saanut voinsulatuskohdassa ”vaahtoa laskeutumaan” mutta haitanneeko tuo.
Silmiini ei nyt ollenkaan osu, että kuinkahan monta lusikkaleipää ohjeesta tulee?
mari-johanna
Hei peppiainen, huomasin juuri että metsästät munatonta pikkuleipätaikina ohjetta.Odota hetki, ryhdyn tuumasta toimeen ja löydät sen kohta leipomoni sivuilta.Itse en siihen nyt kuvaa saa, en ole niitä nyt tehnyt mutta ohje lienee pääasia. Toivottavasti ei tule liian myöhään.
peppiainen: mari-johanna (http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/mari-johanna/) juuri mainitsi munattoman pikkuleipätaikinan ohjeestaan. Pyysin häneltä ohjetta, joten jää seurailemaan tätä sivua!
millä murotaikinan kananmunan voisi korvata vai voiko sen jättää kokonaan pois? Tytön synttäreille pitäisi olla munaton peruspikkuleipätaikina, josta saisi hello kitty-muotilla keksejä 🙂
Pumppernikkeli
Tällä on tullut leivottua niin keksit kuin piirakatkin, ja aina on onnistunut! Suosittelen 🙂
Jes, nyt tää murotaikinan ohje tuli !! :))
ZENAFIA:
Nyt varmaan tästä taikinasta tehtaillaan herkullisia pikkuleipiä useammin, kun homma pursottimen avulla nopeutuu ratkaisevasti. Hyvä tieto. 🙂
Moikka,
Itse olen pursottanut tämän kaltaisesta murotaikinasta keksejä ihna pursotuspussilla ja tyllalla.Hyvin n toiminut ja tulee siistiä jälkeä 🙂
NIBSU:
Kinuskikissa ei ole kokeillut pikkuleipien pursottamista. Epäilyttää, onkohan tämä taikina liian jäykkää pursotettavaksi. Tulethan kertomaan, jos kokeilet. Kätevästi saisi kyllä sillä konstilla pikkuleivät pellille ja uuniin. 🙂
Ensinnäkin, kiitos ihanasta sivustosta, täältä on löytynyt monen monta suosikkireseptiä! 🙂 olisikohan tämä seuraava sellainen?
Sellainen kysymys olisi, soveltuisikohan tämä murotaikina keksipursottimella (Wiltonin Comfort Grip) tehtäviin pikkuleipiin? jos ei oikein, niin mikähän sopisi??
KARKKI91:
Itselläni ei ole tarkempaa tietoa gluteenittomasta murotaikinasta, mutta olen nähnyt vastaavissa resepteissä käytettävän gluteenitonta jauhoseosta, joissain myös gluteenittoman jauhoseoksen ja perunajauhojen yhdistelmää. Googlesta voisi varmaan löytyä reseptejä.
Tai, te KINUSKIT, teillä on tietoa ja kokemusta, tulkaa kertomaan ja neuvomaan, kiitos! 🙂
Kummalla taikina onnistuisi paremmin, jos tarvitsee tehä gluteenitonta murotaikinaa, perunajauhoilla vai sitten ihan gluteenittomista jauhoista tehtynä?
Tein tästä joulukeksit perinteisten piparien sijaan. Tuplasin taikinan, jaoin kolmeen osaan ja tein sitruunan, rommin ja suklaanmakuisia, lisäksi kuorrutin valkosuklaalla. Ainoa vaikeus minulla näiden kanssa tapaa olla, on se, etten saa jääkaapissa viilennettyä taikinaa kaulittavaan muotoon. Tavoitteena oli joulupiparimuotilla tehdyt sydämen muotoiset keksit, mutta oli pakko muotoilla itse käsin pyöreitä, kun se kauliminen ei sujunut. Mutta ei siinä mitään, uskomattoman hyviä ovat silti!
VILIJONKKA:
Kyllä murotaikinan voi pakastaa. Jääkaapissakin se säilyy tiiviisti folioon tai kaksinkertaiseen kelmuun käärittynä jopa pari viikkoa.
Voikohan murotaikinaa pakastaa, säilyisikö se sillä tapaa paremmin kuin jääkaapissa?
Tämä on aikalailla lempiohjeeni kinuskikissan sivuilla. Nopea ja helppo! Tällä ohjeella olen keksejä leiponut enemmän kun millään muulla ohjeella! Loistava ohje! Kiitos vielä! 🙂
Voiko tätä murotaikinaa tehdä gluteenittomista jauhoista?
Ja mitä gluteenittomia jauhoja suosittelisitte? (Itse en ole kovinkaan paljon leiponut gluteenittomista jauhoista…)
Onko tuo jauhomäärä tosissaan vain 2,5dl. Minulla taikinasta tuli ihan löysää josta ei kyllä mitään saanut aikaiseksi. 1,5dl lisäsin jauhoja ja 1dl rouhin hasselpähkinöitä ja suklaatas sekaan ja sitten sitä taikinaksi jo pystyi sanomaankin. Joku mainitsikin päärynä-omena piirakasta .. missä sellainen ohje olisi? 🙂
JENNINGS:
Itse olen ollut huomaavinani, että taikinaan käytetyn rasvan laadulla on vaikutusta siihen, miten nopeasti taikina pehmenee. Jos taikinaan käyttää rasvaa, joka on lähtökohtaisesti vähän pehmeämpää jääkaapista otettaessa tai pehmenee nopeasti huoneenlämmössä, taikinan pehmeys noudattelee rasvan käyttäymistä. Jos käyttää kovempaa rasvaa, joka pehmenee hitaammin (voi), taikina on mielestäni kovempaa jääkaapista otettaessa ja se myös pehmenee hieman hitaammin. Voin kanssa tosin kannattaa muistaa, että kun se pehmenee kunnolla, siitä tulee melkoista velliä. Taikinastakin saattaa sitten tulla hieman pehmeämpää kuin esim. margariinin kanssa, jos se on pitkään huoneenlämmössä. Siksipä pidän jääkaapissa sitä osaa taikinasta, jota en käsittele ja jos otan muotilla kuvioita, jolloin jämäpaloja tulee, laitan jämäpalat takaisin jääkaappiin hetkeksi ennen käyttöä (jämäpalojen kylmetessä voi ottaa jääkaapissa jo odottamassa ollutta taikinaa).
Toki taikinoiden erilaiseen käyttäytymiseen on voinut vaikuttaa muukin kuin rasvan laatu, mutta tämä on toistaiseksi johtopäätökseni, kun en muusta tiedä 🙂
Tärkeää on siis se, että taikina ehtii kunnolla kylmetä ennen käyttöä. Tätä voi nopeuttaa esim. laittamalla taikinan pakastepussiin ja litistämällä levyksi. Toimii ainakin piparitaikinan kanssa, luulisin toimivan myös murotaikinaan 🙂
JENNINGS:
Mikään ei sinulla todennäköisesti mennyt vikaan. Murotaikina ei vain ole kovin helppoa leipoa pikkuleiviksi. Oman kokemukseni mukaan taikina kannattaa ottaa jääkaapista pienemmissä erissä pöydälle. Näin käsiteltävä määrä ei ehdi lämmetä ja pehmetä, jolloin se vielä helpommin tarttuu pöytään. Jauhoja on oltava pöydällä reilusti, kaulimenkin voi pyyhkäistä aina välillä jauhotetulla kädellä. Ja ohuen lastan, jolla pikkuleivät nostellaan pellille, voi kastaa aina välillä jauhopussiin.
Jos aikaa taikinan kanssa ”taiteilemiseen” on vähän ja kuitenkin murotaikinapikkuleipiä pitäisi saada, olen itse oikaissut pyörittämällä taikinan sopivan kokoiseksi pötköksi. Pötkön olen pilkkonut palasiksi. Palaset olen nostanut suoraan pellille leivinpaperin päälle, litistänyt hiukan painamalla haarukalla raitajäljen pintaan, voidellut munalla ja ripotellut päälle manteli-/pähkinärouhetta. Ja uuniin. Nopeaa, helppoa ja herkullista!
Hei! Osaisitko sanoa mikä meni vikaan, kun taikinasta tuli tosi vaikeasti leivottavaa? Tarttui pöytään ja kaulimeen runsaasta jauhotuksesta huolimatta ja pikkuleipiä oli mahdoton saada pellille siististi.. käytin normaalia 60% margariinia (ei leivontamargariinia), olikohan se liian pehmeää? Taikina oli jääkaapissa reilun tunnin, mutta se ei auttanut. Sokeria käytin desin.
Poikakaveri tuumasi eilen illankähmässä että pitäs saaha iltakahveet ja kahvileivät. No, minä rupesin tutkimaan aika heikoksi päässeitä leivonta-aine varastoja ja mietiskelin että mikä ois semmonen nopea leivonnainen siihen hätään.Etin sitten pikkuleipäohjetta ja löysin tämän murotaikinan, pyöräytin sitten suklaakeksit miehekkeelle, ja se tykkäsi! Tosin, munia meillä ei ollu, hyvä tuli ilmankin 🙂
HUMPPATUKKA:
Kinuskikissa ei ole vielä ehtinyt tehdä varsinaista omaa ohjetta ässille. Tulossa on jollain aikavälillä. Sitä odotellessa leivoin minäkin ässäsatsin tuolla murotaikinaohjeella. Lisäsin 1 tl:n kanelia, kuten ässien kohdalla mainitaan. Valmis taikina oli puolisen tuntia jääkaapissa. Leipomisen kohdalla jouduin aikapulan vuoksi soveltamaan. Arvelin selviäväni prosessista nopeammin, ja luultavasti niin kävikin, käyttämällä pursotinta. Minulla on sellainen ”vanhanaikainen”(?), kovamuovinen pursotin, jossa on täyttöputkilo, terä ja mäntä, jolla taikina työnnetään putkilosta pellille leivinpaperin päälle. Ilmeisesti terävalintani oli onnistunut, koska ässät tulivat uunista komean muhkeina ja ihan ässän näköisinä. Saattoi tuolla pursotustekniikalla olla jokin rooli. 🙂
En löytänyt mistään omaa ässä-ohjettani ja tein tällä. Keksiikö kukaan mikä olisi voinut mennä pieleen, kun ässistä tuli uunissa littanoita ympyröitä, painuivat kasaan ja vain levisivät?
Tein mielestäni kaiken aivan ohjeen mukaan, mutta kuuluiko niiden sitten olla littanoita vai menikö joku pieleen? Poikkesin sen verran, että laitoin taikinan jääkaappiin hetkeksi, kun omanikin olen aina laittanut.
Muuten olen kyllä aina hienoilla ja hyvillä ohjeillasi onnistunut.
SUKLAATASSU93:
Lusikkaleivät ovat pikkuleipäherkkuja, mutta rasvaisia sellaisia. Rasvaa valmistusvaiheessa kyllä ”keitetään”, joten kyllä rasva kummittelee myös valmiissa pikkuleivässä. Itse olen todennut, etteivät nämä ihan kalorittomia herkkuja ole, mutta herkkuja kuitenkin, isolla H:lla. 🙂
Tämäntyyppinen murotaikinaversio on hiukan murumaista, reunoja täytyy tarvittaessa vähän sormen avulla auttaa siistimmiksi.
Varmaan soikeanmuotoinen lusikka toimii paremmin kuin ihan pyöreä ja kovin syvä.
HAINE:
Käsi- , tai konevoimalla, kummallakin tavalla pystyy leipomaan lusikkaleipiä. Niitä on valmistettu jo kauan, ennenkuin sähkövatkaimia joka taloudessa olikaan. Hienoa, että nostit perinteet kunniaan :-). Meidän nykypäivän leipojien olisikin hyvä välillä muistella entisajan kokkeja. Tuskailisimme varmaan keittiössä vähemmän kaikkien hienojen ja tehokkaiden koneidemme keskellä.
Kiitos sympatiasta alempana! 🙂
Suklaatassu93
Tein lusikkaleipiä mutta taikina oli aavistuksen verran liian murumaista ja reunoista oli vaikeaa saada siistiä, millaiseen lusikkaan taikina olisi paras painella. Taikina maistui myös keitetylle rasvalle, miten makua saisi taikinasta pois?
Luin alempia kommentteja ja aika moni sanoo kaäyttäneensä voita.. Itse en ole koskaan voita käyttänyt leipomisessa vaan aina margariinia mielestäni on parempaa kun voi 🙂 toisin nyt kun aloitin leipuriksi opiskelun niin käytän voita koulussa kun ei ole kun voita käytössä siellä.. ja mielestäni joissakin tilanteissa siinä on eroa.. Ja todellakin itsekkin käsitin että tuo voi/margariini on huoneenlämmössä pehmennyttä.. Kun eihän missään vaiheessa edes sanota että se pitää sulattaa jossain ja tuolla alhaalla myöskin puhuttiin että joku on laittanut taikinan jääkaappiin odottamaan.. Itse aloin heti työstämään taikinaa kun se oli valmista ja vähän käytin jauhoja sen verran ettei se tarttuisi alustaan tai kaulimeen.. Hyviä tuli ei kuivia vähän vaan rapeita ja ihanan makuisia.. Ja se vielä että itse en vatkannut millään vatkaimella vaan ihan normaalisiti nopealla tahdilla sekoitin kaikki ohjeen mukaisesti yhteen..
Lokakuun lopussa pidin tuparit kodissani halloween teemalla ja tein tälläisen murotaikinan ja leivoin siitä keksejä halloween aiheisilla muoteilla jotka olin viime halloweenina ostanut tiimarista.. 🙂 keksit saavuttivat suuren suosion ja olivat todella hyviä.. En aikaisemmin ollut tehnyt murotaikinaa joten ensimmäinen kokemus oli hyvin onnistunut ja miellyttävä.. 🙂
Vipatus taisi tehdä jotain pahemman kerran väärin kun ei onnistunut.. Mielestäni murotakina on helppo taikina ja kummastelen sitä että mitä osaa ihmiset eivät yksinkertaisesta ohjeesta ymmrrä.. No ei se kai kaikilla onnistu ensimmäisellä kerralla mutta on se väärin laittaa negatiivista palautetta tänne vaikka vika ei ole ohjeessa eikä sen laatijassa vaan hänestä joka tekee taikinan kotonaan. Itselläni on nuorempana aina joku leivonnainen saattanut palaa uuniin tai joku muu on mennyt väärin mutta nykyään kaikki mitä kokeilen ekaa kertaa onnistuu todella hyvällä menestyksellä.. 🙂
Brita taas moi. (piti rekkautua uudelleen, kun oon hukannut vissiin tunnukseni?) No ny on tallessa nämä ainakin juuri tekemäni.
Sitä vaan, että just otin uunista tällä reseptillä tehdyn herkullisen omena-päärynäpiirakan. 🙂 Ihanan makusta tämä taikina. Kiitoksia ohjeesta.
Mul on muutes ongelma aina murotaikinan levittäminen vuokaan. Se tarttuu sormiin kiinni ja nykii korppujauhot irti vuoasta, ennen ku oon saanut sen kunnolla levitettyä siihen. Täällä jo ohjeen löysinkin, jauhotetut sormet. No mä sain itse sen nyt tälläkertaa sillä, että kastelin kylmällä vedellä käteni ja kämmenin sitten levittelin. Uuniin kyl laitoin muutamaks minuutiks ilman täytteitä ekana, että ylimääräset kosteudet haihtuivat taikinan päältä. 😀 ps. niin ja mä käytän voita.
SATUMAINEN:
Mitäpä sanoisit Isun bebe-leivosten taikinasta? Se tuli ensimmäisenä mieleen. Sen taikinan saisi varmaan pysymään muffinivuoan reunoilla haluamallasi tavalla. Käypä katsomassa :
http://www.kinuskikissa.fi/isun-bebe-leivokset/?ref=12
Heippa!
Olen kokeillut paljon reseptejäsi ja kaikki ovat olleet mainioita 🙂
Kiitokset hienoista sivuista! olen nyt ongelman äärellä, sillä haluaisin tehdä korkeissa muffinivuoissa leivoksia joissa on marjatäyte. ongelma on ettei murotaikina pysy reunoilla vaan valuu alas… Olisiko sinulla jotain hyvää ohjetta tai keinoa millä onnistuisin?? Tarkoitus siis on levittää taikina vuokiin, lisätä täyte ja laittaa hattu päälle =)
TANJA80:
Useimmiten murotaikinaan laitetaan kananmuna, mutta onnistuu kyllä ilmankin.
Onnistuuko murotaikina pikkuleivät ilman kananmunaa, tai voiko kananmunan korvata jollain?
VIPATUS:
Kiitos rehellisestä mielipiteestäsi! 🙂 Harmi, että tuttavuudestamme tuli näin lyhyt. 🙁 Koska et enää uudestaan sivustolle palaa, kiitos kuitenkin, että pistäydyit. Ja yksi toivomus: Lukaisepa oman kommenttisi alapuolella olevat kommentit.
PS. Jos kuitenkin perut puheesi ja vielä jonain päivänä päätät leipomista kokeilla, muista, että kaikki päivät keittiössä eivät takuuvarmasti ole katastrofeja. Parempia kokemuksia kohti! 🙂
Oli pakko rekisteröity ihan sen takia että voisin kertoa kuinka tämä resepti pilasi päiväni. Tein taikinan ohjeiden mukaan ja siitä tuli niin kauheaa liisteriä että piirakka meni suoraan uunista roska-astiaan. Että kiitos tyhjästä ja oli viimeinen kerta kun tältä sivulta reseptejä otan.
Tällä murotaikinaohjeella sain pikkuleivät onnistumaan niin hyvin, että ne päätyvät viikonloppuna kahvipöytään! Olen monta vuotta vältellyt pikkuleipien leipomista, sillä en vain yksinkertaisesti osaa sitä taiteen lajia…Tosin taisin juuri oppia 🙂 Kiitos!